Steven Lipsitt

06.12.2013 14:36

Steven Lipsitt
osobnosti na festivalu ČDH

Steven Lipsitt působí již po patnáctou sezónu jako hudební ředitel komorního Bostonského klasického orchestru (Boston Classical Orchestra). Boston Globe uvádí: "Koncerty mají výrazný profil. Lipsitt a nikdo jiný. Má talent."

Laureát první ceny z první Mezinárodní dirigentské soutěže Dimitrise Mitropoulose v listopadu 1996 Steven Lipsitt debutoval v roce 1997 v Rusku s Petrohradskou filharmonií, je častým hostem jako dirigent orchestrů ve Spojených státech, včetně Athens Camerata , Západního  českého symfonického orchestru, Státního symfonického orchestru v São Paulu (Brazílie), Symfonického orchestru Thunder Bay (Kanada), orchestru Camerata muzea Ermitaáž v St. Petersburgu, Orchestru Čínské národní opery, Colorado Symphony , Symfonického orchestru Severní Karolíny, Komorního orchestru v San Diego, Symfonického orchestru Spokane či  Filharmonie Hudson Valley. Působil jako hlavní dirigent symfonických orchestrů v St. Louis, Torontu a Bostonu. Zahraniční kritici vyzdvihovali "exaltované a dobře strukturované představení" (Le Monde de la Musique , Paříž) a chválili jeho "technicky a výrazově vyváženou interpretaci" (Adesmeftos Typos, Atény).

Jakožto dirigent opery, baletu a hudebního divadla  spolupracoval Steven Lipsitt se Skotskou operou (Scottish Opera), Bostonskou lyrickou operou (Boston Lyric Opera), Anglickou národní operou, Bostonským baletem, Baletem Saint Louis, Operním orchestrem Bostonské konzervatoře či Opera at Longy. Pracoval s režiséry Robertem Carsenem , Jamesem Hammersteinem a Geraldem Gutierrezem, a choreografy Peterem Martinsem a Danielem Pelzigem . Dirigoval dvacet představení „Kolotoče“ v Kennedyho Centru s hvězdami Broadwaye Faith Princeovou a Tomem Wopatem. Jeho koncertní provedení scén z Čajkovského opery Boris Godunov byl nazýváno "překvapivě živým ", Richard Buell napsal v The Globe: „Steven Lipsitt příkladně ukázal skutečné mistrovství." Představení „Der Kaiser von Atlantis“ Viktora Ullmanna v roce 1994 byla nazvána v The New York Times „přesvědčivé", zatímco Richard Dyer v The Globe poznamenal: „inteligence ostrá jako břitva byla vyvážená s velkorysostí ducha ... Steven Lipsitt dirigoval s neobvyklou mírou dovednosti a péče." Dyer pojmenoval tuto bostonskou produkci "nejlepší operou roku 1994" (vedle Rigoletta Roberta Spano v Boston Lyric Opera) .

Steven Lipsitt se také věnuje mistrovským kurzům pro mladé hudebníky, vyučoval dirigování na Tanglewood Institute, New England Conservatory, na Hartt School of Music, Bostonské konzervatoři  a Bostonské univerzitě, připravoval studentské orchestry pro Kurta Masura, Christopha von Dohnányi, Leona Kirchnera, Luciana Beriu, Stanislawa Skrowaczewského, Sergiu Comissiona  či Gunthera Schullera. Je držitelem bakalářského a magisterského stupně z Yale University, kde byl oceněn za výjimečné vynikající výsledky v oblasti vedení. Jeho nejvýznamnější spolupráce v dirigování  byly s Otto-Wernerem Muellerem na Yale , na mistrovských kurzů s Herbertem Blomstedtem, Helmuthem Rillingem, Charlesem Bruckem na Pierre Monteux, a Gustavem Meierem na Tanglewoodu.

https://bostonglobalforum.org/2013/04/steve-lipsitt/
https://www.themastersingers.org/guest2.html
https://www.youtube.com/playlist?list=PLWWAK3RSFKvL-jpKQBQARSd_GzztLky13 (řada videí s Lipsittem j. dirigentem)

Na festivalu České doteky hudby vystoupil Steven Lipsitt na koncertech Světová requiem na Pražském hradě s Filharmonií Brno 11. 9. 2013 a 17. 12. 2013 s Janáčkovou filharmonií Ostrava na koncertu Pohádkami k Vánocům.

Zpět