Zorya / Floex

28.09.2011 09:48

Zdrojem tohoto příspěvku nejsou, jako obvykle v posledních případech, nahrávky na některých velkých serverech s komentářem, podpořeným informacemi z Wikipedie, případně osobních stránek hudebníků, nýbrž novinový článek. Nevyhýbám se ale novinkám (naopak mám mnohdy pocit, že třeba cesty „vážné hudby“ nejsou viditelné, nebo se sama vážná hudba v jakési smyčce návratů a obratů k minulosti pozastavila, ve srovnání s „avantgardismem“ šedesátých let), možná třeba tato oblast, v níž se nevyznám (technicky, ale důležitý je přece poslech a nechat se vést intuicí) je onou „vážnou“ cestou, zkrátka práce tvůrců (skladatelů?, proč ne) v článku se mi docela líbí.
Pod ikonou Floex se skrývá občanským jménem Tomáš Dvořák.
Jeho debut Pocustone z roku 2001 byl milníkem domácí inteligentní elektroniky. Po deseti letech strávených prací na uměleckých instalacích či počítačových hrách se Tomáš Dvořák neboli Floex vrací s druhou regulérní deskou Zorya pojmenovanou po slovanské bohyni noci.
Jeho cesta je přes „klasické“ nástroje klarinet a klavír, z nichž vyšel směrem k elektronickému zpracování. O tom, jak při práci postupuje a co se v této oblasti děje, hovoří ve zmíněném článku. Potvrdil jsem si v něm řadu věcí, které jsem si myslel. Například o globalizaci, ovšem ve smyslu, že je třeba být v Berlíně či v Londýně, fyzicky, má-li se člověk na těch věcech aktivně podílet.
Na konci je přehrávač soundcloud se skladbami a možností si muziku poslechnout nebo koupit (připomíná mi znovu onen problém s médii a autorskými právy, způsobem prezentace muziky a komerční stránkou její cesty k posluchači, což je dnes na jakémsi  permanentním rozhraní).
Album se jmenuje Zorya, má devět skladeb a první skladbu si přehrálo skoro sedm tisíc lidí.

Odkazy
Článek
https://aktualne.centrum.cz/kultura/hudba/clanek.phtml?id=715492
https://soundcloud.com/floex/sets/zorya
Další informace
https://www.rozhlas.cz/cajovna/osoby/_zprava/tomas-dvorak-floex--238569
https://machinarium.net/forum/index.php?topic=13.0
https://www.jedinak.cz/stranky/floex03.html

Zpět