Béla Bartók / Klavírní koncert č. 3

15.02.2014 21:26

Béla Bartók / Klavírní koncert č. 3
doporučeno YouTube

Svůj třetí klavírní koncert, Sz. 119, napsal maďarský skladatel Béla Bartók v roce 1945. Byl to narozeninový dárek jeho ženě, klavíristce Dittě Bartókové. Tím se liší tato skladba od ostatních dvou klavírních koncertů (1926 a 1930-1), které skládal Bartók pro sebe. Původně měla Ditta Bartóková premiérovat tento koncert ve Spojených státech, nicméně po smrti svého manžela v září (zemřel v roce 1945, kdy koncert složil) toho nebyla schopna. Premiéra se konala ve Filadelfii v únoru následujícího roku pod taktovkou Eugene Ormandyho, sólistou byl Bartókův žák György Sándor.

Koncert v okamžiku smrti skladatele nebyl dokončen, chybělo posledních sedmnáct taktů, které na základě dochovaných skic doplnil skladatel Tibor Serly (narodil se v Lučenci, tenkrát v Rakousku-Uhersku, dnes na Slovensku), který kromě klavírního koncertu dokončil také violový koncert Bély Bartóka, k čemuž byl kompetentní i proto, že byl sám violistou (hrál ve Filadelfském orchestru a NBC orchestru, zemřel v New Yorku). Serly dopsal údaje o tempu a název druhé věty Adagio religioso. Názvy ostatních vět: 1. Allegretto, 3. Allegro vivace.

Koncert je považován za méně atraktivní než 1. a 2. virtuózní Bartókův klavírní koncert, odlišuje se také stylistikou od obou předchozích, dominují zde terckvartové akordy, trojzvuky, kvartové akordy, disonance jsou používány umírněněji a typická agresivita a ostrost předchozích koncertů je zásadně zmírněna. Barva zvuku je obecně pastorální, ale i čerstvá. Více se navazuje na tradiční hudbu.

https://www.youtube.com/watch?v=kQqJwHWJw90

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/3._Klavierkonzert_%28Bart%C3%B3k%29

Zpět