Voynichův rukopis

17.04.2011 11:44

Čeští národní obrozenci možná zfalšovali dějiny, když se na kulturní scéně vynořily Rukopisy, tedy Rukopis královédvorský a Rukopis zelenohorský. Důvodem, proč byli čeští vlastenci nadšení, že tady najednou máme památku srovnatelnou se starými hrdinskými eposy jako je Píseň o Rolandovi či Nibelungenlied, bylo získání sebevědomí českého národa, který měl nyní doklad o tom, že jeho dějiny jsou stejně starobylé jako ostatních evropských národů.
Možná kdyby měli po ruce Voynichův rukopis, o kterém píše nedávné číslo Instinktu (17. března 2011), nepotřebovali by tak haléhavě doklad o bájných udatenstvích, které se v Rukopisech líčí.  Logika předchozí věty platí, pokud jsou Rukopisy opravdu falzifikáty, což se ovšem pravděpodobně nikdy na sto procent nepodaří dokázat. Je to totiž tak, že čím starší něco je, tím zapeklitější jsou souvislosti, pokud bychom jim chtěli přijít na kloub. A tím větší tajemství. Proto Tolkien vytvářel umělá písma a mapu celé někdejší země, po níž putovali Frodo a jeho přátelé k Hoře osudu, aby tam zničili Jeden prsten, proto se imaginace jeho příběhu pohybuje mezi elfy a trpaslíky, vedle králů a hobitů.
A ve Voynichově rukopisu tohle všechno máme v realitě. Díky uhlíkové metodě víme, že pergamen pochází z let 1404-1438, a můžeme se kochat tajemstvími, v nichž se kříží problematika tehdy oblíbených herbářů, hermetické tradice a tajných věd doby Rudolfa II.,  zázračnosti „aquae“ (vody, viz o ní na mých stránkách v čl. Vývěry/prameny zdraví ve složce pul-zdravi/ ), pozoruhodných historických souvislostí v českém i evropském kontextu, elementů kosmologických a astronomických – a i záhadného písma, pozoruhodných výtvarných realizací. Přečtěte si článek s názvem Voynichův kód, narážející na Dana Browna, v Instinktu na níže uvedené adrese. Voynichův (nebo Vojničův) rukopis, to nejsou záhady ufologické, tady máme hmotný předmět, který si budeme moci přečíst – až rozluštíme to písmo. Prohlížet si ho můžeme už nyní (viz třetí odkaz)

https://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/jine/voynichuv-kod-aneb-nejzahadnejsi-rukopis-sveta_25963.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vojni%C4%8D%C5%AFv_rukopis

https://www.voynich.nu/index.html

 

Zpět