Bretaň / Po stopách minulosti

30.10.2014 17:21

Bretaň / Po stopách minulosti
výpisky z tisku

"Nejzápapdnější cíp Francie má co nabídnout i mimo letní sezonu. Především milovníci historie potěší kraj plný starých zámků, kalvárií a záhad kamenných řad." Takto  uvádí v rubrice "Za poznáním" článek Lenky Vaškové Bretaň: po stopách minulosti příloha Deníku z 25. září 2014. Povědomí jisté mimořádnosti a svébytnosti, spojené čas od času zprávami o hlasech Bretonců, které volají (podobně jako Skotové právě nedávno a Slováci před už více než dvaceti lety s úspěchem) po větší autonomii či dokonce samostatnosti, a vycházející z historie, která je v článku zevrubněji popisována, asi každý tak trochu má. Spojení s Francií, jak vlastně trvá dodnes, vzniklo teprve svatbou dcery betaňského vévody Františky II. Anny s francouzským králem Karlem VIII., přesto se prý Bretonci cítí spjati se svými příbuznými v Irsku, Skotsku a Walesu, odkud byla tato oblast kdysi Kelty osídlena.

V článku se hovoří o městu Rennes, architektovi Jeanu Gabrielovi, který jej po požáru přetvořil, o kalvárii v Guimillau, která má dvě stě figur a popisuje životní pouť Krista, i o tajemných kamenných řadách na pobřeží La Baule, menhiru v Locmariaqueru, pevnostech jako ve Vitré a zámcích jako ten markýzy de Sévigné či kouzlech farních dvorků. Ve zvláštním rámečku se hovoří o Bretaňském kanále, který vytváří vodní síť přes šest set kilometrů dlouhou. Ideálním místem startu je město Redon.

Návštěva tohoto regionu pak bývá spojena s pozoruhodným místem, někdejším poloostrovem, dnes samostatným ostrůvkem spojeným nicméně s pevninou náspem, horou Mt. Saint Michel. Té bychom ale mohli věnovat samostný příspěvek.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Breta%C5%88
https://cs.wikipedia.org/wiki/Megalitick%C3%A9_%C5%99ady_v_Carnacu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mys_Fr%C3%A9hel

https://www.cestomila.cz/clanek/1025-cap-frehel-ukricene-utesy-bretane
https://en.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2teau_de_Combourg
https://en.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2teau_de_Brest
To je jen pár příkladů, byť možná nejzajímavějších.

 

Zpět