U2 / Song sof Innocence

16.02.2015 11:11

U2 / Song sof Innocence
nejnovější alba nonartificiální hudby

Tak s touhle kapelou mám problém, vlastně pořádně nevím proč, přestože rozumem chápu, že má při svém takřka čtyřicetiletém působení v showbyznysu a stem milionů prodaných nosičů za celou dobu své kariéry (a nejen kvůli tomu, ale především pro hudební přínos, osobitý vklad) významné místo v dějinách pupulární hudby, ale i pop kultury – i na podrobně zpracovaných stránkách české Wikipedie se lze dočíst třeba, že před deseti lety U2 časopis Rolling Stone zařadil mezi 50 „největších rock&rollových umělců všech dob“. Přesto se U2 nějak prostě netrefili do mého (v době, kdy začínali), nejspíš na originalitu v této oblasti hudby příliš náročného vkusu, a tento pocit ve mně nějak stále přetrvává. Aféra s iTunes, kam se bezplatně automaticky album stáhlo a spousta lidí to naštvalo, mi ten pocit bohužel znovu potvrzuje.

To by mi ale nemělo bránit v tom, poslechnout si album, označované za jedno z nejlepších v loňském roce (2014) a přiznat třeba to, že právě ve způsobu vydání alba, tj. nejdříve v digitální volně dostupné podobě a teprve pak coby fyzického „cédéčka“, je cosi, co přinejmenším reflektuje dnešní situaci vyslání hudebního díla do dnešního světa (kde si každý cokoli stahuje či sdílí atd.). Musím říct, že po hudební stránce je to promyšlená a propracovaná záležitost technicky opravdu na skvělé úrovni.

Teď jsem si přečetl musím říct skvělou recenzi na Musicserveru a hned v prvních řádcích mi potvrzuje, co jsem netušil, že U2 má své příznivce i tvrdé kritiky, především její autor ale pojmenoval motivy, které jsou v tomto kontextu velmi podobné těm z mých pocitů, přičemž si uvědomuju, že to jsou fundamentální otázky, které se táhnou celou historií populární hudby. Nechci je nicméně v tuto chvíli rozebírat. Přece jen víc mě zajímají „čistě“ hudební souvislosti, o těch jsem se taky v této recenzi a dalších textech leccos dočetl. Tady jsou potřebné odkazy:

Song sof Innocence
https://cs.wikipedia.org/wiki/Songs_of_Innocence_%28album%29

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=Z2dS4FE1GXY (vč. textů)

Recenze na Musicserveru
https://musicserver.cz/clanek/48287/u2-songs-of-innocence/
Další odkazy
https://kultura.idnes.cz/recenze-novych-u2-0er-/hudba.aspx?c=A140911_141500_hudba_ts
https://kultura.idnes.cz/prvni-dojmy-u2-0fp-/hudba.aspx?c=A140910_130824_hudba_vdr
https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/u2-recenze-alba-songs-of-innocence/r~14654baa38e511e494e8002590604f2e/

Zpět