Billy Joel / Piano Man

04.10.2016 00:13

Billy Joel / Piano Man
příběhy kultovních songů

Další z příspěvku ve formátu, který se věnuje tzv. signature songu, tedy písni, s níž si především spojujeme jméno určitého performera, se týká amerického zpěváka a songwritera Billy Joela a jeho songu Piano Man, titulního čísla ze stejnojmenného alba z roku 1973. V textu jedné ze svých prvních úspěšných písní (Joel je 6. nejprodávanější hudebník na světě) se její autor vyrovnává se svou minulostí barového pianisty a ta byla tak úspěšná, že Billy Joel získal přezdívku – právě „Piano Man“.

Narodil se 9. května 1945 jako druhé dítě Rosalindě Nymanové, původem Britce, a Howardu Joelovi, který přišel na svět v německém Norimberku jakožto syn židovského podnikatele v textilním průmyslu, který po zveřejnění norimberských zákonů (nutnost „arizace“) prodal svou firmu Josefu Neckermannovi (ano, tomu Neckermannovi, který založil slavný zásilkový obchod) a opustil zemi.

Od dětství miloval Billy Joel vážnou hudbu a učil se hrát na klavír, než začal v patnácti letech hrát na Long Islandu s různými rockovými kapelami, s nimiž od roku 1968 i nahrával. V roce 1970 se Joel seznámil s hudebním producentem Artie Rippem, ten mu pomohl s jeho debutovým albem Cold Spring Harbor, které vyšlo v roce 1971, nicméně příliš neuspělo (při míchání došlo i k technickým chybám). Billy Joel se prozatím skryl pod pseudonymem Bill Martin v různých barech – a o tom se pak zpívá v písni, která Billy Joela proslavila.

Vyšla na albu Piano Man v roce 1973 a stala se jeho nejúspěšnější písní. Dílo vykazuje výrazné vlivy třetího studiového alba Eltona Johna s názvem Tumbleweed Connection, textově jsou vlivy patrné především ve skladbě Billy the Kid o legendární postavě divokého západu, hudebně jsou zřejmé například ve skladbách Captain Jack, Travelin' Prayer či Stop in Nevada.

Song samotný popisuje hosty baru z pohledu pianisty Billa, který při je pozoruje při hraní. Je tu jeden starý štamgast, majitel baru John, číšnice, makléř, který se vydává za spisovatele či Davy, stárnoucí námořní voják. Společné mají všechny osoby řadu nesplněných přání a snů. Úloha pianisty je, aby lidé na chvíli zapomenuli na své problémy. V refrénu se zpívá Sing us a song, you’re the piano man. / Sing us a song, tonight. / Well, we’re all in the mood for a melody, / and you’ve got us feeling alright. (Zazpívej píseň, ty jsi pianista, zazpívej nám dnes píseň, my všichni jsme naladěni na melodii a tvoje úloha je, abychom se cítili dobře.)

https://de.wikipedia.org/wiki/Billy_Joel

https://www.youtube.com/watch?v=gxEPV4kolz0

Zpět