Smetanovo trio / DF 2016

04.06.2016 11:32

Smetanovo trio

Dvůr Králové nad Labem / Hankův dům
2. 6. 2016, 19:00
Dvořákův festival 2016

Jiří Vodička – housle
Jan Páleníček violoncello
Jitka Čechová – klavír

Byl to koncert s průvodním slovem, většinou mluvil violoncellista Jan Páleníček, pouze když hrál Jiří Vodička Sarasateho Cikánské melodie (Zigeunerweisen), uvedla skladbu Jitka Čechová. Teď se asi čtenář, pokud četl program, zarazí, ale takto neobvykle uvádím tyto poznámky k večeru v Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem právě vzhledem k dobrodružstvím v tomto bodě. V původních materiálech, abych to zopakoval, byly v programu v obou koncertech, na nichž Smetovanovo trio na letošním Dvořákově festivalu vystoupí, uvedeny Fantazijní kusy Roberta Schumanna, Brahmsovo Trio c moll, op. 101 a Dvořákovy Dumky, op. 90.

V průběhu přípravy katalogu nicméně přišla změna, podle níž by první dvě skladby byly nahrazeny Triem c moll, ale nikoli Johannese Brahmse, nýbrž Josefa Suka, a výběrem z Bergerettes, H. 275, Bohuslava Martinů.  Přepsal jsem tedy anotaci tak, aby v katalogu byly u jednoho koncertu informace o interpretech a u druhého o skladbách podle inovovaného programu. Při finální korektuře před tiskem ale nestačím zírat, protože v textu byl uveden původní program. Nebudu prozrazovat interní informace, řeknu jen, že se pak lehce může stát, že se ve výsledku objeví něco  chybné či bez souladu. Nestalo se, ale když jsem se díval do kroniky kulturního zařízení, byl zde uveden program, který je kombinací obojího, tzn. jednoduše řečeno v původní řadě byl Brahms nahrazen Martinů.

Bylo tedy i namístě publiku říci, co se bude hrát, zvláště když ještě, už ve čtvrté variantě, přibyla navíc zmíněná skladba španělského houslového virtuóza, takže výsledné pořadí bylo Schumann – Sarasate – Martinů – po přestávce Dvořák.
Jan Páleníček se v úvodu zmínil – po poděkování publiku za to, že přišli v době, kdy tato oblast vážné hudby je v naší zemi v nelehké pozici – o psychickém ustrojení německého skladatele, který si zničil úporným cvičením na klavír ruce, musel se vzdát koncertní dráhy a mohl pak (na štěstí pro nás) už jen skládat. Jitka Čechová nahrála Schumannův klavírní koncert a zároveň klavírní koncert Kláry Schumannové na jedno album, což je mezi ostatními nahrávkami ojedinělé. Zařazení Sarasateho Cikánských melodií měl být podle Jitky Čechové, která doprovázela interpreta technicky obtížné skladby, bonusem pro posluchače vzhledem k tomu, že Jiří Vodička má hrát zanedlouho Cikánské melodie s Českou filharmonií a byla by škoda, aby si ji v podání „jejího nejlepšího interpreta u nás“ nemohli poslechnout i přátelé hudby ve Dvoře Králové.

Nahrávka Bohuslava Martinů v interpretaci Smetanova tria posbírala celou řadu ocenění, Smetanovo trio totiž nahrálo kompletní dílo tohoto skladatele pro toto obsazení (natočeno letos v lednu u Supraphonu). Jan Páleníček se v souvislosti s uvedením skladby zmínil o přátelství jeho otce, slavného klavíristy Josefa Páleníčka s Bohuslavem Martinů, a tvůrčí atmosféře v tehdejší Paříži. Nu a závěrečná skladba v druhé části koncertu, klavírní trio „Dumky“ Antonína Dvořáka, má v jeho díle a životě pozoruhodné postavení, bylo totiž součástí koncertního velkého turné po Čechách a Moravě „na rozloučenou“ v roce 1892 před odjezdem do Spojených států, na němž Dvořák sám účinkoval (u klavíru) v triu spolu se svými přáteli Bohušem Wihanem a Ferdinandem Lachnerem (jsou doklady o čtyřiačtyřiceti koncertech).
Po skvělém koncertu následoval ještě přídavek, jedna část z Multikulturní suity Romana Haase, s nímž Smetanovo trio sklízelo ovace po celé Brazílii, jak je možné se dočíst i ve zprávách Českého rozhlasu (jen bych novinářům vytkl, že by si mohli zjistit správné jméno souboru). Můj komentář – impulsy folklórní hudby (incipit Haasovy věty připomíná velice jednu známou moravskou píseň) a avantgardy (Martinů) si nejsou tak vzdálené, jak by se mohlo na první pohled zdát (Páleníček při uvedení skladby současného skladatele řekl „ale nic se vám nestane“), ostatně z lidové kultury čerpal výrazně i Dvořák. Takže výsledek byl opravdu v duchu „velkého přátelství“, podtitulu tohoto koncertu, který byl původně v historii Českých doteků hudby použit pro vztah Antonína Dvořáka a Johannesa Brahmse, ale i P. I. Čajkovského.

Před Hankovým domem se rychle šeřilo a mrholilo a za chvíli se dvě auta předních českých umělců vydala na cestu do Prahy, třetí auto, směrem na Jičín a Turnov, jim razilo trasu v tu dobu už noční krajinou.

Pzn.
Program

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/smetanovo-trio-na-dvorakove-festivalu-2016/
Další
Jiří Vodička / Pablo de Sarasate
Jubilejní 120. sezonu České filharmonie symbolicky dovrší již tradiční koncert pod otevřeným nebem, na němž se tentokrát představí někteří ze skvělých sólistů, kteří se skromně ukrývají ve filharmonických řadách. V premiéře zazní nová kompozice Petra Wajsara pro čtyři fagoty v podání filharmonických fagotistů, koncertní mistr Jiří Vodička přednese Sarasateho Cikánské melodie, Lukáš Moťka část Koncertu pro trombón nestárnoucího filmového skladatele Nino Roty, hornistka Kateřina Javůrková zahraje Dukasovu Villanellu a Vladislav Borovka Piazollův Oblivion v úpravě pro anglický roh.
červen 2016 / Hradčanské náměstí
st 22. 6. 2016 / 20.15

https://www.ceskafilharmonie.cz/koncert/1240-open-air-koncert-2016

...dokonáno jest, Smetanovo trio natočilo CD s kompletním triovým dílem B. Martinů pro vydavatelství Supraphon (režie - M. Puklický, zvuk - J. Lžičař)
Opět báječná spolupráce, která nás vždy potěší.

(FB Jan Páleníček, 17. leden 2016

https://www.facebook.com/Jan-P%C3%A1len%C3%AD%C4%8Dek-275083711289/?ref=ts)
https://www.supraphon.cz/novinky/464-smetanovo-trio-vydava
https://www.supraphonline.cz/album/231865-martinu-klavirni-tria-komplet
https://www.classical-music.com/monthly-choice/smetana-trio-play-martinu

Jitka Čechová / Klavírní koncerty Roberta a Kláry Schumannové
https://www.questia.com/magazine/1G1-434413111/robert-schumann-piano-concerto-in-a-major-op-54
https://operaplus.cz/jitka-cechova-%E2%80%93-prvni-dama-ceskeho-klaviru/

Roman Haas / Multikulturní suita č. 3 / poslech
https://www.youtube.com/watch?v=vJ98gb93_-U
https://www.rozhlas.cz/zpravy/hudba/_zprava/cesti-hudebnici-v-brazilii-sklizeli-ovace-jako-po-fotbale-a-uspech-ma-i-cesky-film--134663

jkč / Čtení o koncertech / Dvořákův festival 2016

Zpět