Rudi Schuricke

08.05.2014 18:50

Rudi Schuricke
kouzlo starých šlágrů/nahrávek

Rudi Schuricke, vlastním jménem Erhard Rudolf Hans Schuricke se narodil v roce 1913 v Braniboři (Brandenburg an der Havel, město kousek od Berlína). Německý herec a zpěvák vystupoval také pod pseudonymy Michael Hofer a Rudolf Erhard, jeho kolegové ho později nazývali Rudicke.

Z profesních důvodů (Rudiho otec byl vojenským kapelníkem) se rodina přestěhovala do pruského Königsbergu (Královce, v době začlenění do Sovětského svazu Kaliningrad). Tady Rudi vychodil školu, vyučil se drogistou a pracoval také jako řidič a prodavač novin. Vedle toho studoval zpěv a herectví. Ke zpěvu se dostal náhodou. Když v souboru učitele zpěvu Istvána Kardose onemocněl pro živé vysílání v rozhlase jeden člen, Rudi zaskočil – a zůstal u Kardose až do jeho emigrace. Kardos hrál na klavír, Rudi byl druhým tenorem, měli ještě baryton a bas.

V roce 1931 dostal Schuricke nabídku zpívat s Comedian Harmonists. Protože ale osmnáctiletý chlapec v té době založil sám svůj soubor, odmítl. Nějaký čas zpíval u Spree Revellers, potom, v roce 1936 založil Schuricke-Terzett. Zpíval také jako refrénový zpěvák u některých tanečních orchestrů (např. u Maxe Rumpfa) a propůjčoval svůj hlas hercům, kteří hráli v revuálních filmech.

V roce 1949 měl jeden ze svých největších úspěchů s tangem Rybáři na Capri (Die Capri-Fischer), které složil Gerhard Winkler. S nahrávkou získal jako jeden z prvních německých interpretů zlatou gramofonovou desku. Také další písničky (některé z nich složil sám) se dostaly do hitparád.  S přicházející rockovou muzikou nicméně Schuricke postupně mizel ze světa šlágru. Pracoval nyní jako hoteliér. Alespoň na krátkou dobu přišel jeho comeback s melodií Jamese Lasta „So eine Liebe gibt es einmal nur“. Zemřel v Mnichově v roce 1973 v pouhých šedesáti letech.

https://de.wikipedia.org/wiki/Rudi_Schuricke

Eine Insel aus Träumen geboren (Ostrov zrozený ze snů), [další data?]
https://www.youtube.com/watch?v=vDfHHxQnf2M

Es war ein Mädchen und ein Matrose (Bylo jedno děvče a jeden námořník), [další data?]
https://www.youtube.com/watch?v=_exFrzHwkO4

Sterne über Florenz (Hvězdy nad Florencií), [další data?]
https://www.youtube.com/watch?v=ND9_ORS4usw

Einmal wirst Du wieder bei mir sein (Jednou budeš zase u mě), z filmu „Wir tanzen um die Welt“ (Budeme tančit kolem světa), Adolf Steimel a jeho orchestr
https://www.youtube.com/watch?v=ElIr3ywOcXk

Zpět