Antonín Dvořák / Smyčcový kvartet č. 10 Es dur, „Slovanský“, op. 51

06.02.2014 20:53

Antonín Dvořák / Smyčcový kvartet č. 10 Es dur, „Slovanský“, op. 51
dílo Antonína Dvořáka

V pořadí desátý smyčcový kvartet Antonína Dvořáka, označený jako „Slovanský“ patří, i právě díky tomuto označení, spolu s Americkým kvartetem k nejznámějším opusům skladatele, a to nejen tohoto žánru. Zadání „slovanskosti“ a „lidovosti“ Dvořák naplňuje nejrůznějším způsobem, mimo jiné také tím, že jednotlivé věty mají rysy tanců. V první větě se objeví polka, v druhé ukrajinská dumka, ale také takřka u Dvořáka oblíbený furiant, třetí věta má charakter písňový a poslední, čtvrtá věta, má opět charakter lidového tance – skočné. Už v předchozím kvartetu měla druhá věta označení „Ala polka“, taneční moment prostupuje tím či oním způsobem celé Dvořákovo dílo, a nemusejí to být jen „Slovaňáky“.

O souvislostech vzniku se dočteme také na stránce Wikipedie věnované houslistovi německého původu Jeanu Beckerovi, primáriovi Florentinského kvarteta. Dnešní nahrávky jsou zmíněny pod textem – Wihanovo kvarteto (Studio Matouš), Panochovo kvarteto (Supraphon) či – na dobové nástroje Antiquarius Quartet (Václav Návrat ad., rovněž členové komorního souboru Antiquarius Consort). Na programu jej inzeruje rovněž Bennewitzovo kvarteto či Kvarteto Pavla Haase, hrálo ho třeba Sedláčkovo kvarteto, první české smyčcové kvarteto, které vystudovalo přímo tento obor, a řada dalších.

B92 Smyčcový kvartet č. 10 Es dur "Slovanský", op. 51
https://cs.wikipedia.org/wiki/Smy%C4%8Dcov%C3%BD_kvartet_%C4%8D._10_%28Dvo%C5%99%C3%A1k%29

Nahrávky
Winahovo kvarteto
https://www.matous.cz/detail.php?id=MK%200041
Panochovo kvarteto
https://www.supraphonline.cz/album/2513-dvorak-smyccovy-kvartet-c-10-slovansky-cyprise
Antiquarius Quartet Praha
https://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-recenze/Antonin-DvorakSmyccovy-kvartet-Es-dur-op-51-Slovansky-Smyccovy-kvartet-F-dur-op-96-Americky~07~unor~2003/

Na repertoáru mj.
https://bennewitzquartet.com/repertoar/
https://www.ceskafilharmonie.cz/#detail/Pavel-Haas-Quartet-se262.html
https://sedlackovo-kvarteto.webnode.cz/archive/news/

 

Zpět