Až Google nebude googlovat

13.11.2010 01:29

S napětím jsem se začetl do článku v LN, jehož titul indikoval, že bude zase cosi zrušeno – to je v poslední době celá řada věcí, jednou z nich byl třeba nedávno telegraf –, a stejně tak se každou chvíli řeší nějaké právní spory v oblasti využívání výdobytků nejnovější komunikace, například kolem digitalizace knih (autorská práva) či street view (ochrana osobních údajů). Takhle to ale nebylo myšleno. Spíš šlo o prognózy, které zanedlouho nemusí být jen záležitostí představivosti počítačových kouzelníků. Přečetl jsem si, že Google nebude „vyhledávač“, ale sám nabídne řešení problému, ještě než stačíme položit otázku. Dále se hovoří o tom, že se převrátí vztah kyberprostoru a fyzického světa, zatímco dosud jsme vlastně konali výlety z tohoto fyzického (používám raději termín filozofů fenomenologů „hrubého“ či primárního) světa do toho počítačového. Představa dvou paralelních světů ovšem existuje už ve filmových vizích, přelomově počínaje Matrixem (bokem uvažuji, že sám film je paralelním světem). V blízké budoucnosti mají být tyto vize běžnou realitou. Nemám důvod o tom pochybovat.

Nicméně tyto dva paralelní světy existují od okamžiku, kdy filmová kamera v ruce dokumentaristy zaznamenala událost v tomto světě, kdy fotograf udělal první portrét, nebo dokonce v okamžiku, kdy pravěký člověk zaklínal kresbou do skály lovce a zvíře, které loví. Takže tady je linie až kamsi do pravěku. Nemusíme ale chodit tak daleko. Každý z nás žijeme v těchto dvou světech vlastně celý život. Rozhlas, televize, fotoaparát, gramofonové desky, telefon… - to jsou otisky v procesu, v němž to vypadá jako v Rorschachově testu (kdo neví, to jsou takoví ti „motýli“, kteří nic neznamenají, a u psychoanalytika spouštějí proud představivosti). To je ta představa zrcadlení, kterou najdeme třeba v románu současného japonského spisovatele Harukiho Murakamiho Afterdark (o autorovi jsem psal na těchto stránkách, dokonce víckrát).

Obecná představa, že tady jste dvakrát, jednou v realitě, jednou „někde jinde“, je společná celé řadě úvah už v avantgardních studiích šedesátých let, zvláště  průkopníků médií jako byl Marshall McLuhan – v knize Gutenbergova galaxie. Je příznačné, že ve stejné době byly módní novinkou i knihy Timothy Learyho, který byl prorokem „rozšířeného vědomí“, jak jej mohou navozovat i drogy.  Vlastně jde o dvě podoby téhož. V prvním případě reality a jejího dvojníka v odrazu/obrazu/transkripci textové, obrazové, filmové či jiné, tedy v jejím záznamu, v případě druhém reality a jejím odrazu/obrazu/transkripci ve vědomí. Rovněž slovo dvojník je příznačné. Literární téma, které je samo o sobě pozoruhodné: Kdysi jsem pročetl pár desítek dnes už zapomenutých knih z období přelomu 19./20. století v české literatuře, které se jím zabývají, nejznámější je Arbesovo romaneto Il divino boemo, pojednávající o skladateli Josefu Myslivečkovi, který patří k vlně české emigrace do Itálie. To by bylo na samostatný článek, připomenu jen Dostojevského Dvojníka, Stevensonova Jekylla a Hyda… Nu a pak tu máme surrealisty, v kontextu toho, co říkám vlastně předchůdce Timothy Learyho, kteří měli svoje světy a paralelní světy. A právě u surrealistů se ukazuje romantický základ, dvojnost mezi realitou a snem.

Takže jsme zase na začátku. Realita a sen se pouze neprojektuje do sfér psychiky a otázek duchovna, nýbrž na počítačový „čip“ – obrazně řečeno. Vlastně zas až tak obrazně ne. Na druhé straně bych chtěl zdůraznit, že toto téma nemá vůbec nic společného s „paralelními světy“ toho druhu sci-fi, ve kterých jejich autoři sní o jiném možném vývoji (co by se stalo, kdyby vývoj živých bytostí šel jinou cestou a z nás by byli třeba inteligentní ještěři).

Odkazy
Článek, který je i titulem tohoto textu
https://www.lidovky.cz/az-google-nebude-googlovat-d0m-/ln_noviny.asp?c=A100918_000061_ln_noviny_sko&klic=238961&mes=100918_0

Street view / první článek v této řadě na mých stránkách
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/street-view/

Gutenbergova galaxie
https://fss.muni.cz/rpm/Revue/Heslar/mcluhan.htm
https://glosy.info/texty/od-internetu-ke-gutenbergovi/

Timothy Leary
https://leary.wz.cz/chak.php

Jakub Arbes
https://ld.johanesville.net/arbes/dilo
Josef Mysliveček
https://www.nicotna.osoba.cz/geniove-naroda-naseho/josef-myslivecek.html

M. F. Dostojevskij, Dvojník
https://www.kosmas.cz/knihy/102250/dvojnik/
https://www.ctenarsky-denik.cz/Fjodor-Michajlovic-Dostojevskij-Dvojnik-16345

Článek byl v hrubých rysech napsán 20. září 2010, dokončen 12. listopadu 2010.

Zpět