Beyondsemble v Jičíně

10.07.2012 14:06

Týden plný překvapení včera (v sobotu, 7. července, bude to důležité ještě z jednoho důvodu) pokračoval. Po čtvrteční smršti (v přeneseném i doslovném smyslu) na pořadu Obrazy hudby ve Valdštejnské loggii a změnách v „programu“ doma, kde bylo rovněž všechno úplně jinak, než jsem si představoval (někde jsem právě četl, že devět věcí v životě z deseti dopadne jinak, než si člověk myslel, takže je to vlastně v pořádku), se přihodila tento večer pozoruhodná věc.

Přijel jsem po sedmé z Pelíkovic, kam jsem se byl s Honzíkem a Alenou podívat na vnouče (Honzík měl zkoušet s Prvním hořem, ale protože Urza ochořel, byl doma a mohl jet s námi, což jsem byl rád, protože cesta na takřka úplný konec světa a přesto ve středu Čech nebyla jednoduchá) a kousl jsem do prvního sousta lososa, když mi volá Míla Puš, „okamžitě musíš přijít na Arkádový nádvoří, to si nemůžeš nechat ujít…“, tak vím, že Míla se vyjadřuje expresívně, nicméně měl pravdu, to jsem si opravdu nemohl nechat ujít.

Měl jsem sice od oběda (sic!) na FB pozvánku, že se vystoupení streetové kapely koná, ale byl jsem v těch Pelíkovicích (to je jen výmluva, prostě nejsem permanentně na FB), a to, že se koncert koná, nevěděl dříve ani Jiří Vydra, který mi pozvánku posílal. Pokrčil rameny jako ten božský hybatel, demiurg, který už do věcí nezasahuje, protože se dějí samy, a řekl mi, že to byla náhoda. Ovšem náhoda za nastavených podmínek, totiž, že součástí „prodloužených víkendů“ (musel bych vysvětlit, měl jsem to už udělat, někde tak učiním) jsou sobotní pouliční hudební performance s možností pro každého, kdo se přihlásí. Nu a holt se to hned napoprvé povedlo úplně skvěle.

Chtěl jsem ještě poznamenat, že při onom prvním soustu lososa jsem přemýšlel o tom, že bych neměl některé věci prošvihnout, tak jako jsem prošvihl páteční koncert Pavla Jandejska a Michala Hanuše v chrámu sv. Ignáce (navíc zahajovací, stejně tak se mi už nepodařilo dnes, tj. v neděli doběhnout na Luboše Pospíšila na Valdické bráně) a vlastně se i v tomto smyslu děly věci neočekávaně. Ale to je jen kontextuální odbočka směřující k onomu proudu kultury, který si na konci června a začátku července užívám.

No ale to už jsem na Arkádovém nádvoří, je přestávka více než dvouhodinového vystoupení a Libor Vaněk, jeden z čtveřice kapely Beyondsemble, jediný z Čechů z obsazení, v němž přijeli do Jičína, mi vysvětluje podivný název, který jsem ještě neviděl napsaný (FB jsem si neotevřel), takže mu rozumím až teprve po vysvětlení, tedy hříčka ze slov beyond a ensemble (‘the ensemble beyond genre’), postihující širokou škálu žánrů, mezi nimiž se kapela pohybuje, a osvětluje mi i souvislosti, tj. prostoupení vystoupení kapel, totiž ptám se, zda muzikanti hrají paralelně i v jiných projektech či „kamenných“ tělesech, jak to bývá u profesionálních hudebníků, jimiž všichni jsou, a odpovědi se mi dostává, že ano, přesně tak to je, Libor Vaněk hraje zároveň v další kapele s názvem Praguematique.

Vyhledám si pak večer právě tyhle souvislosti, totiž ideu oživení prostoru, v němž žijeme, např. v Praze (v loňských dvou, třech? či kolika letech, týkající se nábřeží), k níž patří vlastně i myšlenka „Prodlouženého víkendu“ v Jičíně, což je právě programový rámec pro kulturní dění na tradičních, ale i netradičních (z hlediska dosavadní obvyklosti) místech ve městě. V tuto chvíli pak vysvětluju, možná trochu „profesorsky“, přítomným, že to není tak úplně nová myšlenka, že příslušníci mé generace, pokud se o to zajímali, mohli zachytit informaci, že v amerických městech místní politici podporovali projekty pouličních divadel a hudebních vystoupení, protože zjistili, že takto kulturně oživený prostor snižuje kriminalitu. To se jednalo konkrétně např. o Chicago a my jsme si to mohli v té době opravdu jen přečíst, pokud jsme se vůbec k těm Jazz Petitům (to byly sešity Jazzové sekce) dostali.

V každém případě tahle muzika, abych se konečně dostal k vlastnímu představení, je skvělá. Všichni hráli s vervou, usmívali se, užívali si to (dokonce John Ellis, který hraje na dechové nástroje, se přidal k těm, které kapela nakonec roztancovala), přičemž tím předpokladem byla samotná úroveň hraní. Profesionální pouliční kapela, abych se vrátil k té podstatě (někdy máme spíš představu, že „umělec“ na ulici začíná, jako třeba Radůza, ostatně tady bych si možná neodpustil zlomyslnou poznámku, právě Radůza kritizovala na jednom videu na YouTube zdejší politiku, komplikující život kultuře, ostatně Craig Denham rovněž hovoří o zákazu hrát na ulici v Praze), tzn. rozhodnutí, že budu dělat právě tenhle druh kultury (napadají mě ještě bratři Formanové, kteří vedou tento potulný život s divadlem), je vlastně svým způsobem nejvyšší nárok na sama sebe, dáváte do toho celý život, nejen večer v převleku do fraku. (A mohli bychom jít až k Tylovi nebo k Shakespearovi, ale to už je spíš na samostatnou esej.)

Na webových stránkách „Šramlfestu“,  znojemského „festivalu hudby, divadla, výtvarna“, jehož letošní ročník proběhne zanedlouho, ve dnech 27. – 28. června (2012, první ročník 2008), se uvádí, že Beyondsemble je „novozélandská kapela akordeonisty a pianisty Craiga Denhama. Hraje divoký eklektický mix všemožných žánrů a výtečně při tom baví sebe i posluchače. Od latiny přes gypsy swing, reggae až po jazz a dál za obzor.

V rámci svého evropského turné zavítá i na Moravu, na Šramlfestu vystoupí doplněná o českou rytmiku ve složení:
Craig Denham - akordeon, piano, zpěv
John Ellis - basklarinet, saxofon, zpěv
Libor Vaněk - cajon, perkuse
Vladimír Hájek - kytara, zpěv
Dan Panchártek - basa

Tak pro jičínské vystoupení musíme tuto informaci trochu upravit, Dan Panchártek nepřijel, takže Beyondsemble hráli jako kvarteto, Craig hrál také na zobcovku, John rovněž na různé drobné bicí nástroje. Teď si ovšem nejsem jistý osobou kytaristy, podle toho, co se mi podařilo vygůglovat (na jednom videu), v „novozélandském“ obsazení hraje na strunné nástroje Mark Mazengarb. V každém případě hrál na několik dalších strunných nástrojů, včetně mandolíny a ukulele. Proměnlivost hudebních seskupení patří k věci, na svém prvním albu, jak jsem se podíval, hraje Craig s úplně jinými muzikanty, na YouTube najdete rovněž obsazení s houslemi. V českém prostředí se pak, jak už řečeno, prostupuje tahle kapela ještě s jinou, pražskou kapelou s názvem Praquematique. Ta má své webové stránky (viz odkaz dole).

Beyondsemble předvedl strhující muziku, namixovanou opravdu z nejrůznějších stylů (viz dole ještě jeden anglický text) od jazzových standardů přes nejrůznější šlágry (jako vtip dokonce jakýsi hip-hop) až po vlastní skladby Craiga Denhama, který je sice tím „ústředním hudebníkem“, nicméně rozhodně není oním demonstrativním frontmanem, jakého bychom čekali, když slyšíme, že je to „jeho“ kapela. Naopak vzájemná komunikace, nahrávky a odpovědi mezi muzikanty, společná i individuální energie, suverénní muzikálnost, nechci to příliš rozvádět, protože jak každý ví, je to nepřenosný pocit. Možná, že něco z toho bude vidět i na mých fotkách, k nimž přikládám link.

https://www.facebook.com/Beyondsemble
https://www.sramlfest.eu/cs/kapely-2012/beyondsemble
https://www.navecnosti.cz/

Craig Denham
https://www.craigdenham.com/Welcome.html

Na YouTube se najdou různé nahrávky Beyondsemble, s houslemi, ty v Jičíně chyběly.
https://www.youtube.com/watch?v=TcncDxyKOIk&feature=related
Montiho čardáš
https://www.youtube.com/watch?v=UCaZ4_YJbXI&feature=fvwrel&NR=1
Zélandská kapela Beyondsemble o zkušenostech s hraním v Praze
https://www.youtube.com/watch?v=s-OAVI17eAA&feature=related
Pojem „busking“
https://cs.wikipedia.org/wiki/Busking

Praquematique
https://praguematique.cz/

Ještě jedna informace o Beyondsemble (z roku 2011)
Beyondsemble is a fresh new band playing some of the most exciting, energetic and enchanting acoustic music to come out of NZ in recent times. Specialising in diversity and with a strong improvisational edge, their repertoire covers a vast scope of styles including Gypsy, Eastern European, Latin, Tango, Pop, Jazz, Swing, Rocksteady, Bluegrass and Celtic Music. An eclectic mix of tunes and songs both original and sourced from around the globe executed with virtuosic skill, passion, energy and joy. Music to move you and make you move.

 

The band is well suited to perform in either a more intimate theatre type setting or a larger dance type venue having a large and adaptable repertoire for either type of occasion. In 2010 Beyondsemble provided all preshow music for the World of WearableArt awards in Wellington over 2 weeks in September and October and have recently returned from a tour of Europe. They have toured NZ twice before under their own steam and are looking forward to being back on the road here, as a part of Arts on Tour, relishing the chance to perform outside of the main centres.

 

With a mix of seasoned professional musicians and fresh talent, Beyondsemble consists of Craig Denham (Mamaku Project, ex-Ardijah, Club Manouche, etc....) on Accordion, Keyboards, Vocals and Whistles, Jess Hindin (The Exiles, Tim Beverage, Boh Runga, etc....) on Violin and Keyboards, Chris Koole (The Warners!) on Vocals and home made percussion and rising acoustic guitar star Mark Mazengarb on guitars and bouzuki.

Music to move you and make you move – Beyondsemble AOTNZ tour 2 Sep-1 Oct

Ever since its 2009 debut, Beyondsemble, ‘the ensemble beyond genre’ has excited audiences with its enormous vitality and range.

“I’ve played in numerous bands and dreamed about creating one band that could play it all,” says the Beyondsemble’s Craig Denham. ‘This band can.”

All four members are multi instrumentalists able to perform in a range of musical styles merging Celtic, Eastern European and Gypsy with Latin and tango rhythms as well as improvising in jazz, swing and rock.

Besides seasoned professional Craig Denham (Mamaku Project, ex-Ardijah, Club Manouche etc) on accordion, keyboards, vocals and whistles, the band consists of Jess Hindin (The Exiles, Tim Beveridge, Boh Runga etc) on violin and keyboards, Chris Koole (The Warners) on vocals and home made percussion, and rising acoustic guitar star Mark Mazengarb on guitars and bouzouki.

The ensemble, which provided the pre show music for the 2010 World of Wearable Art awards in Wellington, will launch its first studio album, Beyondsemble, on this, the group’s first tour with Arts On Tour NZ.
https://www.eventfinder.co.nz/2011/sep/putaruru/beyondsemble

Moje fotky na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Beyondsemble_na_Arkadovem_nadvori_jicinskeho_zamku/

 

Zpět