Zabíjení draka

12.04.2010 23:44

Semlelo se to všechno nějak najednou. V Jičíně se jednalo o umístění pohádkového objektu a symbolu draka. Kdysi, v jednom z prvních ročníků festivalu „Jičín – město pohádky“ vítal návštěvníky z ochozu jičínské brány drak, kterého několik pohádkářek v nadšení sešilo, a kterého horolezci vytáhli nahoru. Byl prý vidět zdaleka. Pak se ještě jednou epizodicky objevil (jiný drak) na hradbách pod věží. Po takřka dvaceti letech pak vznikl projekt, jehož hlavním impulsem byla myšlenka (rezonující s mou vlastní, omílanou po léta), aby v městě bylo patrné, že je pohádkové, nejen o týdnu festivalu, ale po celý rok. Jednou položkou ze studie zadané Městem sumarizující všemožné nápady (ing. Bičíková z Turnova) bylo umístění různých pohádkových bytostí (objektů, plastik) po městě. Jednou z nich má být drak. A je velká diskuse, kam s ním.

V gymnazijní knihovně se objevila nová knížka. Siegfried. Ten Siegfried, kterého známe z Písně o Nibelunzích, německé středověké národní památce a také z Wagnerovy operní tetralogie Prsten Nibelungů, nejrozsáhlejšího hudebně dramatického díla německého skladatele, k němuž si sám napsal libreto a jehož provedení je určeno pro tři dny a jeden večer (předehra a tři části). Téma, kolem kterého tak či onak kroužím vlastně po celý život, znám ho od matky vlastně od dětství, ale nikdy jsem se mu podrobněji nevěnoval. Knížka věcně vcelku dobře převyprávěla Siegfriedův příběh, má ale také určité nedostatky, obojí mne tak trochu nakoplo, abych se porozhlédl po internetu, kde je téma samozřejmě s německou důkladností podrobně zpracováno.

Na začátku příběhu udatný hrdina středověkého eposu, rytíř z Xantenu, zabije draka (Siegfried Drachentöter), vykoupe se v jeho krvi a tak získá (s jednou drobnou výjimkou, podobně jako kdysi Achilles) nezranitelnost. Když k tomu připočteme nezměrný poklad Nibelungů, který získá tím, že zabije oba bratry Nibelungy, které nemůže rozsoudit, a plášť neviditelnosti (Tarnkappe) od skřeta Alabericha, je to docela slušná výbava k dalším činům, které ale v průběhu dalších událostí vedou k jeho záhubě. Na stránkách německé Wikipedie jsou popsány i všemožné podrobnosti a rozdíly v různých podáních (staré Písně i Wagnerova Prstenu), odkazy na skeny celých středověkých rukopisů atd.

Německo má celou síť autoturistických tras, které buduje někdy myslím od šedesátých let. Jedna z nich, která začíná ve Wormsu, kde se odehrává část příběhu o Siegfriedovi a Kriemhildě, jeho vyvolené, silné Brunhildě a dalších postavách, a končí ve Wertheimu (nedaleko Würzburgu, kolem kterého vede z Čech hlavní dálniční tah do Holandska), se nazývá Nibelungenstraße. Ve Wormsu, jinak jednom ze tří měst poměrně blízko sebe ve středním Německu, kde se nacházejí tři obrovské katedrály (druhá je v Mohuči, městě Gutenbergově, další v Špýru) může návštěvník zajít do Muzea Nibelungů, celá trasa je charakteristická romantikou, která nám může být blízká. Zdejší krajinu ostatně Jičíňáci nejspíš dost dobře znají, zhruba uprostřed trasy se totiž nachází dvojměstí Erbach a Michelstadt, přičemž Erbach je jedním z partnerských měst Jičína.

Když jsem si nedávno na internetu procházel celou trasu a přemýšlel o udatných činech a zradě v klasickém díle německé literatury a o tom, jaký je vlastně rozdíl mezi slovy „Lindwurm“ a „Drache“ (nikdo mi to nedokázal spolehlivě vysvětlit, ta bytost, která je v rakouském Klagenfurtu na náměstí, je pro mě prostě taky drak), narazil jsem na stránkách Freudenberku, městečka, které se nachází kousíček od Erbachu, na pozvánku k průvodu Nibelungů 2010, jehož součástí je také „špektákl“ v pěti jednáních s názvem „Siegfriedův boj s drakem“. Koná se 24. dubna 2010 v rámci projektu „Mýtus drak“, jehož součástí je také výstava výtvarných prací mládeže, oběd – pečeně a dračí chléb a konečně průvod/pochod do blízkého Miltenbergu. Účast několika zemských ministrů a ministryň je samozřejmostí. Rovněž to, že drak bude zabit.

To, že se časově sešly tři věci najednou (debata o jičínském drakovi, kniha ve školní knihovně, brouzdání po internetu), pro to bych si ještě dokázal představit rozumné vysvětlení. Skutečnost, že se zabíjení draka odehraje za čtrnáct dní od okamžiku, kdy jsem na událost narazil na internetu, když rok má dní třistašedesát pět, to už až tak není samo sebou.

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Prsten_Nibelung%C5%AF
https://en.wikipedia.org/wiki/Sigurd
https://de.wikipedia.org/wiki/Siegfried_der_Drachent%C3%B6ter

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%ADse%C5%88_o_Nibelunz%C3%ADch
https://de.wikipedia.org/wiki/Nibelungenlied

https://de.wikipedia.org/wiki/Nibelungenstra%C3%9Fe
https://de.wikipedia.org/wiki/Freudenberg_%28Baden%29

https://www.freudenberg-main.de
https://www.freudenberg-main.de/Nibelungenzug10-3.pdf
přepis části textu plakátu

NIBELUNGEN 2010

FREUDENBERG AM MAIN MYTHOS DRACHE

24. April 2010

 

Eröffnung in der Alten Kirche

Schirmherrschaft über den Nibelungenzug 2010

Frau Doris Ahnen,

Ministerin für Bildung, Wissenschaft, Jugend und Kultur

des Landes Rheinland-Pfalz

Frau Emilia Müller,

Staatsministerin für Bundes- und Europaangelegenheiten

in der Bay. Staatskanzlei

Herr Prof. Dr. Wolfgang Reinhart,

Minister für Bundes- und Europaangelegenheiten und

im Staatsministerium Baden-Württemberg

Frau Eva Kühne-Hörmann,

Ministerin für Wissenschaft und Kunst des

Landes Hessen

Amtshausgalerie: Mythos Drache

Auszeichnung der Preisträger

Schüler-Jugend Kunstpreis

Nibelungen-Essen im Mainvorland

( Nie-gelungen Braten,Drachenbrot)

 

Berggold

Siegfried Kampf mit dem Drachen

Ein Spektakel in fünf Akten

von Gerda und Paul Pagel

Mainvorland - Burgberg - Brücke

 

Nibelungenzug

Abmarsch des Nibelungenzuges von

Freudenberg über Bürgstadt nach Miltenberg

 

18.00 Uhr Schiffsfahrt

Miltenberg-Freudenberg

von 11.00 bis 22.00 Uhr Buntes Nibelungentreiben im Mainvorland von Freudenberg

mit Gaukeleien, historischer Musik (Pata pan) und zünftiger Bewirtung.

 

Zpět