Bourání kasáren v Jičíně

16.01.2012 22:01

Bourání kasáren v Jičíně
FotoDokumentace na Rajčeti

V Jičíně se toho v poslední době děje hodně. Zaniká mnoho starého a staví se nové. Vnitřní budovy kasáren u Valdštejnského lipového stromořadí z Jičína do Valdic v tyto dny padnou k zemi a budou rozdrceny. Toto album, nasnímané trochu v časové tísni, je ochutnávkou dvou dalších, pořízených o tři dny později. Na konci připomínají informační tabule skutečnost, že také v Lípách se dějí výrazné změny. Ty už jsem zveřejnil na minulých albech zde.

Kromě toho, že je toto album dokumentem o zániku části něčeho, co k Jičínu patří přinejmenším jako součást jeho historie (protože o architektuře u těchto baráků, některých i z normalizačního období, nemůže být příliš řeč), je - na některých snímcích - až obrazovou poezií, jakou znají moderní výtvarní umělci při oněch různých dekalkách, akumulacích a events nebo naopak angažovaném umění či konstruktivistických kompozicích. Záběry z jednoho dne jsem rozdělil do dvou alb.

Pokračování předchozího alba, dokumentujícího bourání vnitřní části areálu kasáren v Jičíně. V sérii snímků ke konci alba mne zaujala "akce" bagru, tedy práce lžíce s materiálem a vztah stroje k ještě stojící budově za ním. Je to jen zlomek toho, co by mohlo být tématem velké knihy fotografií tohoto tématu.

Text je kopií úvodních komentářů k následujícím albům, publikovaným na Rajčeti:

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Kasarna_v_Jicine_bourani_22._9_2011/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Jicinska_kasarna_bourani_25._9._2011/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Jicinska_kasarna_bourani_25._9._2011_2/  
 

Zpět