Yellowstone etc. / Národní parky v USA (IV)

06.06.2011 23:40

Dvě údolí

Vlastně to není úplně přesné. Protože zatímco první z míst, kterému se věnuje tato část seriálu o národních parcích USA, totiž Údolí smrti, je opravdu národním parkem, zatímco to druhé údolí, totiž  Údolí monumentů, jedno z nejznámějších míst v USA vůbec, ve skutečnosti národním parkem není. Není to ale žádný paradox, vysvětlení je jednoduché. Údolí monumentů je součástí indiánské rezervace a je tedy ve správě jejích obyvatel, Navajů, zatímco vedlejší Navajo Monument je ve státním ochranném režimu, tedy tzv. „monumentů“, památníků.

Death Valley / Údolí smrti v Mojavské poušti je nejsušší národní park ve Spojených státech. Kdo by ho neznal z dobrodružné literatury? Leží východně od Sierry Nevady, největší částí na území Kalifornie a z menší části v Nevadě. Je obklopeno několika horstvy, nejvyšší je vrchol Telescope Peak (3366 m n. m.) v hřebenu Paramint Range. V roce 1933 bylo Údolí smrti vyhlášeno za národní památník (national monument), 1994 podstatně rozšířeno a vyhlášeno národním parkem. Patří k němu i Ďáblova díra (Devil´s Hole) dále východněji v Nevadě.
Ačkoli je Údolí smrti jen několik set kilometrů od Pacifického oceánu, patří k nejsušším místům na planetě. Je to proto, že se vlhké větry od Pacifiku odchýlí u pěti horských hřebenů, než stačí doputovat do údolí.  V roce 1913 bylo naměřena Národní metereologickou službou u Furnace Creek Ranch teplota 56,7 oC.
Jméno získalo místo při události v roce 1849, kdy dvě skupiny se sto vozy hledaly na své cestě zkratku a dostaly se sem. Cestující nemohli nalézt cestu a postupně snědli tažná zvířata, přičemž použili dřevo z vozů jako palivo. Když se konečně dostali ven, zvolala údajně jedna žena: Goodbye, Death Valley! Přes rozšířenou legendu nicméně nikdo nezahynul kromě staříka jménem Culverwell, který ovšem byl k smrti unaven ještě předtím, než cestující vstoupili do prostoru údolí.
Na německých stránkách Wikipedie se uvádí řada zajímavých míst, která stojí za to navštívit. Artists Palette se nachází na svazích Černých hor (Black Mountains), nacházejících se „z druhé strany“ údolí proti hřebenu Paramint Range, název naznačuje úžasnou barevnost kamenů, způsobenou oxidací různých kovů. Badwater je nejnižší místo v USA (85,5 m pod hladinou moře), Barker Ranch je posledním útočištěm vraha Charlese Mansona. Vyhlídkou na celé Údolí smrti je Dante’s View na úbočí Černých hor.

Monument Valley / Údolí monumentů
Kdo by neznal onu reklamu na cigaretách Marlboro? Kovboj a úžasné panoráma stolových hor. Na této mediální proslulosti se sice cigarety podílely významnou měrou (prý mají teď na obrázku ženu!), nicméně tomu předcházela řada westernových filmů, především Johna Forda (např. Stage Coach s Johnem Waynem), na kterého upomíná John Ford’s Point, místo, odkud známý režisér častěji točil.

Na hranici mezi Arizonou a Utahem, která protíná Údolí monumentů, západně od hranic ke Coloradu a Novému Mexiku, se nachází 300 mil. let stará geologická formace z období ranného permu. Po vyzvednutí před 70 mil. let se původní kotlina dostala do výše 2100 metrů, kde vytvořila plošinu Colorada. Součástí názvů jednotlivých hor/kopců je slovo „butte“, které se do češtiny překládá odborným termínem svědecká hora, což je hora, jejíž výše ukazuje původní výšku povrchu, kolem něhož ostatní horniny oderodovaly, takže zde „zbyla“ vyvýšenina s prudkými svahy, jejíž materiál byl tvrdší než ten okolní. Takže tu máme např. Sloní horu (Elefant Butte), Velbloudí horu (Camel Butte), dále například Tři sestry (Tree Sisters) nebo Totemový sloup (Totem Pole).

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Adol%C3%AD_smrti
https://www.dovolena.eu/usa/udoli-smrti/
https://www.treky.cz/usa/kalifornie/death-valley-np/death-valley-udoli-smrti-kde-casto-nepreziva-ani-klimatizace
https://de.wikipedia.org/wiki/Death-Valley-Nationalpark
https://cs.tixik.com/narodni-park-death-valley-2356791.htm
https://www.monumentvalleyballooncompany.com/gallerymapscontactus.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Monument_Valley
https://www.360cities.net/image/monument-valley-usa#0.00,0.00,70.0
https://www.monumentvalleyballooncompany.com/gallerymapscontactus.html
https://www.ucw.cz/~robert/trips/2007-USA-NPs/index3.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Bdeck%C3%A1_hora

Zpět