Yes / Fragile

02.06.2014 20:24

Yes / Fragile
alba progrockové skupiny

Čtvrté album, vydané 26. listopadu 1971 – první album s Rickem Wakemanem a první album s obalem Rogera Deana, poznatelným znakem skupiny. Za klasické pecky z tohoto alba jsou považovány Long Distance Runaround, The Fish, Heart Of The Sunrise a Roundabout.

Rick Wakeman se uplatnil hned ve druhé skladbě výběrem ze 4. symfonie e moll Johannesa Brahmse (adaptace 3. věty Allegro giocoso), ovšem spíš symbolicky – to je také kritikou vytýkáno, nicméně ospravedlněním je skutečnost, že původně měl na tomto místě být instrumentální kus Catherine Of Aragon, který se z právních důvodů objevil až o rok později na albu The Six Wives Of Henry VIII..

První strana jsou skladby Jona Andersona, buď se Stewe Howem (Roundabout) nebo Chrisem Squierem (South of the Sky) – druhá strana se autorsky přidává Bill Bruford, poté se střídají, až pod závěrečnou Heart of the Sunrise / We have Heaven / Reprise jsou podepsáni všichni zúčastnění autoři. Precizně to říká Udo Gerhards na Babyblaue-seiten: Album Fragile je rozděleno na 4 delší skupinové kompozice a pět kratších sólových skladeb, v nichž se mohli uplatnit jednotliví členové kapely. Cans and Brahms  je příspěvek Ricka Wakemana, nejméně přínosný, zpracování Brahmsovy hudby pouze v keyboardu, jak už ostatně řečeno a vysvětleno. Následuje We Have Heaven, celkem milá melodie, která by nicméně nestála za zmínku, kdyby Jon Anderson nevrstvil svůj andělský hlas do závratných výšek, nepřinášel jeho nové barvy a nezahušťoval jej, až ovládá celé aranžmá. Brufordův sólový příspěvek je vlastně jen nepatrný riff na bicí, který přebírá celá kapela, tak uběhne 35 sekund Five per Cent for Nothing. The Fish naráží na přezdívku Chrise Squira a je to krátké číslo v 7/4 rytmu, kde ostatní nástroje slouží jako odrazový můstek pro Chrisovo basové sólo. Podobně Mood For A Day je skladba pro akustickou kytaru, která vybrnkává sólo Steve Howa.

Základem jsou nicméně společné skladby, hned první Roundabout s charakteristickým basovým laufem, suchými bicími a lehkým doprovodem akustické kytary. Skladba nesmí dodnes chybět jako přídavek na koncertech YES. South Side of the Sky je naopak rocková, takřka heavymetalová skladba s hutnou basou a naléhavou melodií v akustické části, v němž se snáší z výšin nejdříve klavírní kadence, následuje Brufordův synkopizující rytmus a typické harmonie vokálů, než znovu nastoupí v mohutném závěru klavír. Milé malé číslo je Long Distance Runaround, zatímco Heart Of The Sunrise je desetiminutová prokomponovaná skladba, která se stala klasikou: proměnlivý rytmus (střídání 3/4 a 2/4 taktů, snad i 5/4), melodie melotronu, skvostný Andersonův zpěv ve výšinách v kontrastu k baskytaře, zanořující se do hloubek…

Podle Jörga Schumanna patří Fragile ke slabším deskám z prvního období skupiny, nepouštěl by si ho jako úvodní při poznávání hudby YES, ale ovšemže by ho doporučil v její kompletaci, naopak  Gunnar Claußen jej považuje za nástupní album k vrcholné fázi skupiny.

Nejznámějšími díly Rogera Deana (nar. 1944 v Ashfordu) jsou pravděpodobně právě obaly desek (cédéček atd.) skupiny Yes, nicméně tento umělec, který prožil své mládí v Řecku, na Kypru a v Hongkongu, kde jeho otec pracoval ve službách britské armády a který obor designu vystudoval po návratu do Anglie v Canterbury School of Art (dnes Kent Institute of Art & Design), pracoval pro řadu dalších hudebníků, mj. pro Alexise Kornera, Atomic Rooster, Uriah Heep či London Symphony  Orchestra.

Reedice 2003 je remastering, bonusy America (Paul Simon) a Roundabout (raný mix).

https://de.wikipedia.org/wiki/Fragile_%28Album%29
https://www.allmusic.com/album/fragile-mw0000391610
https://www.babyblaue-seiten.de/album_1283.html

album i s bonusy
https://www.youtube.com/watch?v=PZSxZHMkZWM

 

Zpět