Bacardi Rum

08.04.2012 23:49

Bacardi
dobrej chlast

Dlouhá léta představoval pro Čechy „rum“ nápoj, který by ve světě jako rum označen být nemohl. Znali jsme ho jako „tuzemský rum“, dnes tomu odpovídá rum firmy Božkov. O „bílém“ rumu, jako je Havana Club nebo Bacardi jsme jen čítali ve „Sto plus jedna zahraničních zajímavostí“ nebo slýchali od těch, kdo měli bony a mohli si zahraniční alkohol koupit v Tuzexu.
Dávno jsou ty doby pryč a dnes je nejen jasný ten základní technologický rozdíl (surovinou pro výrobu „tuzemáku“ jsou brambory, z nichž je vyroben líh, a teprve potom je nápoj dochucován esencí, pro rum, tak jak je vnímán jako mezinárodní pojem, cukrová třtina).
Název Bacardi je, podobně jako u řady dalších nápojů, o nichž jsem na těchto stránkách vytvořil příspěvek (Johnnie Walker, Jim Beam, Metaxa aj.), jménem jeho původce. Tím je v tomto případě Facundo Bacardi i Massó (1814-1887), pocházející z Katalánie, který založil společnost v Santiagu de Cuba v únoru 1862.  Příběh firmy, pobočky otevírané a zavírané v průběhu prohibice (Barcelona 1910, New York, Portorico) a problémy po kubánské revoluci (příběh Edificio Bacardi), vypráví česká stránka Wikipedie. Podnik dnes má sídlo na Bermudách, vyrábí alkoholické nápoje ve více než sto zemích. Vedle slavného rumu vyrábí koncern více než dvě stě dalších nápojů, mj. Martini (vermut), Grey Goose (vodka), Bombay Sapphire (gin), různé druhy tequily, likéry j. Benediktínka aj.  

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bacardi
https://en.wikipedia.org/wiki/Bacardi
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rum
https://www.bacardi.com/

Zpět