Australské národní muzeum

12.02.2013 18:06

Australské národní muzeum
významné stavby současnosti

Australské národní muzeum v hlavním městě Austrálie Canberra bylo otevřeno v březnu roku 2001. Ukazuje prakticky všechny základní aspekty života Australanů a jejich kultury. Sbírka zahrnuje nejstarší dobu kultury aboridžinců (Austrálců, původních domorodců v zemi) po evropské osídlení i s určitým výhledem do budoucnosti. Muzeum se nachází v blízkosti Australské národní univerzity na poloostrově Acton v částečně umělém jezeře Lake Burley Griffin, které vzniklo v šedesátých létech přehrazením řeky Molonglo River. Jezero leží v blízkosti centra města v nadmořské výšce 556 m a je nazváno po americkém architektovi, který vytvořil plán zástavby města a vyhrál architektonickou soutěž na její ztvárnění. Dříve se na místě dnešního muzea nacházela Královská canberrské nemocnice, která byla v roce 1997 zbourána. Tím mohla také být sbírka, která se od roku 1980, kdy byl vydán odpovídající zákon, neustále rozrůstala, zveřejněna na jednom místě.   

Základ kolekce představuje Národní historická sbírka se zhruba 200 000 sbírkových předmětů, které reprezentují kulturu a dějiny Austrálie. Po formálním založení zdědilo muzeum sbírku předmětů, které sestávaly ze starých povozů a aut. Od té doby se rozrůstá na základě darů, akvizicí i převzetím stávajících státních sbírek z jiných míst. Muzeum vlastní největší sbírku domácího domorodého umění na světě. K dalším předmětům patří předměty přistěhovalců, jako například oblečení, propouštěcí listy trestanců, rolničky na boty aj., k tomu nejzajímavějšímu, jak to alespoň prezentují stránky muzea, patří také témata jako průmysl, těžba, mince, zločin, koloniální záležitosti, agrikultura, hračky. Na zmíněných stránkách jsou některé předměty zpřístupněny interaktivně.

Postmoderní architekturu, kterou navrhl Howard Raggatt, připomíná svázaná lana, která spojují obyvatele Austrálie. Hlavní budova představuje střed uzlu, z něhož se do stran rozprostírají jednotlivé konce lana. Celý komplex je zcela asymetrický, a svou barevnou nádherou, neobvyklými úhly a nejrůznějšími prostory vůbec nepůsobí jako muzeum. Zajímavé jsou textury materiálů, stěny s eloxovanými deskami, na nichž jsou v Braillově písmu texty často s politicky brizantními texty.  

Tato koncepce má rovněž symbolický význam. Příběh Austrálie není jeden příběh, ale řada příběhů vzájemně propojená. Tomu odpovídají i nejrůznější polohy, vrstvy a motivy toho, co muzeum nabízí a co tyto různé souvislosti vykazuje: Pollockův abstraktně expresionistický obraz Blue Poles s „pletivovou“ strukturou barevné plochy, booleanský řetězec (součást koncepce specifických algebraických struktur) irského matematika George Boolea, oblouk amerického minimalistického výtvarného umělce Richarda Serry, mytologický příběh o Duhovém oblouku specifické aboridžinské mytologické éry, která podnítila řadu dnešních umělců, např. v oblasti fantasy, atd.  

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Museum_of_Australia
https://de.wikipedia.org/wiki/National_Museum_of_Australia

YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=lu4ZYF6k-Tg
https://www.youtube.com/watch?v=ybopuHFkizw

Zpět