Architekt Jiří Boudník

11.11.2013 19:15

To, že „informační svět“ se placatý, respektive pozornost v něm se přesouvá zvláště v souvislosti s proměnou médií na velmi výrazné náměty (osobnosti, události aj.), zatímco jiné, které by si zasloužili možná stejné pozornosti, se nacházejí někde v pozadí a prakticky se o nich neví: připomíná mi to deformaci kamery zvané „rybí oko“, která motiv, na který je zaměřen, maximálně přiblíží, takže „přirozené“ poměry perspektivy – samozřejmě i ony jsou dány už místem, odkud se díváme – jsou zkresleny. Určitě to také souvisí s určitou „pohodlností“ médií, které omílají kolem dokola nějakou „kauzu“, zatímco ostatní zůstává nepovšimnuto. Z oblasti, kterou se zabývám, bych mohl dát celou řadu příkladů. Při srovnání mediální známosti osobností, které vlastně skoro nelze srovnávat, je zajímavé třeba uvést vynikající české houslisty: řeknu-li jména Václav Hudeček, Pavel Šporcl a Ivan Ženatý, bude pro dotázaného „člověka na ulici“ poslední jméno nejspíš neznámé, přestože je právě on vyhodnocován odborníky jako jeden z nejlepších světových houslistů – ale žije trvale v zahraničí (dříve Německo, dnes Amerika) a Hudeček je samozřejmě generačně starší legenda. A už nemluvím o řadě skvělých virtuózů nejmladší generace (nebudu je vyjmenovávat, zabýval jsem se jimi v řadě příspěvků „na pokračování“), ty bude znát ten, kdo se do kultury vnoří hlouběji.

Impuls k tomuto příspěvku byl článek Neznámí Češi, kteří nadchli svět v Instinktu z 22. srpna 2013, pojednávající o architektovi, malíři, potápěči a studentovi, kteří „v zahraničí zasvítili jako meteor, ale doma je zná málokdo“. Zopakuji tady jejich jména, u posledního se zastavím déle: Marek Novák, student, maturant z Českých Budějovic, který už má na kontě pozoruhodné vynálezy („domácí lékař“, přístroj kontrolující životní funkce osoby propojený se zdravotnickým zařízením), potápěč Martin Štěpánek, malíř Jan Knap a architekt Jiří Boudník.

Jiří Boudník proslul 3D modely (trojrozměrnými počítačovými vizualizacemi) amerických mrakodrapů. V době, kdy teroristický útok zničil newyorská Dvojčata, byla významná jeho pomoc záchranářům, pro něž vyrobil do nejbližší doby – takřka beze spánku – papírový a počítačový model mrakodrapů, umožňující orientaci při práci. Následující rok se stal miláčkem Ameriky, objevil se ve filmu Unsung Heros (Neopěvovaní hrdinové), Japonci o něm natočili dokument, sám napsal román Věže. Plzeňský patriot chce vést západočeské město do boje za titul Evropské hlavní město kultury 2015. O něm v článku pod odkazem linkem zde:

https://www.denik.cz/ostatni_kultura/boudnik-meli-bychom-tahnout-za-jeden-provaz-20130220-73su.html
https://www.youtube.com/watch?v=CaLDwtwpzEI

https://technet.idnes.cz/naraz-letadla-muze-mrakodrap-ustat-ale-wtc-nemelo-sanci-pim-/tec_technika.aspx?c=A071013_001816_tec_technika_pka

https://www.plzen2015.net/ambasadori/jiri-boudnik/

https://www.radio.cz/cz/rubrika/udalosti/architekt-jiri-boudnik-na-miste-dvojcat-vyroste-nejvyssi-mrakodrap-ameriky

Zpět