Amelia

17.11.2015 09:08

Amelia 
filmy s Hilary Swankovou VII

O postavě letecké pionýrky, Američanky Amelii Earhartové (1897 – 1937), je na české Wikipedii poměrně rozsáhlý článek, proto se tento příspěvek bude věnovat pouze filmu, který natočila v roce 2009 indická režisérka žijící v New Yorku Mira Nairová, jejíž debut Salaam Bombay! (1988) byl nominován na Oscara. Atraktivní téma zpracoval už předtím americký televizní film Amelia Earhart: The Final Flight z roku 1994 (režie Yves Simoneau, v roli Diane Keaton).

V americko-kanadské filmové biografii chválené kritikou i publikem vytváří Hilary Swank opět postavu nacházející se mimo souřadnice běžného života. Hlavní hrdinka se nesmazatelně zapsala do historie létání přeletem přes Atlantik v roce 1928, film nicméně sleduje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi (HBO Europe). Atraktivitu filmu posilují další známí herci – v roli milujícího manžela Georga Putnamea Richard Gere, v roli milence Gena Vidala Ewan McGregor.

Děj: 2. června 1937 se vydává Amelia Earhartová letadlem na cestu kolem světa. Během letu si vzpomíná na nejdůležitější okamžiky svého života. Létáním byla fascinována již od dětství. Když člen high society hledá ženu pro přelet Atlantiku, přihlásí se. Dosud se to žádné ženě nepodařilo, tři z nich předtím přišly při svých pokusech o život. Amelie se seznamuje s George Putnamem, který let zprostředkovává. Cílem akce je vzbudit pozornost. Oficiálně letí Amelia, ve skutečnosti sedí jako pasažérka v letadle, které řídí zkušený pilot. Přes vnitřní spory se přelet podaří a Amelia je oslavována celými Spojenými státy. Na veřejnost se tlačí další ženy coby pilotky. Amelia je zajímavá pro reklamu a je zvána na řadu party, kde se ovšem necítí nijak skvěle. Na jedné oslavě se seznámí s Eugenem Vidalem, sportovcem a pionýrem letectví, otcem později známého spisovatele Gora Vidala. Přes tyto muže v její blízkosti se Amelia domnívá, že je určena pro život bez partnera, proto zprvu odmítá i Putnamovu nabídku ke sňatku a přistoupí na ni teprve tehdy, když přijde na stůl „klausule o vystoupení z manželství“. Přísahu o manželské věrnosti nicméně odmítá tak jako tak.

Amelia se zasadí o aktivní profesní vzdělání pilotek a založí s dalšími devětadevadesáti pilotkami Klub 99. Kromě toho plánuje dát do pořádku podvod s prvním přeletem Atlantiku skutečným přeletem, který uskuteční bez dalších osob v roce 1932. Pro Ameriku, která vězí v krizi, je Amelie příslibem nových dobrých dnů. Následují další nabídky na práci v reklamě s oblečením a dinner u prezidenta Franklina D. Roosevelta. Zde doporučí Eleanor Rooseveltové Vidala pro post vedoucího leteckého úřadu. Ten skutečně místo dostane a s Amelií jako poradkyní řídí lety na krátké vzdálenosti. Začíná aférka s Genem, nicméně Amelie se v roce 1934 vrátí ke svému manželovi. Má nové plány a chce jako první žena obletět svět. Putnam začne shánět, mimo jiné na Pardue University, peníze na projekt, především na vhodné letadlo. Amelia opět zprvu neletí sama, nýbrž se zkušeným navigátorem Fredem Noonanem, ten má ale problémy s alkoholem. První pokus o let okolo světa ztroskotal kvůli poruše letadla.

Druhého června 1937 se konečně vydá s Fredem na cestu okolo planety. Z Miami přes Gambii, Kalkatu a Bangkok, do Lae na Nové Guinei, kde uskuteční poslední mezipřistání. Telefonuje s Georgem a říká mu, že to je její poslední let. Při přeletu Pacifiku a tedy poslední částí celého letu před přistáním v Miami chce Amelia ještě natankovat na Howlandově ostrově. Nebe je zatažené a Amelie nedokáže malý ostrov najít na místě podle propočtu. Dokáže ještě vyslat radiovou zprávu, která je na ostrově (na lodi SS Itasca zakotvené u ostrova) zachycena, ale sama nemůže přijmout žádnou zprávu, ačkoli posádka na lodi vysílá, jak bylo domluveno. Stále zoufaleji se pokouší o kontakt s vědomím, že palivo dochází. Přesné místo zřícení letadla nebylo nikdy přes důkladnou pátrací akci zjištěno.

Kritika hovoří o tom, že film je charakteristický více nádhernou obrazovou nostalgií než dobrodružností a společenskými perspektivami.  

Odkazy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Amelia_Earhartov%C3%A1

https://de.wikipedia.org/wiki/Amelia_(2009)

https://www.csfd.cz/film/13157-posledni-let/prehled/ 1994
https://www.csfd.cz/film/240619-amelia/prehled/ 2009

Na kouknutí
https://www.youtube.com/watch?v=ioZCEpRLpxo
https://www.youtube.com/watch?v=ecJeTwYdaJ0

Zpět