Tělo mého nepřítele

12.12.2015 00:44

Tělo mého nepřítele
filmy na DVD

Tělo mého nepřítele (Le Corps de mon ennemi), 1976, režie Henri Verneuil, v hlavní roli Jean-Paul Belmondo. V edici Blesku.

V dalších rolích Bernard Bliér (průmyslový magnát Liégard, Bliéra, herce s výraznou hlavou zná každý v rolích různých komisařů), Marie-France Pisier (jeho dcera Gilberte), François Perrot (Raphaël Di Massa), Daniel Ivernel (starosta Victor Verbruck), Claude Brosset (Oscar, rovněž známý z řady zvláště kriminálek) ad.

François Leclercq (J.-P. Belmondo) se vrací po sedmi letech z vězení do města Cournai, aby rozkryl souvislosti svého uvěznění na základě falešných důkazů. V luxusním nočním podniku „Číslo jedna“, který Leclercq řídil, byl zabita fotbalová hvězda a jedna z pracovnic podniku, pistola byla Leclercqova. Film je řadou retrospektiv, v nichž se ukazuje jednak, jak se hlavní hrdina dostal do svého společenského postavení, místu ve firmě a k nočnímu podniku, díky textilnímu magnátovi Liégardovi, do jehož dcery se Leclercq zamiloval, respektive se jí původně chtěl pomstít, protože kdysi v krámě prodavač dal „slečně“ přednost, zatímco on musel počkat. Liégard nejdříve zničí politicky Leclercqova otce, jeho nezávislého protivníka ve volbách, když na volebním mítinku nechá rozdat fotografie Françoise na koni, ve společnosti průmyslníka atd. a promítne na zeď další kompromitující snímky. Leclercq se pak postupně na základě vzpomínek a v jednotlivých krocích na ně navazujících dostává k jednotlivým osobám, u nichž postupně rozplétá celé předivo komplotu, na jehož konci se nachází textilní podnikatel. Nejdříve přijde na to, že v krabicích s doutníky jsou v jedné zásuvce stolu doutníky kratší a za nimi skryty balíčky s drogami. O tom nevěděl, zmíněná pracovnice, která byla zasvěcena do věci, je pak zabita spolu s fotbalovou hvězdou, když si jej odvede nahoru do pokoje. Jedna z Leclercqových návštěv je Oscar, který se převléká do ženských oděvů a jehož jedním zákazníkem je starosta města. Od něj se Leclercq dozví, že další důležitou postavou je Raphaël Di Massa, s nímž už měl ostrý rozhovor v klubu před tím, než se všechno semlelo. Starosta jej ujišťuje, že do vlastních obchodů nebyl zapleten, ale tušil, že se proti Leclercqovi něco chystá. Nyní Leclercq znovu navštíví Gilbertu v jejím domě (seznámili se v něm, když Leclercq fingoval zájem o jeho koupi na začátku příběhu) a pozvou její rodiče. Od otce se dozví, kde Di Massa žije, navštíví ho a řekne mu, že jej nahoře už odepsali. Ráno je průmyslník na golfu profesionálním zabijákem, kterého Di Massa objednal, zastřelen, zatímco hlavní hrdina odjíždí s mladou dívkou Charlotte (Nadia Verine, k ní jsem našel na internetu jedinou fotku), kterou potkal v parku ve městě, za sluncem – do Paříže. Závěrečný motiv novin srolovaných do trubičky, kterou dívku vyhlíží, je metaforou hlavně pušky, která ukončila celý příběh.

https://de.wikipedia.org/wiki/Der_K%C3%B6rper_meines_Feindes
https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Corps_de_mon_ennemi

https://www.csfd.cz/film/32413-telo-meho-nepritele/prehled/

soundtrack
https://www.youtube.com/watch?v=LbZ_krPxXz0

 

Zpět