Steve Coleman

21.10.2012 23:20

Jestli si chcete pustit hodně „jinou“ muziku (ovšemže jen pro někoho, kdo tyto novější podoby hudby zná, pro toho „jiná“ není), klikněte na album Myths, Modes and Means, natočené americkým jazzovým hudebníkem, saxofonistou a skladatelem Stevem Colemanem a jeho „Rytmickou mystickou společností“ v roce 1995. Narozený v roce 1956 ve čtvrti South Side v Chicagu, vyrůstal v afro-americkém prostředí, kde hudba hrála každodenní roli. Nejdříve trochu zpíval v kostele, pak hrál v malých skupinách, které napodobovaly tehdejší idoly „Jackson 5“ (jeden z bratří byl později proslulý Michael) a ve čtrnácti letech začal hrát na saxofon. V sedmnácti, osmnácti začal muziku brát vážně, poslouchal Charlieho Parkera, kterého si jeho otec denně pouštěl, potom Sonny Rollinse, Johna Coltranea a další. Nejvíce z těch, s nimiž byl v osobním kontaktu, ho ovlivnili Von Freeman, co se týče improvizace, Sam Rivers ohledně kompozice a Doug Hammond v konceptuálním chápání hudby. Důležitost pro Colemana měla také západoafrická hudba.

Na konci 70. let se Coleman přestěhoval do New Yorku. Brzy byl angažován známými kapelami. Uveďme jména Thad Jones a Mel Lewis, Sam Rivers, Cecil Taylor, David Murray, Doug Hammond jakož Dave Holland. Hodně času nicméně v New Yorku na začátku strávil hrou s pouliční muzikou trumpeťáka Grahama Heyese, aby si vydělal trochu peněz. To byla první skupina Steve Coleman and Five Elements, zde vznikaly první důležité improvizace a hudební styl, který se stal základem jeho konceptu M-Base.

Od osmdesátých let se Coleman zabýval starými kulturami, především staroegyptskou. Inspirací mu byl John Coltrane. Při studiu podnikl řadu cest do zemí, jako je Ghana, Kuba, Senegal, Egypt, Indie, Indonésie a Brazílie.

První album zveřejnil Coleman v roce 1985 u německého labelu JMT, poté střídal nahrávací společnosti. Cédéčka, která už nejsou k dostání v obchodě, zpřístupnil na svých webových stránkách s možností volného stažení. Coleman je činný jako lektor v nejrůznějších workshopech a vyučuje na univerzitách, mj. v letech 2000-2002 na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

Muzika
Steve Coleman & Five Elements - The Tao Of Mad Phat, 1993
https://www.youtube.com/watch?v=Y2u5FiOxqvA&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=ixnvMOStuvw&feature=related

Myths, Modes and Means, 1995
Ralph Alessi (bad trumpet, BAD), Andy Milne (piano/keyboards), Reggie Washington (bass), Gene Lake (drums), Vijay Iyer (keyboards), Miya Masaoka (koto), Josh Jones (percussion),Ramesh Shotham (Indian percussion), Kokayi (lyricist), Yassir Chadly (vocals, percussion) and Laila (dance).
https://www.musicme.com/#/Steve-Coleman/albums/Myths-Modes-&-Means-&-The-Mystic-Rythm-Society-0743213169224.html
Info
https://www.amazon.com/Myths-Modes-Means-Live-Brass/dp/B000003ET9
https://www.allmusic.com/album/myths-modes-means-live-at-hot-brass-mw0000087609

The way of the cipher and metrics, 1997
https://www.musicme.com/#/Steve-Coleman/albums/The-Way-Of-The-Cipher-And-Metrics-0743213169026.html

Info
Diskografie
https://www.m-base.com/records.html

Text článku je v podstatné části překladem z německé stránky Wikipedie
https://de.wikipedia.org/wiki/Steve_Coleman

 

Zpět