ABBA / Fernando

10.05.2016 23:48

ABBA / Fernando
příběhy legendárních hitů

Starší posluchači pamatují tu dobu, kdy rádiím i televizi dominovala švédská skupina ABBA. Možná někteří mají i elpíčko, černou desku, která i u nás, přestože ze zahraniční muziky toho v Supraphonu, prakticky jediné firmě, mnoho nevycházelo, bylo možné pořídit. Nevzpomínám si, zda na ní byla píseň Fernando, ale vzpomínám si, že v repertoáru malého tanečního orchestru, s nímž jsem si vykupoval čas, který jsem musel trávit na tenkrát povinné vojenské službě, několik písniček nejpopulárnější zahraniční kapely dělalo na plesech, tanečních zábavách a dalších hraních po celých Čechách velmi dobrou službu.

Píseň Fernando spadá časově do vrcholu kariéry skupiny, založené v letech 1972-1973, již po úspěchu songů Ring Ring (1973), Waterloo (1973/1974) či Honey, Honey, Mamma Mia (později téma známého muzikálu a filmu), kompilačního alba Greatest Hits (1975), vyšla jako singl v březnu 1976.  Původně pro sólové album Anni-Frid Synni Lyngstad (té brunety, Agnetha Fältskog byla ta druhá, blondýnka) s názvem Frida ensam ve švédštině. Protože se předpokládalo, že by z písně mohl být mezinárodní hit, byla píseň pořízena ve švédštině, ale také angličtině, přičemž autorem toho anglického byl Björn Ulvaeus, a ten byl odlišný od švédského – švédská verze pocházející od manažera ABBY Stiga Andersona pojednává o tom, že žena sedí u táboráku s mužem a snaží se mu vysvětlit, že jejich vztah skončil, zatímco ta anglická Ulvaeova o dvou mexických revolucionářích, kteří sedí u ohně a vzpomínají na staré časy.

Když píseň Fernando v březnu roku 1976 vyšla, bylo nadšení fanoušků ABBY na vrcholu. Předchozí singl Mamma Mia dosáhl mezinárodního úspěchu, stejně jako zmíněná best-ofka Greatest Hits, poptávka po hudbě skupiny rostla. Fernando se dostalo ve 23 zemích na pozici číslo jedna, v další řadě zemí na druhé místo. V Německu se svými 600 000 to byl nejprodávanější singl skupiny vůbec. Do roku 1997 byla píseň nejprodávanějším singlem v Austrálii, než ji tam vystřídala Candle in the Wind Eltona Johna.

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/Fernando_(Lied)

Muzika
https://www.songs-tube.net/video.php?artistid=16240&id=212064&artist=ABBA&title=Fernando

Zpět