Bourbon

07.04.2012 20:08

Bourbon
dobrej chlast

Bourbon je typ americké whiskey, vyráběné přinejmenším z 51 procent kukuřice, obsahuje 40 procent alkoholu. Název vychází z oblasti zvané Old Bourbon, která dnes odpovídá County Bourbon ve státě Kentucky, tedy na americkém jihu, její jméno je podle francouzského (evropského) královského domu (Bourboni jsou vedlejší linií rodu Kapetovců).

Bourbon se vyrábí od osmnáctého století. Podává se ředěný vodou, s kostami ledu, nebo se sodou, ale také v koktailech, např. v Manhattanu, Old Fashioned, nebo také Mit Julep (s mátovým listem, cukrem nebo cukrovým sirupem a kostkou ledu (crushed ice), ve stříbrném nebo cínovém poháru. Podobá se tedy poněkud mojitu. Bourbon se používá také při vaření.

Pojem bourbon je vlastně velmi volný pojem, který se mění od státu ke státu. Samozřejmě stále v rámci Spojených států, kde smí být vyráběn, existuje pro to řada zákonných zařízení, včetně exportu, i kanadské zákony například vyžadují, aby to, co se prodává jako bourbon, bylo vyrobeno opravdu v USA. V květnu roku 1964 rozhodl americký kongres, že bourbon whisky je "distinctive product of the United States." Dále jsou předpisy co do složení, procent alkoholu, skladování v patřičných sudech atd.

Historie bourbonu hovoří a baptistickém reverendovi a učiteli ve Virginii Elijah Craigovi, který se později dostal do Kentucky, a který se vyznamenal nápaditostí při výrobě našeho nápoje. Narodil se v roce 1738 nebo 1743, za kněze byl ordinován v roce 1771. Stejně jako ostatní nezávislí baptisté, včetně jeho bratra Lewise Craiga, se říká, že Eliáš Craig byl uvězněn alespoň jednou (v Fredericksburgu před americkou revolucí) pro kázání bez licence nebo biskupské svěcení z anglikánské založení, což bylo vyžadováno. Craig byl krátce uvězněn v Jižní Karolíně, zřejmě pro porušení míru v kázání.

Pro náboženskou svobodu a ekonomický nesouhlas odešel v roce 1781 Elijah Craig se svým bratrem Lewisem a asi šesti sty věřícími, známými jako „Travelling Church“ (putující církev) do Kentucky. Cesta byla dlouhá, museli přejít hory (Cumberland Mountains, část Apalačského pohoří), řeky a v roce 1782 se dostali na místo. Město, které se původně mělo jmenovat biblicky Libanon, dostalo později název podle prvního prezidenta Spojených států Georgetown. Craig kázal v řadě kostelů a stal se pak kazatelem v Great Crossing Church, který je dodnes v Georgetownu v činnosti. Craig vytvořil v roce 1787 v Kentucky klasickou školu, založil noviny Kentucky Gazette aj. Přibližně v roce 1789 (shodou okolností datum francouzské revoluce) založil Craig palírnu. Svým experimentováním dosáhl načervenalé barvy nápoje a unikátní chuti.

Destilace se pravděpodobně stala pojmem jakožto kentucký nápoj, když Skotové, Irové a další osadníci (včetně, Angličanů, Welšanů, Němců a Francouzů) začali hospodařit v této oblasti na sklonku 18. století. Název se stal jako bourbon na počátku 19. století, díky své historické souvislosti s zeměpisnou oblastí, známou jako Starý Bourbon (skládající se z původní Bourbon County ve Virginii, vytvořené v roce 1785, což byl region, který zahrnoval více než dnešní východní Kentucky, a zároveň 34 současných krajů Kentucky.

Na těchto stránkách pojednávají o jednotlivých nápojích
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/jim-beam/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/four-roses/

Odkazy na webu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bourboni
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bourbon_%28whiskey%29
https://en.wikipedia.org/wiki/Bourbon_whiskey
https://en.wikipedia.org/wiki/Elijah_Craig

Zpět