Železné hory

21.05.2011 01:00

Skoro pohádkové jméno. Mohly by pak být stříbrné, zlaté, diamantové. To by ale byly čtyři, to není pohádkové číslo. Nebo bronzové, platinové. Chtěl jsem napsat krátký článek o jednom pěkném, méně známém výletním kraji. Když jsem ale kliknul na první odkaz, který jsem našel, bylo tam vlastně už všechno pojednané. Dokonce ve stejné aplikaci, jako je tato.
Spíš že bych Železné hory nějak podrobně znal, tak jako si namlouvám, že znám každý kámen v horách Jizerských, to se říci nedá. Je to naopak několik intenzívních zážitků na určitých místech než plošně prochozený prostor. Romantický večer na Sečské přehradě na lodičce, jíž pádluju přes celé jezero a pak do ústí řeky Chrudimky a proti proudu, až už se to nedá upádlovat, dojedu zpátky k ostrovu a vyškrábu se na skálu k zřícenině hradu Oheb s knížkou v ruce s pocitem Karla Hynka Máchy, v zanikajícím slunci na obzoru světobol a pak cesta zpátky k chatce, v níž tvořil svoje pozdní dílo můj děda sochař.
Nebo jiná zřícenina, Lichnice. Opravdu to, čemu se říká opuštěné místo. V tom je jeho kouzlo. Možná to už dnes není pravda, nevím. Nedovedu si ale představit, že by ten poměrně rozlehlý prostor někdo „zabydlel“ do té prapodivné podoby jakési pseudohistorické atrakce, do jaké dnes někdejší romantické pozůstatky historie proměnily sešlosti šermířů s prodejci suvenýrů, kteří táhnou podle kalendáře od „slavnosti“ k „slavnosti“ a otevírají si svou omšelou živnost v kýčovitých stáncích, dokreslujích kulisu celé té parodie na opravdovost.  

Počítám si na prstech další místa, prales Polom, kaňon řeky Doubravy, Libice nad Doubravou, Slavickou oboru s rozhlednou Na Chlumu, Pekelskou rokli, prastaré stromy, možná nejstarší v Čechách. Nevím, do jaké míry ještě v rámci tohoto kraje uvažovat o Slatiňanech se zámkem, v každém případě asi budeme registrovat blízkost Čáslavi a Pardubic a skutečnost, že to je jen skok do Žďárských vrchů.

V každém případě se zde nebudeme tísnit pod takovým návalem turistů jako v některých jiných oblastech a když si najdeme ta svoji místa, budeme si moci v klidu vychutnávat ony okamžiky, kdy vnímáte intenzivně všechno kolem sebe, jako kdysi já na ruině Ohebu nad Sečskou přehradou.

https://zeleznehory.webnode.cz/
https://cestovani.idnes.cz/zelezne-hory-u-krasy-na-velikosti-nezalezi-fkz-/igcechy.aspx?c=A060414_182001_igcechy_tom

https://www.turistika.cz/mista/rybniky-horni-a-dolni-peklo
Pozor, míst, které se jmenují Peklo, je povícero, krásná Pekelská rokle je rovněž nedeko České Lípy.
https://www.turistika.cz/foto/65630/zelezne-hory
https://www.turistika.cz/foto/65633/zelezne-hory
https://www.libicend.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Libice_nad_Doubravou
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1lava
https://www.zamecek-klokocov.cz/vylety/vrch-spalava
https://kutil.bloguje.cz/890524-tam-kde-se-ztraceji-podprsenky.php
Pěkný cestopis:
https://nasejizdy.czechian.net/200407_zelezhory/200407_zelezhory.htm
A jiný:
https://www.alena.ilcik.cz/0607zeleznehory.php

Zpět