Bianca Bellová / Je Bulharka v Praze sentimentální?

14.06.2011 20:47

Rovnou řeknu, že nevím. Vím, že je důležité a zajímavé, když žije v Praze či v Čechách někdo, kdo je cizí národnosti, vnímá Čechy a Čechy (rozumíme si, že, Solnohrad je hlavní město Solnohradska) nějakým způsobem, který může být posunutý od toho úhlu, v jakém vnímáme my sami sebe. A že je důležité, když je to někdo, kdo nepatří k oněm velkým národům, Němcům, Britům, Američanům (u těch je to důležité taky, ale je to zase trochu něco jiného), ale k těm s námi spíše srovnatelným. Na to téma jsem už psal na těchto stránkách o Polácích, s komentářem, že někdy se tváříme přezíravě právě k těm, které považujeme za „méně vyspělé“, když to řeknu ještě kulantně, zatímco my jsme bezchybní a světoví. Ano, jsme světoví v lecčem, nejsme bezchybní a určitě není dobře, když všechno, co je kolem nás, vidíme jen z našeho měřítka. V tuto chvíli je to ovšem z mé strany úvodní spekulace, byť opřená o řadu zkušeností.
Na dole uvedeném odkazu je následující miniportrét Biancy Bellové, která vydala v Praze svou prvotinu s názvem Sentimentální román:
Bianca Bellová se narodila v Praze před 39 lety, ale její rodina má kořeny v Bulharsku. Vystudovala VŠE, přispívala do několika časopisů. Živí se překladatelstvím a tlumočnictvím z angličtiny. Je provdaná za Angličana, zpěváka Adriana T. Bella, s nímž má tři děti (10, 8 a necelý rok). Její literární pokus Green Curry knižně nevyšel. Sentimentální román vydala v červnu. Jejím koníčkem je jóga, četba, psaní.
https://ona.idnes.cz/spisovatelka-bellova-jesteze-nejsme-takovi-jako-na-internetu-pu8-/spolecnost.aspx?c=A091112_172739_ona_ony_jup
V článku/rozhovoru vypráví, jak se seznámila s manželem, zpěvákem skupiny The Prostitutes, o formě fiktivního blogu, který Bellová vyzkoušela jako formu svého psaní, i o svých dalších záměrech.
Otázku, zda jde o „ženskou literaturu“, neumím zodpovědět.
Věci běží rychle. Mezitím vyšla další knížka s názvem „Mrtvý muž“ (nakladatelství Host, 2011). Podle rozhovoru v rozhlase (viz odkaz) se jedná v obou případech o novely. Rovněž zde komentuje další projekty, například projekt příběhů na padesát slov (projekt Zdeňka Krále). Vysvětluje také, proč smazala oba blogy, které jsou uváděny v různých článcích. A zodpoví vlastně také něco z toho, jak to je s tou sentimentálností – za otázkami, jak to je s ironií a ženským psaním.
https://www.rozhlas.cz/radiowave/liberatura/_zprava/liberatura-s-biancou-bellovou--904339
https://pribehynapadesatslov.cz/author/bianca/
A ještě odkaz k Prostitutes:
https://bandzone.cz/theprostitutes
https://www.youtube.com/watch?v=FZfIkJwEkHw

 

Zpět