Verner Collegium

19.07.2014 13:54

O hudební rodině Vernerových, respektive spíše o jejích jednotlivých příslušnících, možná dokonce bez vědomí toho, že k sobě patří, jsem tak či onak z nejrůznějších příležitostí věděl odedávna. Rozhodně jsem ale netušil, jak rozvětvený je to rod. Už delší dobu myslím na to, dát si dohromady jako jedno pěkné téma – „hudební rodiny“, podobně jako se čas od času píše o rodinách hereckých. Ty jsou společensky samozřejmě „víc vidět“, přitom hudební rody jsou stejně zajímavé. Aktuálně jsem na Vernerův rod narazil v souvislosti s klavíristkou Slávkou Vernerovou-Pěchočovou, o níž jsem dohledával informace při psaní poznámky o koncertu Václava Hudečka do katalogu Dvořákova festivalu. Hudeček pak, jak to obvykle dělává, představil klavíristku, která jej na koncertu v Turnově doprovázela, v širších souvislostech celého rodu. Na jednom z FB profilů jsem pak narazil na letošní oslavy osmdesátin nejstaršího z Vernerů, legendárního hobojisty Pavla Vernera (nar. 9. února 1934), kterého si pamětníci mohou připomenout třeba ještě z koncertů se souborem prof. Milana Munclingera Ars rediviva, který u nás rozhodujícím způsobem uváděl na veřejnost epochu barokní hudby.

Přemýšlím o tom, jak zda by slůvko „collegium“ v názvu souboru Verner Collegium nešlo nahradit latinským slovem označujícím rodinu, která je ještě užší vazbou než společenství označené výrazem s barokní tradicí, ale asi by to nebylo šťastné řešení (člověku se mihnou jména z oblasti populární hudby), v každém případě je na webových stránkách souboru úžasné, když si přejedete myší (ani nemusíte klikat) na fotku souboru a ta vám vyznačí jednotlivá jména: houslista, violista a dirigent Petr Verner, violoncellista Pavel Verner junior, houslistka a violistka Radka Vernerová, fagotista, varhaník a cembalista Michael Verner, trumpetista Jan Verner, kontrabasista Lukáš Verner a houslisté Julie Vernerová a Jakub Verner. Nemám ještě úplně jasno ve všech rodinných vztazích, zatím jsem si podle stránek rozklíčoval, že fagotista Michael a houslista Petr jsou synové seniora „zakladatele“ Pavla (tj. dnes nejstaršího žijícího příslušníka rodu, který má podstatně starší hudební kořeny), děti Petra a Radky jsou houslisté Julie a Jakub, senior Pavel má bratra zpěváka Jana a jeho syn je kontrabasista Lukáš. Trumpetista Jan se bratr violoncellisty Pavla juniora, oba jsou ve vztahu k „zakladateli“ Pavlovi synovci.

Podstatná je ovšem muzika. Na YouTube se pár věcí najde. Viz na konci odkazů.

https://www.vernercollegium.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Verner_%28hudebn%C3%ADk%29
https://www.facebook.com/events/295076707183470/#!/pages/Verner-collegium/150480298321564?fref=nf
https://www.pechocova.cz/

další
https://www.springduo.cz/news/praha-atrium-pavel-verner-80-gratulacni-koncert-k-zivotnimu-jubileu-legendarniho-ceskeho-hobojisty/
https://www.springduo.cz/o-nas/

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=oh-n61teORA
https://www.youtube.com/watch?v=pp1_1Qqceos

Zpět