Arthur Hailey / Kola

26.02.2014 10:46

Arthur Hailey / Kola
někdejší seminárky studentů LG

Děj knihy se odehrává v Detroitu, hlavním automobilovém městě světa v sedmdesátých létech 20. století. V knize jsou popisovány životy a strasti lidí z vedení automobilky Ford, ale řadových dělníků.

Matt  Zaleski, náměstek ředitele Fordovy továrny, četl kritický novinový článek. Emerson Vale, zdatný řečník a právník, opět zaútočil na automobilový průmysl za neochotu vyvinout ekologicky šetrný motor a bezpečnější auta. Dále řešil v kanceláři stížnost odborů, které hrozily stávkou. Té musel zabránit a tak proti svému svědomí musel udělat kompromis. Rozhodl, že agresivního mladého černocha nepropustí. Při rozhovoru s ním si uvědomil, že se svět změnil, že už nezáleží na morálce, ale spíše na drzosti.

Adam Trenton z vývojového oddělení v budově generálního ředitelství vedl debatu vedoucích pracovníků s několika novináři nad novými nařčeními od Emersona Valea. Po konci konference se Adam vypravil na testovací okruh s mladým návrhářem Brettem deLosantem na zkoušky nového Orionu. Na zkušebním pozemku firmy se zkoušely jeho jízdní vlastnosti. Ten po drobné neplánované úpravě prošel.

Adam žil se svou o osmnáct let mladší ženou Erikou, které se ale příliš nevěnoval. Erika žila doma znuděná a několikrát si udělala radost loupeží v obchodě. Adam si ale dokázal udělat čas, když ho jeho ovdovělá sestra Tereza požádala o pomoc. Tím Eriku naštval. Měl se podívat na investice jejího zesnulého muže do Stephensonova autosalonu v Detroitu.

Jednou v noci měl Rollie Knight, nezaměstnatelný černoch, nepříjemný střet s policejní hlídkou. Dostal ale vizitku na člověka z náborového hnutí jedné automobilky. Do automobilky ho přijali na montážní linku. Začal v zaškolovacím kurzu, ale pro únavu odpadl – toho využili jeho instruktoři a podvodně se na tom obohatili.

Brett byl jednoho pochmurného odpoledne při odjezdu z parkoviště skoro sražen černochem Leonardem Wingatem. Ten byl naštvaný kvůli okrádajícím instruktorům z firmy. Leonard dělal vysoko v osobním oddělení u Forda. Měl na starosti i nábor „problémových dělníků“, kam chodil Rollie. Brett ho pozval domů, kde Barbara Zaleska chystala večeři. Řekla mu, že má pro Fordovou automobilku natočit pravdivý film o životě lidí všech vrstev v Detroitu s názvem Automobilové město. Barbara dělala v reklamní agentuře.

Přišel nový rok. Vývoj Orionu byl skoro hotový. Adam Trenton se vypravil do Smokeyho autosalonu. Začal si dělat představu o tom, jak autosalon funguje. Měl z něj smíšené pocity.

Rollie pracoval na montážní lince už sedmým týdnem a také už nežil sám. Nejprve byl za hlupáka, ale pak si získal respekt. Rozkřiklo se, že byl ve vězení. V továrně kvetl zločin. Kromě drog to byla hlavně sázková hra numera provozovaná mafií. Rollie se zločinu snažil vyhýbat kvůli strachu z dalšího vězení. Postupně se stal jedním z nejlepších dělníků na lince, protože byl velmi učenlivý. Když se ale přesvědčil o nepoctivosti dílovedoucího, tak začal vybírat sázky na numera.

Adam jednou přivezl na návštěvu závodníka Pierra Flodenhala. Znal ho ze Smokeyho autosalonu. Erika jím byla uchvácena. Začali se stýkat. Byla šťastná, i když to byl jen románek. Nedávali si ale pozor a psalo se o nich v novinách. Trpce toho litovala. Erika porovnávala Adama a Pierra. Adam byl lepší skoro ve všem. Pierre neměl čas jezdit za ní do Detriotu, protože mu začala sezóna. Románek skončil.

Orion byl už hotov. Barbara začala pracovat na Automobilovém městě. Rollie Knight ve filmu hrál významnou roli.  Dostal se poprvé v životě k pravidelnějšímu příjmu a zadlužil se. Leonard se jim ve jménu firmy pokusil pomoci vyřešit jejich finanční situaci.

Adam se rozhodl dodělat kontrolu autosalonu. Smokey na tom byl finančně špatně. Falšoval účetní styky s bankou. Nyní ale dostal zprávu, že banka bude dělat kontrolu. Musel sehnat čerstvě prodané vozy zpět. Použil je jako neprodané a pak je majitelům vrátil. Adam se kvůli podvodům v autosalonu rozhodnul říct Tereze, aby svůj podíl prodala. V zájmu Terezy se dohodl na tom, že jí to řekne až za měsíc, kdy na tom autosalon bude dobře.

V Detroitu se stavěla nová montážní linka pro Orion. Panoval tam zmatek. Matt z toho měl první slabý infarkt. Když už byl Barbařin film skoro hotový, Barbara se rozhodla, že si chce ještě jednou promluvit s Rolliem Knightem. Pozvala ho k sobě do otcova bytu. Matt dorazil domů a strnul. Návštěvu vyhnal a dceru seřval. Vtom dorazil i Brett. Rollie odešel a všem nadával. Brett chtěl Barbaře oznámit, že koncem roku opustí automobilový průmysl. Matt zůstal sám. Byl už rok vdovcem a dcera odešla k Brettovi.

Rollie nejprve vybíral numera, pak pracoval pro lichváře a potom prodával drogy. V automobilce si dvě mafie začaly vzájemně vadit. Jedna měla numera a druhá automaty na pití. Dva výběrčí automatů byli přepadeni. Jeden byl zabit, ale druhý pak všechno řekl policii. Rollie s ostatními nezpozorováni utekli. Moc si tím nevydělali. Matt a hlídač našli výběrčí. Matt z toho dostal druhý infarkt. Zůstal ochrnutý.

Na závodišti v Alabamě byl představen mimosériový Orion. Také zde ale umřel Pierre. Nezvládl řízení, naboural a zahynul. Orion byl konečně lidem velkolepě představen. Slavil úspěchy všude. Automobilové město bylo již dokončeno a bylo také skvěle přijato. Proběhla klíčová debata o Farstaru. Farstar byl schválen.

Rollie žil v ustavičné hrůze. Chodil normálně do práce jakoby nic. Mafie se ale dala do práce. Vypsala odměnu. Všechny zradil Velký Ruf. Tři kumpáni už byli mrtví, zbýval jen Rollie. Jeho žena prosila o pomoc Leonarda Wingata. Ten jí slíbil, že pomůže, ale bylo už pozdě. Rollie musel odejít s lidmi z mafie a nikdo ho už nikdy neviděl.

Zbylí se sešli. Wingate s Brettem řekli Adamovi, Erice a Barbaře, jak smutně do dopadlo. Brett potvrdil, že se rozhodl odejít z automobilového průmyslu. Erika však byla šťastná, bude mít s Adamem konečně dítě. Oba se z toho radovali.

Ondřej Šlosárek
[z práce převzat „obsah“ knihy a názor na ni, úvodní část, použitý článek o autorovi a bibliografie z Wikipedie – přiznaně – uvádím v odkaze:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Arthur_Hailey]
 

 

Zpět