Swordfishtrombones

12.06.2011 18:28

Myslel jsem si, že jsem se přeslechl. Swordfishtrombones je samozřejmě skladba Toma Waitse a zadáte-li jméno do vyhledávání YouTube, také vám tuto dobře ulítlou skladbu najde. Jestliže někdo pojmenuje svou kapelu s touto iniciací, bude skoro záruka, že to nebude blbost. Brněnská hudební sestava s tímto jménem je výborná.
Na internetovém rádiu Expresradio je hodnocena takto:
Swordfishtrombones: Dandy
Velké překvapení z Brna! Singl z nové desky domácích Swordfishtrombones totiž zní skvěle a naprosto světově - něco mezi Arcade Fire a The Killers. Nová deska je čtvrtá v pořadí, jmenuje se Aftertaste a produkoval ji Dušan Neuwerth.
Informace o kapele ze stránek Indies, kde vydávají:
SWORDFISHTROMBONES
existují od roku 1994. Základní sestavu dnes tvoří pět členů: Miloš Rejsek (hlasy, harmonika, melodika, akordeon), Karel Krtička (kytary), Dan Petr (bubny, perkuse),   Alois Ponížil (klávesy, trubka, horna) a Michal Moskovský (basa ex HERE ), který nahradil Martina Zaplatílka, který skupinu opustil na konci roku 2009.

Výrazně na sebe upozornili svým debutem "Amorous Fruit" z roku 1998. Druhou desku "Hunting Season" pak produkoval Colin Stuart. Od třetí řadové desky "Blood & Milk"  kapela spolupracuje s producentem Dušanem Neuwerthem, který produkoval také poslední album "Aftertaste"  
Swordfishtrombones charakterizuje vokál frontmana Miloše Rejska. Jeho projev charakterizuje hloubka - a to nejen co do zabarvení jeho hlasu, ale také výsledného prožitku.

Dalším jasným identifikačním znakem kapely bylo zapojení  neobvyklých nástrojů, konkrétně trubky a lesního rohu Aloise Ponížila. Základní sound kapely je však na desce Aftertaste zásadně redefinován, a to zvukem kláves. 

Diskografie

CD:
Amorous Fruit 1998
Hunting Season 2001
Blood & Milk 2006
Aftertaste 2011
Kompilace:
CD Tamto 972 1997
4 Válec 1997

Webové stránky
https://www.sft.cz/
FB
https://www.facebook.com/pages/SWORDFISHTROMBONES/42457342446
Expresradio
https://expresradio.idnes.cz/expresradio-nejlepsi-hudba-ve-meste-db5-/e-radio.asp?c=A110602_160513_e-radio_kat
Poslechy audio 
https://soundcloud.com/sft

Zpět