Alejandro Jodorowski / La Montaña sagrada

13.02.2011 04:12

Už jsem to jméno snad, možná i víckrát slyšel. Nedávno ale syn Honza říkal, že šli v Praze se svou přítelkyní do jakéhosi klubu a viděli film Svatá hora. Bylo tam naříznuto, že pomalu nebylo kde sedět, protože film je starej a kdysi ho snad promítali z kotoučů, a pak ho vydali na dívídíčku, ale je tak odvázanej, že by byl snad ještě dneska problém něco podobného natočit. Autor původem z Chile se pohyboval mezi Paříží a Mexikem, extravagantní námět k filmu se líbil tehdy Johnu Lennonovi a Yoko Ono a na jejich doporučení mu Allen Klein dal peníze, aby to natočil. Film se pak stal kultovním piece hippies.

Podrobnější informace jsem našel na https://www.senseofview.de/ , „stránkách věnovaných neobvyklým filmům všech žánrů“. Je zde sice napsáno, že provoz stránek je zastaven a ani tipy na nové filmy se nedávají, ale starší informace zde jsou. Už to je zvláštní. Najde se tam mnohé apokalyptické, třeba „zapomenuté horory“ nebo „paměti vlkodlaka“, jedna stránka je věnována „pionýrům sex-filmu“. Líbí se mi na těch stránkách, že je vše graficky podáno zcela civilně, žádné blikající šílenosti a nepřehledné barvy jako na mnohých blogách, které odradí v první vteřině, coby horor nechtěný.

První, co mě okamžitě zaujme, že na plakátu filmu Svaté hory jsou – vypadá to, že je to součástí vizuálního sdělení celého filmu – jacísi dvojníci. Na zmíněných stránkách se líčí děj filmu (text je hrubým překladem originálu):
Zloděj vnikne do hory alchymisty, ale místo aby vetřelce duchovní mistr potrestal, dává mu školu karetní tarotové hry. Společně se služebnou a dalším komonstvem v počtu sedmi osob, z nichž každá ztělesňuje jednou planetu (Venuši, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun a Pluto) se vydají ke svaté hoře, aby se dopátrali tajemství věčného života, které je zde podle legendy uchováváno devíti božskými Nesmrtelnými. Ale než skupina dosáhne svého cíle, musí se rozdílná individua dobrat nějakého společného sebevědomí.

Zní to poněkud esotericky? Nu, tak postavené na hlavu to úplně není, a pokud jde o to, najít přístup k tomu, co se děje na plátně, mohla by se afinita k duchovnu docela hodit. Učňové New Age jsou tu ve zřejmé výhodě. Svatá hora stupňuje míru symboliky předchozího filmu El Topo, že nám mohou předchozí filmy Jodorowského připadat jako pouhá nezávazná zábava.

Třetí film excentrického režiséra má ovšem ještě jiné kvality. Tak díky daleko vyššímu rozpočtu bylo možné zpracovat neobvyklé vizuální efekty v nebývalé míře preciznosti. Pro sekvence ve věži alchymisty nezbývá jiné než hodnocení: Brilantní! Souhra barev a pozadí, perspektiva a hudební podmalba je něco, co dosud ve filmu bylo nevídané. Zcela bez dnešních možností počítačového zpracování komponoval Jodorowski příslovečné „pohyblivé obrazy“. Zvláště svisle snímané rituální průběhy pohybu neztratily ani za třicet nic ze svého kouzla.

Žel film neudrží tuto kvalitu po celou dobu a zvláště ve střední části příliš sklouzává ke sdělování esoterických idejí, pro jejichž chápání by bylo třeba něco víc než prostá zkušenost. Můžeme jen tušit, co všechno jednotlivé konkrétní symboly znamenají. Mystik Jodorowski zapojuje do příběhu kabalu, tarotové karty, astrologii či různá světová náboženství, ale nejenom to. Podle svého osobního přesvědčení vytváří ze všech těchto přísad nový celek. Jodorowski v jistém smyslu překonává tradiční esoteriku. Alchymista totiž ovládá transmutaci v nejvyšší podobě, tedy výrobu zlata, a poznává, že jsou ještě vyšší hodnoty než právě zlato.

Ve filmu narazíme na spousta všelijakých prapodivných excesů, například Ježíš je na kříži umístěn jinak než je obvyklé, zajímavá je scéna s odléváním postavy, která má sloužit posléze k multiplikaci ukřižovaných, do sádry a následné scény, které jsou jako z kaleidoskopu.

Je otázka, jak budeme chtít film interpretovat. Mně se skoro víc než dobové hodnocení drogové ulítlosti (teorie rozšířeného vědomí v šedesátých letech, Timothy Leary či Lennon s Ravi Sahnkarem, což může být také dobrá kulisa pro film – roli zloděje dokonce měl původně hrát George Harrison) líbí formulace, na kterou jsem při brouzdání narazil – film je transcendentální hostina grotesky. A zastavil jsem se u věty, kterou v jednu chvíli alchymista vysloví:

Jste hovno. Máte šanci se proměnit ve zlato.

Problémem je trochu, se k filmu dostat. V kinech se nepromítá, sehnat se dá snad jen někde u sběratelů. Ale aspoň ukázka na odkaze dole může nalákat.

https://de.wikipedia.org/wiki/Montana_Sacra_%E2%80%93_Der_heilige_Berg
https://www.alejandro-jodorowsky.de/index.html
Pěkný životopis (nar. v Chile jako potomek židovských emigrantů z Ruska, Paříž, Marcel Marceau, kruh kolem André Bretona, blasfemické a sado-masochistické divadlo Panique, filmy, škola tarotu atd.)
https://www.windpferd.de/content/specials/jodorowsky/jodo_page_1.php
Film na YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=KFtMVZQ1ms8

Zpět