Taylor Swift / Blank Space

30.04.2016 15:11

Taylor Swift / Blank Space
příběhy legendárních hitů

Rovnou říkám, že v tomto případě mě snad ta hudba ani nezajímá, i když v Blank Space slyším ozvěny někdejších hitů a postupů, které se v dějinách hudby proslavily. Spíše si kladu otázku, jak může takováhle písnička získat takový neuvěřitelný úspěch (byť započítávám dnešní poměry, v nichž hrají obrovskou úlohu akcelerace sociální sítě). A myslím, že tu odpověď asi nenajdu, takže mi zbude jen faktografický komentář.

Song je součástí pátého studiového alba s názvem 1989 z roku 2014, autory jsou Max Martin, původem švédský producent a skladatel populární hudby, který stojí za úspěchy Britney Spears, Backstreat Boys, Pink, Katy Perry, Célin Dion, Bona Joviho či Rednex, a Shellback, vlastním jménem Johan Karl Schuster, rovněž Švéd, kterého přijal Martin do svého tvůrčího a producentského týmu, a který psal např. pro Avril Lavigne, rovněž Britney Spears či One Direction.

Písnička, jejíž styl je charakterizován jako minimalistický elektropop, dosáhl po předchozím Shake It Off rovněž prvního místa v americkém žebříčku Billboard Hot 10, zaujímá v tomto hodnocení mimořádné místo tím, že v 56leté historii tohoto žebříčku je jedinou písní, s níž žena dosáhla dvěma písněmi za sebou prvního místa. Song se vyšplhal na první místo rovněž v Kanadě, Jižní Africe, Skotsku a Austrálii.

Kritika hodnotí sebeironii zpěvačky a označuje písničku za jednu z nejlepších v její kariéře. Swiftová stojí spolu s raperem Eminemem  na příčce třech umělců s nejvíce digitálními hity  číslo jedna, v žebříčku Hot Digital Songs bylo prodáno během prvního týdne 155 000 kopií. Do května 2015 byl song ve Spojených státech prodán takřka ve čtyřech milionech kopií. Na YouTube byl jedním z hitů, kdy dosáhl během krátké doby přes miliardu shlédnutí (v současnosti je to přes jednu a půl miliardy (konec dubna 2016).

Kdo se podívá na video, pozná jistě, že bylo inspirováno proslulým Mechanickým pomerančem, filmem Stanleyho Cubricka. Joseph Kahn, který točil také pro Eminema či Katy Perry, byl režisérem, který stál čtvrt milionu dolarů (to tedy nechápu, pořídit jelena a rozmlátit jedno auto…). Video tak podtrhuje dramatické sdělení, které lze vystihnout veršem „Kluci chtějí lásku, jen když je to utrpení.“ No dobrá, že bych to ale poslouchal dokola, jako jsem to dělal s některými hity, které mě opravdu fascinovaly, to nepřipadá v úvahu.

https://de.wikipedia.org/wiki/Blank_Space
https://www.youtube.com/watch?v=e-ORhEE9VVg

Zpět