A ještě pokračování / Velká města v Číně II

10.02.2011 21:59

Nan-ťing / Nanking / Nánjīng , je město v provincii Ťiang-su / Jiāngsū. Po Šanghaji největší město východní Číny bylo v několika obdobích rovněž hlavním městem země. Poprvé za vlády Sūna Quána (Sun Ch'üan), zakladatele čínské dynastie Wu v době Tří říší, znovu za dynastie Ming (v roce 1368), kdy celkem 200 000 dělníků vybudovalo tenkrát největší město na zemi s takřka půl miliónem obyvatel. Z té doby jsou zachovány městské hradby. Nanking byl tenkrát místem, kde se vyráběly největší plachetnice středověku. Pluly odsud do Arábie, Indie a Afriky. Poté, co bylo přesunuto v roce 1421 hlavní město do Pekingu, dostal Nanking své dnešní jméno, totiž „Jižní hlavní město“. Z dějin je známý masakr v roce 1864, při němž přišlo o život sto tisíc lidí. Za Sunjatsena, zakladatele moderní Číny, tedy státního zřízení republiky, se Nanking opět – v roce 1912 – stalo hlavním městem státu. Dr. Sunjatsen byl prozatímním a později řádným prezidentem, jeho zásluhy uznávají oba státy, tedy Čínská lidová republika i Čínská republika (Tchaj-Wan). Po převzetí moci komunisty v roce 1949 se hlavním městem stal opět Peking.

Dnes je Nanking sídlem řady poboček západních firem – zastoupeny jsou Volkswagen, Iveco, Fiat, Sharp, Bosch/Siemens aj., důležitým železničním uzlem a letištěm. Je rovněž významným kulturním městem, sídlem několika univerzit, řady orchestrů atd. V Národním ústředním muzeu si mohou turisté prohlédnout  malbu tuší či porcelán z éry dynastie Ming. Nankingská knihovna, založená v roce 1937 má sedm miliónů svazků.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nanking
https://de.wikipedia.org/wiki/Nanjing
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nankingsk%C3%BD_masakr
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sunjatsen

Su-čou / 蘇州市 / 苏州, Sūzhōu Shì, je jedno z třinácti velkých měst  v provincii Ťiang-Su, vedle např. Wuxi, Xuzhou, Suzhou, Zhenjiang, Taizhout, SuQian. Přitom zdaleka není největší, má „pouze“ 2,1 mil. obyvatel (ovšem v celé správní oblasti je to už 5,99  mil./ v r. 2009). Protože je protkáno řadou kanálů, bývá nazýváno Benátkami východu. Díky výborné dopravní situaci je jedním z měst moderní Číny, které doznávají značný boom. Je rovněž kulturním městem, má řadu zajímavých muzeí, chrámů a zahrad (Hanshan Si - Chrám chladné hory, Liu Yuan -  Zahrada spočinutí, Shuang Ta – Pagody dvojčata, Shizi Lin, Zahrada lvího lesa aj.)

 https://cs.wikipedia.org/wiki/Su-%C4%8Dou

Chang-čou / Hángzhōu, je jedno město z jedenácti městských prefektur provincie Če-ťiang a jejím hlavním městem. Má 1,75 miliónů obyvatel, s příměstskými oblastmi 6,5 miliónů. Ve městě začíná starý Císařský kanál, který propojuje metropoli se severem země. Město je dodnes místem, kde se obchoduje s čínským hedvábím, možná proto se kdysi benátský cestovatel Marco Polo, který Chang-čou navštívil, o něm vyjádřil, že je „nejjemnější a nejvznešenější na světě“. Je rovněž místem liangzhké kultury (liángzhǔ wénhuà), jejíž stáří lze doložit do doby pozdního neolitika (až do doby před 4700 lety). Předpokládá se, že město mělo v polovině 13. století možná až milión obyvatel. Tak byl Chang-čou před Bagdádem největším středověkým městem na světě. Město je – vedle řady historických památek, chrámů a zahrad – proslulé rovněž nejznámějším čajem v Číně, čajem Dračí studna /  龍井茶 / 龙井, Lóngjǐngchá.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chang-%C4%8Dou

Wu-Chan je hlavní město provincie Chu-pej. Se svými 6,7 mil./9,7 mil. obyvateli je to největší město ve střední Číně. České stránky Wikipedie vysvětlují, jak tak velká městal, jako je Wu-Chan vznikají. V tomto případě spojením tří měst – Wu-čchang, Chan-kchou a Chan-jang v roce 1953. Všechna tři původní města jsou spojena mosty přes dvě řeky, jimiž jsou rozdělena. Historicky patří Wu-Chan k místům, která byla osídlena už před třemi tisíci léty. Pozoruhodnou historii, v níž rovněž hraje úlohu mongolská nadvláda, završilo ve 30. letech minulého století postavení koncesionářského města, což umožnilo jeho hospodářský rozkvět, podobně jako u Šanghaje. Stejně zajímavá je historie v novější době. Přestože právě zde v roce 1911 začalo povstání proti císařské centrální vládě v Pekingu, nezískalo město po jmenování dr. Sunjatsena prezidentem žádnou centrální roli. Čankajšek vytvořil z pravé sekce Kuomitangu národní vládu v Nankingu, z levé sekce vznikla oproti tomu společně s komunisty revoluční vláda ve Wu-Chanu. Pak sehráli svou úlohu Japonci, kteří Čankajška v roce 1937 z Nankingu vyhnali. Hlavním městem se nakonec stal Hankou a později Čchung-Čching. Město má řadu starobylých památek. Nejznámější z nich je žlutá Jestřábí pagoda 黃鶴 / , Huáng Hè Lóu na břehu řeky Jang-c'-ťiang.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Wu-chan

 

 

Shijiazhuang /  石家莊市 / 石家庄市, Shíjiāzhuāng Shi je hlavním městem provincie Hebei. Správní prostor města na úrovni prefektury  má plochu 15.848 km² a cca. 9,77 miliónů obyvatel (na konci roku 2009). Město je jedním z relativně nových měst. Bylo postaveno v roce 1925, úředně prohlášeno městem v roce 1939 podle jménem Shímén, na dnešní Shijiazhuang bylo přejmenováno v roce 1947. Město zaznamenává turistický boom vzhledem k tomu, že disponuje významnými historickými místy. Náměstí Xibaipo bylo v osvobozenecké válce sídlem ústředního výboru čínské komunistické strany. V letech 1886 až 1993 byla postavena 270 kilometrů dlouhá dálnice, která spojuje Shijiazhuang s Pekingem. Byla prvním větším čínským dálničním projektem. V lednu roku 1989 měla Čína 147 kilometrů dálnic, dnes se staví ročně zhruba 5 000 kilometrů nových dálničních tras. Pozoruhodná je 280 vysoká televizní věž. Při pohledu z ní (odkaz pod textem) je zřejmé, jak vypadají nová čínská velkoměsta.

https://de.wikipedia.org/wiki/Shijiazhuang
https://de.wikipedia.org/wiki/Fernsehturm_Shijiazhuang
https://www.gakei.com/sjw/sjwv.htm

Harbin / 哈爾濱 / Hā'ěrbīn / Ha-erh-pin je hlavní město provincie Heilongjiang (provincie Amur) u řeky Songhua Jiang. Má 3 279 454 obyvatel vlastního města (1. leden 2006), v aglomeraci 4,8 miliónů, 9,92 miliónů v celé oblasti (2010). Město je turisticky proslulé svým ledním festivalem, na kterém mohou návštěvníci vidět stavby z ledu jako například pařížský Louvre či Letní palác v Pekingu. Tato slavnost patří k nejvýznamnějším vedle Festivalu sněhu v Sapporu, Lyžařského festivalu v Oslu a Svátku zimního slunovratu v Quebecu
https://de.wikipedia.org/wiki/Harbin

Zhengzhou / Zhèngzhōu / 州市/鄭州市 je hlavní město provincie Henan. Je to centrálně spravované město na úrovni provincie rozprostírající se na ploše 7.507 km² a s cca. 7.082.000 obyvateli (podle sčítání lidu 1. ledna 2005). Ve vnitřním jádru města žije na ploše 500 km² asi 3,5 miliony obyvatel.

https://de.wikipedia.org/wiki/Zhengzhou

Zpět