Bill Conti / Gonna Fly Now (Theme from Rocky)

17.03.2017 15:32

Bill Conti / Gonna Fly Now (Theme from Rocky)
filmová hudba

Skladba Gonna Fly Now, označovaná také jako Theme from Rocky (tj. Main Theme), je nejznámější melodií – vedle Going the Distance – z prvního filmu série, která hýbal v 70. a 80. letech americkým filmem. Kdo by si ještě dnes nevzpomněl na Rocky Balboou ve ztvárnění Sylvestra Stallonea (jehož tento filmový projekt „udělal“), tomu by jej mohlo připomenout několikeré pokračování ve filmech Rocky II, Rocky III či Rocky IV nebo ještě dalších dílech, rozprostírajících se (s diskusí o tom, zda je vůbec ještě možné se po letech k tématu vrátit) až do roku 2015, kdy byl natočen zatím poslední snímek, Creed – Rocky's Legacy (podobně jako to ostatně posléze, od roku 1988, bylo třeba u Smrtonosné zbraně, jenž proslavil jiného herce akčních filmů, Bruce Willise).

Autorem filmové hudby je Bill Conti, uváděný někdy také jako William E. „Bill“ Conti, pro nějž titul Rocky je právě tím nejznámějším. Vzhledem k tomu, že na českém internetu není příliš biografických informací o tomto skladateli, podíváme se do cizojazyčných zdrojů (německá Wikipedie): Kariéra Italoameričana (skladatelé filmové hudby jsou z velké části italského či německého původu), narozeného v roce 1942 ve městě Providence v Rhode Island, nejmenším státě USA, Lucettě a Williamu Contimu započala ve věku 15 let doby dirigenta místního orchestru. V šedesátých létech začínal jako skladatel filmové hudby v italských filmech, přičemž do první ligy jazzových a filmových komponistů 60. a 70. let, jakými jsou např. Piero Umiliani (Lady magnolia), Alberto Baldan Bembo (The Smart Set) či Piero Piccioni (Camille 2000), se dostal snímkem Juliette de Sade (Mademoiselle De Sade, 1968). Následovala řada filmových a televizních produkcí, až Bill Conti složil v roce 1976 hudbu k filmu, produkovanému United Artists, k níž směřuje náš komentář.

Práce na tomto projektu není ovšem jediná. Zmiňme alespoň dvanáctý bondovský film Jen pro tvé oči (1981, orig. titul For Your Eyes Only v roli agenta 007 je tentokrát Roger Moore), když kmenový skladatel k filmovým ztvárněním příběhů Iana Fleminga John Barry odmítl, rovněž velký komerční úspěch (ústřední píseň zpívala Sheena Easton) či hudba pro filmovou řadu Karate Kid. Bill Conti dodnes pracuje jako skladatel filmové hudby, pro poslední film v řadě Rocky nicméně nenapsal ani notu (byly použity samé starší skladby).

Bill Conti je skladatel se širokým stylovým rozpětím, který míchá dohromady tradiční orchestrální postupy s těmi moderními, v některých případech psal i jazzovou hudbu (jako např. pro již zmíněnou Juliette de Sade). V bondovském filmu For Your Eyes Only použil prvky pop music. Za originální partituru pro Rockyho obdržel řadu cen, Grammy, Zlatý glóbus, Oscara (1977, nejlepší song). Další Oscary získal v letech 1984 (nejlepší filmová hudba, Správná posádka, r. Philip Kaufman, USA), 1982 (nejlepší song, For Your Eyes Only). Pro přehled celé filmové tvorby je jedna z přístupných možností diskografie na konci anglické stránky Wikipedie o skladateli. Přidávám ještě odkaz k sountracku Rocky, kde jsou uvedeny jednotlivé hudební tituly filmu.

Info
Velkou část informací pro tento příspěvek jsem získal z článku na adrese

https://de.wikipedia.org/wiki/Bill_Conti
https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Conti

https://www.kfilmu.net/film/rocky/soundtrack/

Muzika
Gonna Fly Now

https://www.youtube.com/watch?v=ioE_O7Lm0I4
další tituly
https://www.youtube.com/watch?v=GvQkl7qa6RQ&list=RDioE_O7Lm0I4

Zpět