Blue Effect / Coniunctio

18.02.2016 18:45

Blue Effect / Coniunctio
alba české rockové hudby

Výraz konjunkce se používá v astrologii pro vzájemné (příznivé) postavení dvou nebo více znamení. Tak je asi potřeba číst název druhého alba Blue Effectu, které vzniklo ve spojení této rockové kapely a jazzového seskupení Jazz Q (tenkrát ještě Jazz Q Praha) a vyšlo v Supraphonu v roce 1970. Vzájemným postavením můžeme myslet i přesah každého jinak samostatně působícího souboru v nově vzniklém kontextu, to, co je v nejrůznějších podobách jednou z charakteristických tendencí rockové muziky druhé poloviny dvacátého století, ať to nazýváme třetí vlna, crossover nebo v našem případě artrockové či jazzrockové tendence. U Blue Effectu je toto album prvním z produktů tohoto charakteru, následují pak dvě další alba, která mají toto směřování vyznačeny v názvu alba, Nová syntéza a Nová syntéza 2 (1970 a 1974), u nichž se „spojuje“ rocková kapela s orchestrem – zvláště tuto tendenci můžeme dnes (po roce 2000) sledovat u řady našich i zahraničních kapel, buď jako verzi vlastních skladeb nebo cover verze skladeb klasiků rocku. Z obou Syntéz je první instrumentálního charakteru, stejně jako Coniunctio, je otázkou, do jaké míry to byla nutnost v době, kdy alba vznikala. Jestliže jsem uvedl, že Coniunctio je prvním albem tohoto charakteru, je nutné toto tvrzení poněkud relativizovat, neboť přečteme-li si pečlivěji obsazení alba, zjistíme, že na něm je řada hostů, flétnista Stanislav Hrubý, sbor Zdeňka Šulce, další nástrojové sekce. Dá se tedy říci, že tendence nástrojově „překračovat“ půdorys vlastního souboru je typická pro celou první etapu tvorby Blue Effectu.

Obsazení Blue Effectu je totéž jako u prvního alba (pochopitelně bez zpěvu), tedy Radim Hladík, Jiří Kozel, Vlado Čech a u Jazz Q první jeho formace, totiž Jiří Stivín, Martin Kratochvíl, Jiří Pellant a Milan Vitoch (tedy ještě před odchodem Jiřího Stivína a ještě ne s Lubošem Andrštem a Vladimírem Padrůňkem). Zajímavé je uvedení autorů – u Coniunctia I je napsáno Stivín/Kratochvíl, u Conuinctia II Stivín/Hladík, Hladík je autorsky uveden pouze u první skladby na druhé straně alba – Návštěva tety Markéty, vypití šálku čaje. Blue Effect pak nehraje ve Stivínově Asi půjdem se psem ven. Možná, že na tomto místě může být zajímavé ještě doplnit, že Martin Kratochvíl a Jiří Stivín byli přizvání jako hosté také na pozdějí album Modrý efekt & Radim Hladík z roku 1975

Co je nicméně ještě pozoruhodnější, je hudební charakter alba, které se vydává směrem, kterým už žádné další z alb Blue Effectu. Vypůjčím si jeden odstavec z hodnocení přispěvatele „Vmagistra“ na stránkách www.progboard.com, který charakterizuje úvodní skladbu a zařazuje do kontextu začátku nových tendencí, k nimž patřil „Čubčí lektvar“ Milese Davise, Mahavishnu Orchestra, Weather Report či Return to Forever:
Celou desku obepíná rozsáhlá titulní kompozice Coniunctio, na níž obě zúčastněné kapely představily svou společnou hudební vizi. Na více než půlhodinové ploše se tu velkoryse rozpíná bohatě zásobená stylová paleta - od freejazzových kakofonických spouští přes klávesové jazzové běhy, omamné klavírní akordy či hendrixovsky kvílivá kytarová sóla až k uklidňujícím flétnovým pasážím, to vše velmi kompaktně spasované do sebe. Hlavní pozornost na sebe samozřejmě strhává trio Hladík-Kratochvíl-Stivín - jejich sóla dávají celé suitě tvář. Jenže ani rytmika tu zdaleka nehraje roli pouhého "podvozku" - třeba kontrabas Jiřího Pellanta ve správných momentech dává vědět, že dokáže být po jazzovém způsobu plnoprávným melodickým přispěvatelem.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Coniunctio
https://www.progboard.com/Blue-Effect/Coniunctio/84

Zatímco u Jazz Q je na YouTube poměrně dobře přístupný (nějakých padesát skladeb), u tohoto alba jsou k dispozici pouze jednotlivé skladby a (únor 2016) ještě ne všechny. To svědčí i o skutečnosti, že možná dodnes někteří posluchači toto album překračující všechny tehdejší konvence, nezkousli.
https://www.youtube.com/watch?v=wILu_xkFsOI Coniunctio
https://www.youtube.com/watch?v=Q7WP0qa00OI  Návštěva…
https://www.youtube.com/watch?v=eDfq8yAPDcA Coniunctio II
Stivínovu skladbu není aktuálně možné nalézt.

Zpět