Věže v Donau-City

05.02.2011 17:15

Andromeda Tower
První z výškových budov v nově koncipovaném urbanistickém celku Donau-City.  Dvacetidevítipodlažní stavba o ploše 34.450 m² a výšce 103,5 m (s anténou 113 metrů), využívaná jako kancelářská budova patří k nejvyšším ve Vídni. Stavebníkem byla firma WED Wiener Entwicklungsgesellschaft für den Donauraum AG, která budovu po dostavění prodala za 57 mil. euro zakladateli obchodního řetězce Billa Karlu Wlaschekovi. Architekt stavby  Wilhelm Holzbauer je mimo jiné autorem radnice a opery v Amsterdamu, Rakouské národní banky ve Vídni, zemského parlamentu ve městě Bregenz či Tech Gate, dalšího výškového domu v komplexu Donau City.

Mischek Tower
Bydlení u Dunajského parku kombinuje výhody velkoměsta a možnosti užívat si přírodu. Mischek Tower je nejvyšší obytná stavba v Rakousku. Bylo zde vybudováno na 500 dotovaných a volně financovaných bytů. Architekty byli manželé Deluhanovi (Elke Delugan-Meissl und Roman Delugan), kteří založili ve Vídni v roce 1993 architektonické studio a v roce 2004 jej rozšířili pod dnešním názvem Delugan Meissl Associated Architects. Studio realizovalo řadu významných staveb, např. nové Muzeum Porsche ve Stuttgartu. Stavba byla dokončena v roce 2000.

IZD Tower
Mrakodrap IZD Tower je 160 metrů vysoká stavba architekta Thomase Feigera. Stavba byla zahájena v roce 1998 a dokončena zhruba o tři roky později. Využívá se k pronájmu pro kanceláře, k pronajmutí je 63 000 m2. Stavba je čtvrtou nejvyšší budovou ve Vídni a rovněž v Rakousku.

Kostel „Kristus, naděje světa“
Římskokatolický kostel „Kristus, naděje světa“, nazývaný často kostel Donau-City, není výškovou budovou, nicméně patří k moderní architektuře této městské části. Tmavý plášť kvádru budovy bez věže členěný na jednotlivé segmenty je působivým prvkem mezi mrakodrapy už svou odlišností a originalitou ztvárnění. Autorem stavby je Heinz Tesar, architekt, umělec a spisovatel z Innsbrucku. Pobýval v různých městech, zvl. v Hamburku, Mnichově a Amsterdamu, poté si otevřel architektonické studio ve Vídni. Zabýval se intenzivně obrazy embryí a holotypy. V sedmdesátých letech byl členem představenstva Rakouské architektonické společnosti , v letech 2002-2004 členem Stavebního kolegia v Curychu. Byl hostujícím profesorem na řadě univerzit v Evropě a Americe. Postavil budovy nejrůznějších funkcí, kostely, obytná sídliště, muzea, správní budovy, rekonstruoval Taschenberský palác v Drážďanech aj.

Ares Tower

Stavba, která má jménu po antickém bohu války. Tento druh pojmenování je obvyklý u řady jiných budov v Donau-City. Budova byla postavena v letech 1999 až 2001 podle plánů Heinze Neumanna, známého vídeňského architekta, který pracoval svého času u významného finského architekta Alvara Aalto. Dnes má ve Vídni studio, které zaměstnává zhruba 70 spolupracovníků a ročně zpracuje dvacet až pětadvacet projektů. Neumann přednáší na Technické univerzitě ve Vídni, kterou vystudoval.
26patrová budova disponuje 40 000 m² plochy, kterou lze pronajmout (z celkové plochy 61 000 m²). Je užívána ke kancelářským účelům.

Výškový dům Neue Donau

Výškový dům Neue Donau byl postaven v letech 1999-2002 podle plánů architekta Harry Seidlera a má 33 pater (z toho 32 obyvatelných). Harry Seidler je rodilý Vídeňák, převážná většina jeho realizací se nicméně nachází v Australii. Výškový dům Neue Donau je jakousi poctou nové Vídni. Je nejvyšší budovou čtvrti nazývané Obytný park Nový Dunaj (Wohnpark Neue Donau), jehož architektem je rovněž Harry Seidler a který zahrnuje na 550 bytů. Výška vlastní budovy  domu Neue Donau je 120 metrů, s betonovou nástavbou je to 150 metrů. Charakteristická je kazetová fasáda z aluminia.

Tech Gate Vienna

Už název stavby („technologická brána“) naznačuje nejen obsah, ale i pohled na svět, který tato stavba reprezentuje. Ve vysvětlení se znovu objevuje slovo „park“, tenkrát jako park vědy a technologií  (Wissenschafts- und Technologiepark). V letech 1999 až 2005 byl vybudován ve dvou stavebních fázích komplex podle plánů Wilhelma Holzbauera a Seppa Franka. V první fázi byla postavena sedmipatrová budova Tech Gate o brutto ploše 36.000 m² (k pronájmu 15.000 m²). V druhé fázi následovala 75 metrů vysoká věž Tech Gate. Slovo brána můžeme užívat rovněž doslovně, vzdáleně mi připomíná i řešení obchodního komplexu na Chodově.

Strabag SE

Strabag je rakouská stavební firma zapsaná na burze se sídlem ve Villachu, která má přes 75 tisíc zaměstnanců a projektuje a staví stavby po celé Evropě i v jiných kontinentech. Svoje kořeny má v hessenském Herbornu, kde vznikla v roce 1866. Její jméno je zkratkou slova Straßenbau-Actien-Gesellschaft (Stavba silnic, akciová společnost), jednoho z názvů, které firma měla ještě před přemístěním sídla firmy do Kolína nad Rýnem. Zkratka SE označuje formu podnikání, totiž „evropskou společnost“ (latinsky Societas Europaea, i u nás je přes 300 firem tohoto druhu).  Budova ve vídeňském Donau City je sídlem rakouské části firmy (zemské společnosti).

Saturn Tower
Také „Saturnova věž“ je kancelářská budova a má jméno podle postavy z antické mytologie. Byla postavena v letech 2003 – 2004 podle návrhů architek---

DC Towers (I a II)
Věže DC (tedy Donau City) jsou dva mrakodrapy, jejichž stavbou má být uzavřeno budování této moderní části Vídně. Obě jsou dílem francouzského architekta Dominiqua Perraulta (psal jsem zde o jeho architektonickém studiu v článku na adrese https://jan-k-celis.webnode.cz/news/dominique-perrault-architecture/ ).
První z věží má dosáhnout výšky 220 metrů a tím přesáhnout o 18 metrů dosavadní Millenium-Tower. Druhá věž bude o něco nižší, má mít 170 metrů a tedy třetí nejvyšší budovou ve Vídni. Počátek stavby se posunul vzhledem k finanční krizi, takže se první výkop konal až v červnu 1910. Stavba Věže I bude trvat zhruba dva až dvaapůl roku, pak bude následovat stavba Věže II. Většina prostoru má být využita jako kancelářské místnosti, v horních patrech mají být tzv. Sky-Lofts. Dolních patnáct pater Věže I je určeno pro hotel, nahoře má být rovněž restaurace.


Andromeda-Tower
https://de.wikipedia.org/wiki/Andromeda-Tower
https://www.emporis.com/application/?nav=building&lng=4&id=111307

Mischek Tower
https://www.viennadc.at/projects_overview.php
https://www.deluganmeissl.at/
https://eng.archinform.net/projekte/22312.htm
kostel „Ježíš, naděje lidstva“
https://www.donaucitykirche.at/

Ares Tower
https://de.wikipedia.org/wiki/Ares_Tower

Hochhaus Neue Donau
https://de.wikipedia.org/wiki/Hochhaus_Neue_Donau

https://de.wikipedia.org/wiki/Harry_Seidler
https://de.wikipedia.org/wiki/Wohnpark_Neue_Donau

Tech Gate Vienna
https://de.wikipedia.org/wiki/Tech_Gate_Vienna
https://www.techgate.at/de/home

Strabag
https://de.wikipedia.org/wiki/Strabag
https://www.strabag.com/databases/internet/_public/content.nsf/Navigation?OpenAgent&docid=EC3D8DAFC0ED47C4C12573AE0037A70C
https://de.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4ische_Gesellschaft
Pzn. Firma má i u nás svou zemskou společnost se sídlem v Praze, která u nás staví dálnice, viz stránky společnosti.

Saturn Tower
https://de.wikipedia.org/wiki/Saturn_Tower

DC Towers
https://de.wikipedia.org/wiki/DC_Towers

Zpět