Skákací boty

11.10.2010 18:15

 

Fantastické dopravní prostředky nemusejí být jen záležitostí dětských či pubertálních snů či dobrodružných, vědecko-fantastických románů. I když samozřejmě Nautilus či všechny ty mechanické hejblata, jak se o nich můžeme dočíst v románech Julese Verna a obdivovat je ve filmech Karla Zemana, mají svůj půvab – právě proto, že jsou v něčem tak „historické“, snad ještě víc než z devatenáctého století, hromotlucké, monstrózní. Tím spíš je totiž fascinující, že se dokážou odlepit od země či ponořit do vody a vynořit z ní. Tenhle efekt ve filmu – mimochodem řečeno – podle mého překonala už jen vesmírná loď ve Vetřelci, z níž si astronauti odnesou parazita, podle kterého se celý film jmenuje (a to ještě jen v „jedničce“). A létající židle, na které jsem se pravidelně vznášel nočním Jičínem, ježto byla přes den uklizena na půdě, místě, které bylo magické samo o sobě, byla právě oním případem, který dokázal hladce, a přitom – na rozdíl od Verneovek –  bez jakéhokoli viditelného mechanismu, protože ovládána vůli, popřít všechny fyzikální zákonitosti, které platí za bdělého stavu.
V tuto chvíli se nechci zaměřit na historii létání, montgolfiéry či Kašpara xxx (jméno), byť to je téma vrcholně zajímavé, pojednávající o tom, co z nás každý má z kluka po celý život. Ani na současné možnosti nejmodernějších technologií létání a cest do vesmíru. Zajímají mne teď spíše takové ty legrácky, bizarnosti či rarity, se kterými se můžeme setkat tu či onde.
Nedávno v televizi, myslím, že to bylo v pořadu s Karlem Šípem, padla zmínka o Pérákovi, bytosti, která byla postrachem Pražáků někdy v době druhé světové války. Vzpomínám si, jak mi o něm matka vyprávěla, ale teprve po letech, když se informovanost o věcech alespoň trochu narovnala a začalo se třeba normálně hovořit o Waldesově umělecké sbírce (ve vršovické KOH-I-NOORce matka pracovala), jsem si mohl porovnat rodinné legendy a pojednání těchto témat z jiné strany. Mimochodem Karel Šíp o existenci Péráka kupodivu nevěděl, nebo se alespoň tak tvářil.
Při brouzdání internetem jsem narazil na něco, co z myšlenky Péráka vychází. Jsou to skákací boty. Každý se může podívat na stránky, kde je tento „dopravní prostředek“ prezentován. Důležité je, že takto vymyšlená „prodloužená noha“ (stejně jako jsou třeba „hrábě“ vlastně prodloužená ruka) funguje na poněkud jiném principu než proslulé pohádkové boty sedmimílové. Tam se totiž způsob, jak pomohou přemístit osobu, která si je nazuje, neřeší. Je to prostě věc pohádkového kouzla, stejně jako létací židle v mých dětských snech je ovládána vůlí, tedy je to instrument magický. Skákací boty jsou ale podobně jako ty sedmimílové přece jen spojeny s tělem svého vlastníka, tj. pohyb neruší princip chůze, jednotlivých kroků, tak jak to dělá (proto je geniální) vynález kola, a od něj se odvíjejících – prakticky všech, kromě nějakých těch vznášedel – pozemních dopravních prostředků, ať už je to vlastní bicykl, automobil či rychlík InterCity.
V jednom z minulých článků jsem psal o novém vodním sportu a zařízení, které k nám přišlo z Ameriky pod názvem „water bird“, vodní pták. Připojuju znovu odkazy na stránky tohoto pozoruhodného vynálezu. Všechny zmíněné příklady (jistě by se jich našlo více, patřily by tam třeba všechny ty druhy prken – pokud chcete být v obraze, najděte si článek o Ladronce a proklikněte k nim) jsou zajímavé právě tím, že je někdo vymýšlí v době, kdy překonávání vzdálenosti už zdaleka není to nejdůležitější, protože právě to máme ze všech stran, ve vzduchu i ve vodě, už vyřešené.

P. S. No a pak, vlastně jsem to už někde viděl, jen jsem to zapomněl, existuje pogo stick, tyč pogo, a to je teda opravdový Pérák.

Odkazy
Jules Verne
https://ld.johanesville.net/verne
https://www.zine.cz/mirror/AZOld/zones/verne/vyn_ps.htm
https://www.google.cz/imgres?imgurl=https://oceanexplorer.noaa.gov/history/quotes/abyss/media/jellies_600.jpg&imgrefurl=https://oceanexplorer.noaa.gov/history/quotes/abyss/media/jellies.html&usg=__za_F9q_C5kMks815lNViT3fD5Xo=&h=987&w=600&sz=142&hl=cs&start=16&zoom=1&tbnid=qnpFoA-AVMe1nM:&tbnh=152&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3Djules%2Bverne%2Bnautilus%26hl%3Dcs%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:cs:official%26biw%3D1210%26bih%3D511%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:10%2C596&itbs=1&iact=rc&dur=496&ei=NjezTIyOBMyOswbmhLXQDQ&oei=-DazTJPrDs7KjAea4-j7Dg&esq=4&page=2&ndsp=19&ved=1t:429,r:11,s:16&tx=77&ty=78&biw=1210&bih=511

https://technet.idnes.cz/nesmrtelne-vynalezy-julesa-verna-dl9-/tec_technika.asp?c=A050327_182943_digital_eck

Pérák
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9r%C3%A1k
https://www.komiksfest.cz/obchod/katalog/casopisy_a_katalogy/komiksfest_revue_03

Vetřelec
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vet%C5%99elec_%28film%29
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Alien_%281979%29_-_space_jockey.jpg

water bird
www.water-bird.eu

https://www.czmarine.cz/17-1_waterbird.html

7milesboot / skákací sedmimílové boty
https://www.skakaciboty.cz/

kiteboarding

ultra light létání
https://tl-ultralight.cz/cs/
https://www.aeroweb.cz/clanek.asp?ID=829&kategorie=4

water-ball
https://www.smartstore.cz/gadgets/water-ball-pumpa/

pogo tyč / pogo stick
https://www.extremcentrum.cz/products/pogo-stick-skakaci-tyc-30-80kg-street-flyer-007/
https://www.kookej.cz/videa/drzkopady-na-skakaci-pogo-tyci/
https://wikipedia.infostar.cz/p/po/pogo_stick.html
https://instinkt.tyden.cz/fotoeditorial/guinnessovi-lovci/
Ashrita Furman z Jamajky se vytvářením cáklých rekordů zabývá téměř profesionálně. Zatím nejúspěšnější je v CESTOVÁNÍ NA SKÁKACÍ POGO TYČI. Vzdálenost 37,18 kilometru je světovým rekordem. (fotoeditorial 3/7)

Zpět