Atsuhiko Gondai / Falling Time to the End

17.05.2020 22:38

Atsuhiko Gondai / Falling Time to the End
současná symfonická hudba

Ze současné symfonické hudby nabízí Frankfurtský rozhlasový symfonický orchestr (www.hr-sinfonieorchestr.de) také dvacetiminutovou skladbu japonského skladatele Atsuhika Gondaie Falling Time to the End. Musím říci, že mě zaujaly prvky minimalismu, zvláštní barevnosti a naléhavosti dynamických ploch, v nichž se přelévá zvuková hmota od jedné sekce ke druhé, v poryvech se jako řeka hlubokým kaňonem prodírá různými místy… a vůbec to není nuda.

Gondai je považován za jednoho z nejvýznamnějších mladších japonských skladatelů. Neskládá pouze japonskou hudbu, ale orientuje se na kulturní a religiózní dialog mezi Evropou a Asií. Jádro jeho úsilí jsou možnosti vzájemného propojování katolickou církevní hudbou a hudbou buddhistických klášterů (zpěvů). V jeho tvorbě se kloubí starší i nové kompoziční techniky, tématem skladeb je nekonečnost a věčnost.

Gondai studoval na škole Toho Gauken School of Music a v letech 1990 až 1992 se stipendiem DAAD (Der Deutsche Akademische Austauschdienst e. V.) skladbu na Státní vysoké hudební škole ve Freiburku. Jeho učiteli byli Yasuo Sueyoshi, Klaus Huber und Salvatore Sciarrino. Kromě toho studoval hru na varhany (u Zsigmonda Szathmáryho). V devadesátých letech pracoval jako vědec u Japanese Government Overseas Study Program for Artists a rovněž studoval tvorbu hudby počítačem na IRCAM v Paříži (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique; nachází se v Centre Pompidou, jedním ze zakladatelů byl Pierre Boulez). Skladatel realizuje přednášky po celém světě, mj. na Novém Zélandu nebo na Griegově akademii v Bergenu. Žije v japonském městě Kanazawa a v Paříži.

Skladba Falling Time to the End, op. 149, byla složena na objednávku Hessenského rozhlasu v roce 2015. Na nahrávce ji diriguje Andrés Orozco-Estrada.

https://youtu.be/swrFPftFRY8

https://de.wikipedia.org/wiki/Atsuhiko_Gondai
https://atsuhikogondai.com/works/op149/

Zpět