Bardolino na Dvořákově festivalu 2016

14.04.2016 07:49

Bardolino

Kosmonosy / Hotel Galatea
27. 5. 2016, 18:00
Dvořákův festival 2016

Jana Procházková –  zpěv
Pavel Fischer – housle, zpěv
Margit Koláčková – violoncello, zpěv
Camilo Caller – percusse, violoncello, zpěv

Všichni členové souboru Bardolino se cítí jako doma jak v klasické, tak v alternativní hudbě. Ve svém novém programu hrají hudbu klasiků, jako je Janáček, Bartók a Martinů, která pramení z moravského, maďarského a rumunského folklóru, stejně jako vlastní skladby. Bardolino je souborem, který s obrovskou lehkostí překračuje hranice různých hudebních žánrů. Prezentuje klasickou hudbu v nových konsekvencích, vyzdvihuje její emocionální složku a plně vtahuje publikum do děje.  Repertoár sahá od folklóru přes vrcholné skladby tzv. vážné hudby až po autorskou tvorbu členů souboru.  Z jejich projevu cítíte jak poučenou profesionalitu, tak i nakažlivou radost z muzicírování.

Pavel Fischer je absolventem Pražské konzervatoře a AMU v Praze. Ve své dosavadní kariéře vystřídal mnoho komorních uskupení, přičemž s každým získal ocenění na některé z významných mezinárodních soutěží. Nejvýraznějším bylo jeho působení na postu primária prestižního Škampova  kvarteta,  se  kterým  vystoupil  na  světových  pódiích  (Santory Hall, Carnegie Hall,  Wigmore Hall  atd.). Mimořádný přínos má i v oblasti pedagogické. Po mnoho let vyučoval na Královské akademii v Londýně v pozici hostujícího profesora a od roku 2008 je řádným profesorem na Royal Northern College v Manchesteru.

Margit Koláčková studovala na  konzervatoři v  Ostravě a AMU v Praze. Již během studií získala dlouhou řadu laureátských titulů z prestižních mezinárodních soutěží. Její interpretační záběr  je  mimořádně  široký  –  působila v  Rejchově  klavírním triu, orchestrech Virtuosi  di  Praga  a  Talichově  komorním  orchestru  a  především  byla dlouholetou členkou vynikajícího Kaprálova kvarteta. Řada jejích vystoupení byla natočena pro rozhlas či televizi. Do současnosti natočila  několik kompaktních  disků,  na  kterých prezentuje svůj obsáhlý sólový i komorní repertoár.

Camilo Caller  se  s  hudbou poprvé setkal na Lidové škole umění ve Štěpánské ulici, kde po dobu dvanácti let navštěvoval obor hry na violoncello. Když při studiích na Střední průmyslovéškole stále více a více tíhnul k hudbě, rozhodl se po jejím dokončení nastoupit na Pražskou konzervatoř, kde absolvoval hru na bicí nástroje.  Je mimořádně talentovaným multižánrovým hudebníkem, vystoupil s největšími hvězdami hudby populární (Mig 21, Chinaski, Liz Mitchell,  Ricky  Martin,  ad.),  nezávislé  (skupina  KOA  Zuzany  Navarové,  Čechomor)  i klasické (Česká filharmonie, FOK).

Jana Procházková, která v kvartetu Bardolino zpívá, se k souboru dostala rovněž přes romskou či chceme-li cikánskou hudbu. Má vystudovanou muzikálovou školu, zpívala vedle Dagmar Podkonické a Ivety Kováčové ve vokálním triu Triny, které se kdysi spojilo s pěticí instrumentalistů, které vedl Pavel Fischer a vytvořilo soubor Camael, měla ale role i např. i v Hamletovi, Krásce a zvířeti či Drákulovi.

"Spojení klasické hudby s lidovou je skvělá myšlenka, která se mi jeví přínosnou a novátorskou. Její provedení souborem  Bardolino, jak jsem  jej slyšel na festivalu v Českém Krumlově,  mě  zároveň  přesvědčuje  o  vysoké  interpretační  úrovni  členů  ansámblu." 
Josef Suk

"Smyčcové nástroje, lidské hlasy a perkuse, to je naprosto postačující k vytvoření krásného souzvuku. V dokonalé intonaci a virtuozitě se mísí krásné melodie s promyšlenou ideou, jak vystavět skladbu či píseň, aby zněla naprosto přirozeně a s pokorou. Bardolinu přeji šťastný start a úspěšnou cestu k posluchačům."
Iva Bittová

Program

Leoš Janáček (1854 – 1928): Moravská lidová poezie v písních (výběr)

Antonín Dvořák (1841 – 1904): Cigánské melodie op. 55 (výběr)

Pavel Fischer (nar. 1965): Brodil Janko koně

Pavel Fischer: Marel o Del

Leoš Janáček: Písně a balady / Při Dunajku stála, Šiel som cez město, Štyry kosy nakúvané

https://www.bardolinomusic.net/#!dom/c202k
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/bardolino-/

Ediční pzn. Vzhledem k tomu, že texty (vlastní i převzaté), použité jako anotace koncertů, bylo třeba do katalogu Dvořákova festivalu 2016 podstatně krátit, chceme je zachovat na tomto místě v původní (případně i rozšířené) podobě. 

jkč / Materiály ČDH 2016 

Zpět