Samuel de Lange / Koncert pro violu a orchestr

09.04.2015 20:10

Samuel de Lange / Koncert pro violu a orchestr
skladby pro violu

V komentáři nahrávky violového koncertu Samuela de Langa je poznamenáno, že se jedná o méně známého bratra známějšího Daniëla De Langa, v každém případě skladatel pochází z hudební rodiny, totiž jeho otec, rovněž Samuel de Lange, byl učitel hudby a varhaník v Rotterdamu, v roce, kdy se narodil jeho syn, tedy 1840, založil továrnu na hudební nástroje (klavíry) "Rijken & de Lange", která dodnes v Rotterdamu existuje. Samuel junior studoval hru na varhany u Alexandra Winterbergera, žáka Franze Listza, klavír u Karola von Mikuli, žáka Chopinova, a skladbu u Johannesa Verhulsta a Bertholda Damcka. Již v pěti letech vystupoval jako klavírní a varhanní virtuóz. Od roku 1858 pokračoval ve studiu v Lemberku, kde žil a poslední tři roky i vyučoval klavír na tamější konzervatoři. Stal se varhaníkem a učitelem hry na varhany v Rotterdamu, další působiště byla Basilej, Paříž, Kolín n. Rýnem, Den Haag a Stuttgart. V roce 1871 účinkoval na premiéře Brahmsova prvního klavírního koncertu. Na Stuttgartské konzervatoři se stal docentem, později profesorem, v letech 1900 – 1908 školu řídil. Jako skladatel se prezentoval ve všech oborech s těžištěm v církevní hudbě. Pozoruhodné je oratorium Mojžíš (1889).

De Lange byl velice plodný skladatel. Jeho dílo zahrnuje na osm set skladeb, napsal 13 smyčcových kvartetů, mnoho skladeb pro varhany, tři koncerty pro violoncello, dva pro klavír a dva houslové koncerty. Dále čtyři klavírní a čtyři houslové sonáty, tři violoncellové sonáty, pět klavírních trií, jeden klavírní kvintet, jeden smyčcový kvintet a stovky vokálních skladeb. Nahráno bylo dosud jen malé množství, dvě violoncellové sonáty, různé varhanní skladby, několik písní a klavírní skladby.

De Lange je znám svou cvičebnicí „Denní cvičení v pedálové hře“.

Interpretem Koncertu pro violu a orchestr je Jürgen Kussmaul, německý violista a dirigent. Narodil se v roce 1944 v Mannheimu v hudební rodině, jeho bratři Rainer a Wolfgang jsou rovněž významní hudebníci. Po výuce hry na housle u svého otce a studiích v Mannheimu a Salzburku se stal sólovým violistou v Heidelberku a kolínském Orchestru Gürzenichu. Od roku 1970  hraje v Ensemble L'Archibudelli s Verou Beths (housle) a Annerem Bijlsmou (violoncello). S tímto souborem, ale i s orchestry, můžeme Kussmaulovy nahrávky slyšet na řadě CD. Řadu let byl členem souboru Deutsche Bachsolisten. Po nehodě se Kussmaul naučil hrát na nástroj s „obrácenými strunami“, tj. smyčcem v levé ruce a prsty pravé ruky na hmatníku.

https://de.wikipedia.org/wiki/Samuel_de_Lange

https://de.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCrgen_Kussmaul

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=IB3USH9BmQA

Zpět