50 krás Česka v MF dnes

25.08.2019 00:33

Jedním z letošních prázdninových seriálů (coby prázdninových možná jediný) je řada takřka celostránkových článků s názvem „50 českých krás“. Jednotlivé díly jsou uvedeny po titulu doplněném vždy atraktivizujícím podtitulem vždy velkou fotografií pojednávané lokality, případně další menší fotografií, vlastní text je v některých případech rozšířen o další drobnější poznámku, po straně je ve sloupečku označeném „Fakta / Praktické informace“ naznačeno na malé mapce místo, kde se ta či ona „krása“ nachází, informace, „jak se tam dotat“, o informační době a vstupném, kontaktech a internetových stránkách, případně dalších místech, z tohoto dostupných v kratší době. U grafické značky „rozcestníku“, opakující titul příslušného dílu a jeho číselné označení je i doplněn název dílu příštího. Nemám možná všechny, vypíšu ty, které mám před sebou na stole (někde mohu stručněji doplnit ty chybějící následující). V každém případě totiž stojí za pozornost.
15. díl – Adršpachem jinak, Okolí skalního města skrývá další poklady – kupodivu se článek nevěnuje samotnému areálu Adršpašských skal s jejich přírodní a kulturní historií (pozoruhodné skalní útvary největšího skalního města v Čechách, jezírka, vodopády, J. W. Goethe a další zajímavosti na turistickém okruhu aj.), nýbrž více okolními místy j. Křížový vrch, okrajově je zmínka i polské Hejšovině a Stolových horách, Ostaši či Broumovských stěnách s Hvězdou
16. díl – Žatec, město piva
19. díl – Tajuplné ruiny, Hrad Ralsko byl pevností i symbolem moci (hrad vybudovaný Vartemberky ve 14. století, dnes žel ruina se stopami po přítomnosti okupačních vojsk, po článku jsem pochopil, proč je dnes tak obtížně přístupný – dnešnímu majiteli Milanu Baierovi úřady neumožnily rekonstrukci, která by zpřístupnila objekt více turistům vzhledem k tomu, že se nachází v přírodní rezervaci Ralsko)
20. díl – Chudenice
24. díl – Tovačovské skvosty, Zámek, rybníky i malebná bazilika v Dubu (město Tovačov, obklopené ze třech stran rybníky je srovnáváno svou atmosférou s Třeboňskem, řeč je i o monumentální bazilice v Dubu
25. díl – Karlovarská kyselka
30. díl – Klášterec a hrady, Krása města nad Ohří i blízkých zřícenin (hornický region Erzgebirge/Krušnohoří 2019 na seznamu světového dědictví UNESCO), řada hradů na Karlovarsku, )
31. díl – Brandýs a labyrint, Údolí Tiché Orlice přináší zábavu i uvolnění (nachází se přímo pod pomníkem J. A. Komenského, autora Labyrintu světa a ráje srdce)
32. díl – Hrady zubří země, Okolí Bystřice je plné romantických zřícenin (povodí řeky Svratky, hrad Zubštejn, další zříceniny Aueršperk, Dalečín, Lísek či Mitrov, Bystřický park miniatur poblíž Pohádkové aleje)
33. díl – Královna Jizerek, Rozhledna s tajemnou věštbou i magický kříž („nejstarší, nejkrásnější, nejdéle stavěná, s největším počtem zobrazení“ rozhledna v novogotickém stylu, Štěpánka, se stavbou začal kníže Kamil Rohan 1847, dostavěl německý horský spolek a otevřel 1892)
34. díl – Kouzelné Povydří, Údolí šumavské řeky nabízí krásné výhledy (jedno z nejoblíbenějších míst Šumavy, východisko Antýgl, Vchynicko-tetovský kanál, Čeňkova pila na soutoku Vydry a Křemelné se zajímavou industriální architekturou)
35. síl – Valašský Olymp / Z vrcholu Soláně je krásný výhled na krajinu (uprostřed hřebene Vsetínských Beskyd, výhled na masiv Radhoště i s Pustevnami atd., zvonice, hudební a folklorní akce, Hutisko-Solanec památník Charlotty Masarykové, studánka Charlotta)
36. díl – Slánské zvoničky, Představují symbol umu našich předků (sev. část okresu Kladno, zvoničky v několika obcích, každoročně pochod, letos 11. ročník)
37. díl – Zkamenělý zámek, Skalní útvary, jež modeloval potok Špraňek (skalní útvar poblíž vesničky Vojtěchov na Prostějovsku, od zámku k vesnici dvě hodiny cesty, Mladečské jeskyně, sídliště kromaňonského člověka, smutný osud obce Javoříčko)
38. díl – Malebná Třeboň, Historické město láká na relaxi i aktivní vyžití (rozsáhlý areál zámku, čtvrtý největší po Pražském hradu, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci, hrobka Schwarzenbergů, rybníky, koupání v pískovnách, např. Cep, rybníky Rožmberk a Svět se sochou Jakuba Krčína, lázeňský areál)
39. díl – Praha na dlani, Parukářka, kopec s jedinečným výhledem (hora Vítkov s Národním památníkem a Žižkovský tunel)
40. díl – Chyše a Čapek, Zachráněný zámek hrabat Lažanských (zámek Chyše, Čapek jako vychovatel syna hraběte lažanského, Vladimír Lažanský opravil zámek, tradice výroby piva)
41. díl – Srdce Dolňácka, Na Strážnicku oživují pozapomenuté tradice (také Baťův kanál, je možno vidět z lodi, vinné sklepy Plže, Oskerušová naučná stezka)
42. díl – Kaňonem Jizery, Po Riegrově stezce šel i prezident Masaryk (hezký odpolední výlet podél řeky, místy po galerii vybudované přímo nad jejím tokem, článek o elektrárně Spálov, u soutoku Jizery s Kamenicí; letos semilské muzeum slaví 110. výročí založení pozoruhodné turistické stezky)
44. díl – Hrad Sovinec, V obci navštivte pevnost i Pradědovu galerii (na okraji masivu Nízkého Jeseníku, sám vzpomínám na Štramberské uši, které se tam daly koupit, a na fotografa Jindřicha Štreita, který tam vedl galerii)

https://www.mafra.cz/50-ceskych-kras-v-prazdninovem-serialu-deniku-mlada-fronta-dnes-pbr-/aktuality.aspx?c=A180628_103812_mafra-tiskove-zpravy_sedl

Zpět