V Jablonci n. Nisou / 2016

27.06.2016 17:03

Na jednom koncertu v jabloneckém Městském divadle – vlastně jsem tam byl dvakrát krátce za sebou, jednou na Dvořákově festivalu, podruhé s Podkrkonošským symfonickým orchestrem – mi Jindřich Ťukal, fenomén kultury tohoto koutu Čech (absolvoval za rok ke dvěma stům koncertů), s nímž se v průběhu jara několikrát vídám na různých koncertech, přinesl coby místní (je Jablonečák) hromádku kulturních prospektů, z níž si lze udělat určitou představu o zdejším kulturním dění.

Předplatné Městského divadla má šest základních řad, skupina DA (divadelní, 5 představení, činoherní a muzikálové inscenace, skupina DB (divadelní, rovněž 5 představení, výběr z pražských a oblastních divadel), DS (divadlo studentům, 5 představení), ND (5 představení a prémie, z toho 3 činohry, muzikál, opera, černé divadlo), H (hudební, 5 koncertů a prémie, koncerty špičkových interpretů vážné hudby a unikátní hudební projekty) a konečně skupina RD (rodiče s dětmi, 5 představení a prémie).

Ředitel divadla Pavel Žur zve posluchače (tučně vytištěno) na koncert Viléma Veverky (hoboj) s Ensemble 18+  (tak to bych opravdu rád slyšel!), dále Václava Hudečka s Ivo Kahánkem a Barocco Sempre Giovane (taky super kombinace). Když se dívám do celkového programu (nešikovné je, že nejsou uvedeny u jednotlivých položek termíny, ty jsou až v měsíčních programech či dalších letácích), je tu ještě Hradišťan se smíšeným pěveckým sborem Bohemiachor, klavírista Roman Wágner a Musica Florea.

V DA mají Začínáme končit, Poprask na laguně s Holubovou a Kleplem („překleplováno“), Simonovy Drobedčky z perníku, Benfieldovy Techtle mechtle s P. Rychlým a I. Pazderkovou, v DB mj. Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách (ABC Praha), Mnoho povyku pro nic (Bez zábradlí Praha) či Oblomov (Divadlo v Dlouhé, Praha), v DS Cyrano v interpretaci Divadla Radka Brzobohatého, Krásné psací stroje (Miloš Orson Štědroň, Divadlo na Zábradlí), Kytice (Klicperovo divadlo, HK), v ND mj. Králova řeč (Divadlo Pod Palmovkou), Kouzelná flétna (Divadlo F. X. Šaldy Liberec) a RD Hurvínkův popletený víkend, O šípkové růžence, Doktorská pohádka, České vánoce Josefa Lady (Kladno) aj.

V Jablonci n. Nisou se koná 11. 5. – 4. 10. 2016 druhý ročník festival hudby a divadla s názvem Jablonec nad Nisou / město plné tónů. Prostor v letáčku mají rozdělený na čtyři sloupce, Veřejná prostranství (náměstí Dr. Farského, Koncerty před radnicí, Molo Jablonecké přehrady, Sluneční lázně na Jablonecké přehradě), Městské divadlo, Eurocentrum (Letní scéna) a Kostel sv. Anny a Tyršovy sady. Přehlídnu-li alespoň zběžně letáček, zaznamenávám z koncertů před radnicí Moniku Havrdovou (flétna) s Tomášem Hoňkem (kytara), Monika hraje rovněž v PSO (hrál rovněž v Jablonci nedávno, v Městském divadle, jak jsem na začátku zmínil), Petr Nouzovský (violoncello) a Patrik Vacík (kytara), Viktor Mazáček (housle) a Ladislav Horák (akordeon), Horáka jsem slyšel v Mnichově Hradišti v projektu Ve znamení tanga (s J. Svěceným a M. Klausem), Svěcený pak hraje na molu přehrady, celkem v tomto sloupci na 15 položek. V Městském divadle Koncert vítězů Mezinárodní pěvecké soutěže Jakuba Pustiny, zahájení festivalu a Její pastorkyňa od Slezského divadla Opava, Kouzelná flétna (Evropský komovní orchestr EMA a Evropská hudební akademie Teplice), Rozmarné léto (Rádobydivadlo Klapý), závěrečný koncert, to je ten Hudeček a Kahánek. Kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova Musica Florea.

V Eurocentru mj. Petr Bende, Sto zvířat, František Nedvěd, několik zahraničních skupin různých hudebních stylů od art-rocku po folk/funk/soul a operetní melodie, podobně v Tyršových sadech, např.. Martin Kratochvíl, Tony Ackerman a Imram Musa Zangi. Jednotlivé úterky jsou od 12. 7 do 30. 8. otevřeny a jablonecké kostely a „vždy v jednom z nich kulturní program“.

A konečně otvírám měsíční program Městského divadla na červen 2016. Do skládačky (A4 natřikrát) vloženy listy „připravujeme“ koncert Lucie Bílé (až říjen), Goldoniho Lhář v podání Divadelního spolku J. K. Tyl Lomnice n. P., zmíněné koncerty Hudeček, Hradišťan s Pavlicou a Vivaldianno 2016 (na říjen 20. 10.). Ve vlastním programu pak oba 4 sestry (Patrik Hartl), různé koncerty a společenské večery místních organizací (ocenění nadaných žáků, slavnostní adamemie gymnázia), Due Kamélie a Orchestr Ladislava Bareše (uvádí Alexandr Hemala) a konečně oba koncerty, na nichž jsem se tím či oním způsobem podílel či účastnil, tj. Moravia Quintet (v rámci Dvořákova festivalu, viz komentář) a Slavnostní koncert k 150. výročí od povýšení Jablonce na město s účastí Podkrkkonošského symfonického orchestru Semily pod taktovkou Graziana Sanvita, pěveckých sborů Janáček jablonec nad Nisou, Dvořák Turnov, Jizeran Semily, Bořivoj Lomnice nad Popelkou, Hlas Nová Paka a sólisty Jaroslavem Patočkou (baryton), a Danou Zahrádkovou (soprán). K tomu se dostanu zvlášť snad jinde.

Moravia quintet
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/moravia-quintet-na-df-2016/
https://www.divadlojablonec.cz/moravia-quintet

Z programu Městského divadla
https://www.divadlojablonec.cz/program (v průběhu času se asi bude měnit)
https://www.divadlojablonec.cz/vilem-veverka-hoboj-ensemble-18
https://www.divadlojablonec.cz/hradistan-jiri-pavlica-a-smiseny-pevecky-sbor-bohemiachor
https://www.divadlojablonec.cz/jaroslav-sveceny-koncert-na-molu
https://www.divadlojablonec.cz/petr-bende-s-kapelou-a-cimbalovou-muzikou-grajcar
https://www.divadlojablonec.cz/viktor-mazacek-housle-ladislav-horak-akordeon
https://www.divadlojablonec.cz/monika-havrdova-fletna-tomas-honek-kytara
https://www.divadlojablonec.cz/vivaldianno-2016-mesto-zrcadel

Slavnostní koncert 150 let povýšení Jablonce na město
https://www.divadlojablonec.cz/slavnostni-koncert-k-150-vyroci-od-povyseni-jablonce-na-mesto

Zpět