Báječný svět (2)

16.02.2012 23:42

Báječný svět (2)
Pokračování zajímavých adres. Tentokrát je to o přírodě. A také trochu o lidech.

Videa z přírody
Videa z přírody
Podmořský rampouch. Záběry pocházející ze sopky Erebus na Antarktidě ukazují na vývoj rampouchu, který za sebou na mořském dně nechává zmrzlé hvězdice a prchající ježky. Zatímco teplota vzduchu nad hladinou může dosahovat -20o Celsia, teplota mořské vody je v tu chvíli zhruba -1,9 o. To způsobuje utváření nových ledovců na hladině.

USA – Yosemitský národní park
Chobotnice mnoha tváří
Chobotnice mnoha tváří 2 Chobotnice maskovaná není velký tvor, tělo má jen asi 6 cm, zato chapadla může roztáhnout na rozpětí až půl metru. Všechny ty pestrobarevné tanečky, s výjimkou sexuálních, nejsou pro potěchu okolí, ale natruc predátorům.
Kosatky na lovu. Kosatky se potřebují dostat k lachtanovi, který je na ledové kře. Kra je dost velká a lachtan se drží uprostřed, přímo tedy na něj nedosáhnou. Kru nicméně rozhoupají (vypadá to, že koordinovaně), zčásti i rozlámou a na několikátý pokus lachtana srazí do vody.
Jak loví pavouci lasem svoje kořisti

Rybaření bez prutu
Nádherné přátelství
Fotomontáže z  přírody
Chytrá vrána
Chytrá vrána 2
Chytré vrány
Velmi pěkný a praktický herbář

Lidé
Moderní ženská
Senioři trsají jak zamlada
Jak je to s pitím vína podle profesora Šamánka
První setkání nejprimitivnějšího kmene na planetě s bělochy
Takhle tančí důchodci v USA
Výskyt jmen a příjmení v ČR Zadej jméno nebo příjmení a zjisti, jaká je jeho četnost výskytu v ČR.
Svěrákův diktát Kdo si chce vyzkoušet, jak je na tom s gramatikou, má nyní šanci i na iDnes.cz. Ve Svěrákově diktátu lze udělat maximálně 30 chyb. Jako hodnocení dostanete klasickou školní známku, tedy výborně až nedostatečně.

Současnost
Máme nové sousedy – kdo nás ochrání?
Dubaj … Přímo pod mrakodrapem BurjDubai je přepychové jezero s velmi drahou fontánou. Celý projekt vyšel v přepočtu na více než 3,2 miliardy korun. A výsledek je naprosto dokonalý. Fontána je dlouhá přes 275 metrů a v jednom okamžiku dokáže vystřelit do vzduchu 83 000 litrů vody. Tančící proudy osvětlí více než 6600 světel v 25 různých barvách, které dodají mocné vodní stěně fontány více než tisíc různých tváří. Fontána „stříká“ několik různých představení čtrnáctkrát za večer.

Zpět