Basak Dilara Özdemir

25.08.2013 18:21

Basak Dilara Özdemir
cizí umělci na našich jevištích

Turecká klavíristka a skladatelka, nar. 1981, začala studovat na Istanbulské státní univerzitní konzervatoři (Istanbul State University Conservatory) v sedmi letech, pokračovala na Hudební akadamii Ference Liszta v Budapešti. Obdržela grant Boulangerovy nadace na studia v IRCAMu (Institut de Recherche et Coordination Acoustique / Musique) , kde byla frekventantkou ročního kurzu hudby podporované počítačem, a na studium komorní hudby na Conservatoire National Supérieur de Musique et de danse de Paris pod vedením Itamara Golana. Koncertovala jako sólistka i jako komorní hráčka a skladatelka v Izraeli, Evropě a Kanadě. Spolupracovala s řadou skladatelů a klavíristů, např. s Jonathanem Harveyem, Brianem Ferneyhoughem, Huguesem Dufourtem, Hanspeterem Kyburzem, Jeney Zoltánem, Szigetvári Andreou, Kévéházi Gyöngym, Rádosem Ferencem, Rolandem Batikem, Itamarem Golanem. Získala cenu The Outstanding Young Person za rok 2004 za kulturní přínos. Od roku 2006 vydává její díla nakladatelství EME Publish.

V Čechách vystoupí turecká klavíristka v abonentním cyklu Severočeské filharmonie Teplice s Koncertem pro klavír č. 3 c moll, op. 37 Ludwiga van Beethovena.

https://isea2011.sabanciuniv.edu/.ozdemir

Na YouTube jsem našel nahrávku jedné ze třech tureckých lidových písní Özkana Manava, v interpretaci s Adrianem Brendelem (violoncello) v Rakouském kulturním fóru v Istanbulu:
https://www.youtube.com/watch?v=JykN0EkBZJc

 

Zpět