Bonnie Tyler / Total Eclipse of the Heart

10.05.2017 23:47

Bonnie Tyler / Total Eclipse of the Heart
kultovní songy

Typické „osmdesátky“. Můžeme ji vnímat jako úděsnou pompu, na druhou stranu přinejmenším výkon Bonnie Tyler s jejím „chraplákem“ je strhující. Původně milostná balada, nicméně ne tak ledajaká. Upírská. Původně se song jmenoval Vampires in Love. Její autor Jim Steinman tou dobou pracoval na muzikálu s upírskou tématikou. Měl ji zpívat Meat Loaf, nakonec ji můžeme slyšet od velšské zpěvačky (nar. 1951 jako Gaynor Hopkins), známé rovněž ze spolupráce s Mikem Oldfieldem (skladba Islands). Prorazila singlem It’s a Heartache z jejího druhého alba Natural Force (1978). Poté její úspěch poněkud polevil, alba Diamond Cut (1979) a Goodbye to the Island (1981) měla jen průměrný ohlas a zpěvačka byla nespokojená i proto, že ji produkční tým tlačil do country music, v níž se vůbec necítila dobře. Návratu do vyšších pater se dočkala poté, co uzavřela v roce 1982 novou smlouvu s nahrávací firmou CBS Records. Její páté album z roku 1983 Faster Than the Speed of Night se stalo nejúspěšnějším z celkem asi patnácti studiových desek (umístění v žebříčcích, dvě nominace na Grammy právě za zpěv).

Titulní skladbu (druhá na albu) napsal Jim Steinman, americký rockový a muzikálový skladatel a producent (nar. 1947 v New Yorku), stejně jako úspěšný song, jemuž je věnován tento příspěvek.

Jakkoli si pochvaluju zajímavé čtení „Příběhů slavných písní“ Honzy Dědka v Instinktu, které jsou jedním z informačních zdrojů mých komentářů ke kultovním songům, musím v jeho článku (z 2. února 2017) opravit informaci, k níž téma pochopitelně svádí. Steinman není autorem muzikálu Upír Nosferatu, což je samozřejmě kultovní film z roku 1922 (jedna z legend éry němého filmu plný originální titul v překladu Nosferatu, symfonie hrůzy, v češtině uváděný právě jako Upír Nosferatu, rež. Friedrich Wilhelm Murnay na motivy románu Brama Stockera Dracula), k němuž se vrátili filmaři v roce 1979 ve snímku Nosferatu – fantóm noci, hommage na německého expresionistického režiséra (role Draculy obsadil Klaus Kinski), nýbrž Plesu upírů (v originále rovněž německá předloha s názvem Tanz der Vampire, tedy Tanec upírů). A pak bychom mohli ještě pokračovat Coppolovým filmem Dracula (1992) a naším Draculou (od r. 1995, znovu v Karlíně, K. Svoboda, Z. Borovec, F. Renč atd.)

Naopak je zajímavá Dědkova informace, že Meat Loaf Steinmanovu nabídku odmítl proto, že zpěvák pro své album Midnight at the Lost and Found (1983) byl producenty vyzýván, aby přišel s autorskou deskou. Interpretace někdejšího dění se prý nicméně liší, zpěvák Steinmanovi naopak vyčítal, že mu song nenabídl (Steinman pro něj složil i jiné songy), Bonnie Tyler zase tvrdí, že skladba vznikla teprve poté, co ona Steinmana o písničku požádala.

V každém případě se na úspěchu podílel i gotický klip, což stylově k vampirismu patří (dodnes, viz např. různé počítačové hry, hudební skupiny etc., to by bylo samostatné téma). Režisérem klipu je Russell Mulcahy, kterého známe coby tvůrce filmu Highlander. Takže s filmem přece jen má song něco společného (Dědek ještě uvádí, že inspirací ke klipu byl sci-fi film Futureworld).

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/Total_Eclipse_of_the_Heart
https://de.wikipedia.org/wiki/Faster_Than_the_Speed_of_Night
https://de.wikipedia.org/wiki/Bonnie_Tyler
Nosferatu
https://www.csfd.cz/film/6860-upir-nosferatu/prehled/
https://www.csfd.cz/film/4295-upir-nosferatu/prehled/
Ples upírů
https://www.musical.cz/recenze-reportaze/ples-upiru-aneb-dalsi-legenda-dorazila-do-prahy/

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=lcOxhH8N3Bo
https://www.youtube.com/watch?v=cvLNRO41o64

Zpět