Tj-ťün Hejzlarová, Josef Hejzlar / Na Řece

06.05.2012 11:21

Spolu s pozorností, která je v posledních letech věnována strmě se proměňující Číně, se objevují i literární díla, jejichž autoři jsou Číňané nebo se v Číně odehrávají. V loňském roce to byl bestseler Ťianga Žunga Totem vlka, nyní se mi dostává do rukou kniha Číňanky žijící v Čechách Tj-ťün Hejzlarové a jejího manžela Josefa Hejzlara Na řece. Dívám se na záložku, vyšla vlastně v témže roce jako český překlad Totemu, tedy 2011.
Spoluautorka devítidílného Česko-čínského slovníku, za nějž obdržela Cenu Akademie věd, s manželem vydala i poslední knihu Na řece. Autobiografický historický román, v němž pár popisuje dětství Taj-ťün coby malé dívky prchající tisíce kilometrů z Číny, okupované Japonci, uspěl v nejpočetnější konkurenci v historii Literární ceny Knižního klubu, můžeme se dočíst v jedné ze stručnějších charakteristik zde.

Na iLiteratuře Josef Mandys rozepsal obsah knihy, příběh matky s několika dcerami na útěku před japonskými vojáky po Dlouhé řece v období po brutálním masakru v Nankingu 1937 do roku 1945. Jako čtenář bych pro sebe doplnil jen několik stručných poznámek. První o vypravěčské perspektivě, která střídá pohled matky a její nejmladší dcery, dětským jménem zvané Skořicové nebo Deváté (dětí bylo osm, samá děvčátka, jméno bylo používáno jako magické), vzpomínky jsou přitom vyznačovány kurzívou.
Druhá o tématu řeky, která je pozoruhodným námětem jak v české i světové literatuře. V české je to Vladislav Vančura se svým Rozmarným létem (odehrává se na řece), ale i historickými romány Tři řeky atd. (prakticky v každé knize hraje řeka důležitou úlohu). Ve světové klasik americké jižanské literatury William Faulkner, v jehož knize Divoké palmy je řeka živel spojený s osudy prchající rodiny, ale třeba i autor Huckelberryho Finna Mark Twain – mnohočetně.
Třetí vlastní neznalost čínského „zeměpisu“, přestože se člověk k Číně celoživotně, žel příliš nesystematicky, vrací.  V knize se hovoří o Chupejcích a Chunancích, o Dlouhé řece (Jang-c'-ťiang), o Trojměstí (dnes Wu-chan) atd. Něco si pamatuju, nicméně pro osvěžení a rozšíření pár odkazů dole.
Kniha je aktuální žel i v té souvislosti, že jsme se v tisku dočetli, že Josef Hejzlar, její spoluautor, zemřel. Nemůže se tak naplnit optimistická předpověď obou manželů, když, coby šestnáctí vítězové Literární ceny Knižního klubu, říkali: Románem Na Řece ještě nekončíme.

Na Řece
https://www.iliteratura.cz/Clanek/29089/hejzlarova-taj-tun-hejzlar-josef-na-rece
https://www.radio.cz/cz/rubrika/kultura/manzele-hejzlarovi-romanem-na-rece-jeste-nekoncime
https://www.vasevec.cz/vip-blogy/autobiograficka-kniha-na-rece-pripomina-i-nankingsky-masakr
Josef Hejzlar

https://kultura.idnes.cz/zemrel-sinolog-josef-hejzlar-autor-vitezne-knihy-knizniho-klubu-phy-/literatura.aspx?c=A120104_192657_literatura_jaz

Další souvislosti
Totem vlka

https://www.kosmas.cz/knihy/158066/totem-vlka/
Chupejci
https://en.wikipedia.org/wiki/Hubei
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jang-c%27-%C5%A5iang
Nankingský masakr
https://www.valka.cz/clanek_11170.html
Trojměstí
https://cs.wikipedia.org/wiki/Wu-chan

Zpět