The Sound of Silence

12.01.2017 18:27

The Sound of Silence
příběhy písní podle J. Císaře

Zvláštní smutek zní ve zřejmě nejpopulárnější písní amerického folk-rockového dua Simon & Garfunkel, možná proto nazval Jaroslav Císař kapitolu o ní ve své knize o hitech Píseň o samotě pro tisíce. Píseň z roku 1964 (vydaná 1965) vznikla dříve než jiné jejich hity, Mrs. Robinson či song Boxer, který obsahuje jejich poslední album Most přes rozbouřené vody (Bridge Over Troubled Water).  Jaroslav Císař poznamenává, že v roce 2003 uběhlo neuvěřitelných 50 let, kdy se Paul Simon a Art Garfnkel seznámili při školním představení Alenky v říši divů (Simon hrál Bílého Králíčka, Garfunkel Kočku Šklíbu, bylo jim dvanáct let). Stejně tak můžeme s nostalgií poznamenat, že uplynulo rovněž čtvrt století, kdy Paul Simon vystoupil, bylo to brzy po Listopadu, na Staroměstském náměstí v Praze.

Oba umělci se k sobě během života přibližovali a opět se od mikrofonu na scéně rozcházeli. Garfunkela přitahoval film a Simon si přál být pedagogem na Newyorské univerzitě, kde přednášel písňovou skladbu. K prvnímu rozchodu se schylovalo už v okamžiku vydání prvního alba Wendesday Morning, 3 a. m., ježto se špatně prodávalo. Píseň The Sound of Silence nicméně byla tím důvodem proč se oba zase znovu sešli na pódiu a v nahrávacích studiích. V roce 1965 totiž pronikla v novém aranžmá bez jejich vědomí do americké Hot 100, což Paul Simon s překvapením zjistil v Dánsku, a v tu chvíli pochopil, že život už nikdy nebude týž jako předtím.

V zásadě existují dvě verze písně, ta akustická s kytarou a pak ta, kterou nalezneme na albu The Sound of Silence, kde sehrál úlohu jejich producent Tom Wilson, později výkonný ředitel firmy CBS, který má kromě spolupráce se Simonem a Garfunkelem za zásluhu například to, že Boba Dylana „převedl z vod folku na půdu rocku“ či že pracoval s Velvet Underground. Podobně jako u Dylana přidal k akustickému základu bicí, basu a elektrickou kytaru. Přitom využil služeb týchž studiových hudebníků, kteří už pracovali pro Dylana. Císař poznamenává, že nahrávka zněla „trochu jako Byrds“, jiná skupina ze stáje CBS.

Dnes už není do té míry zřetelný společenský kontext doby, v níž působila atmosféra zavraždění amerického prezidenta J. F. Kennedyho, ale ona zvláštní melancholie skladby zůstává.

info
https://cs.wikipedia.org/wiki/The_Sound_of_Silence

muzika
originál singl
https://www.youtube.com/watch?v=4zLfCnGVeL4
album
https://www.youtube.com/watch?v=L8zvbp2hdiI
po letech – živě
https://www.youtube.com/watch?v=L-JQ1q-13Ek

lyrics
https://www.youtube.com/watch?v=--DbgPXwLlM
https://www.azlyrics.com/lyrics/simongarfunkel/thesoundofsilence.html

Zpět