Roman Dragoun / Samota

21.05.2017 20:45

Roman Dragoun / Samota
aktuální hudební scéna

V novinách jsem zachytil komentář ke jménu Romana Dragouna s tvrzením, že je veřejnosti nepříliš známé. Možná, není probírané v takové šíři jako třeba Michal Pavlíček, Jan Hrubý či Kamil Střihavka.
Přitom právě se všemi třemi jmenovanými hrál klávesista kapel T4, Progres 2, Stromboli či Futurum v Jičíně v „kapele snů“, jak ji označil Vladimír Mišík (ten ovšem nezpíval, přestože byl v nejužším výběru). Musím znovu vysvětlit (jinak o tématu pojednává můj příspěvek zde), že v této „Supergoup“ se sešli vítězové ankety časopisu Rock&Pop společně s rádiem Beat, a dodat, že ani já jsem Romana Dragouna neznal, a teprve Tomáš Kozel, který je o generaci mladší, mi prozradil, o koho jde. Jedním z důvodů tohoto faktu bude jistě skutečnost, že Dragounovy hudební aktivity jsou spojeny především s Brnem a při našem obvyklém „pragocentrismu“ to může mít určitý vliv.

V každém případě Dragoun natočil album, které vyšlo u příležitosti jeho šedesátých narozenin. K nim se konal v Lucerna Music Baru 13. 11. 2016 koncert, přenášený rovněž v České televizi a okomentovaný stručně, ale velice pozitivně (a s fotogalerií) na Musicserveru. Kdo všechno stál na jevišti je zřejmé z plakátu zveřejněném mj. na stránkách www.radiobeat.cz. S pořadem pak Dragoun vyrazil i na jiná místa (zachytil jsem Olomouc, Písek…). Komentáře připomínají rovněž jako „jednu z nejsilnějších písní“  Zdroj.

Podle komentářů v tisku jde u nejnovější nahrávky Samota o „album, postavené na zvuku klavíru a jeho unikátním hlase“. Na stránkách Bontonlandu charakterizují album s deseti songy následovně:
Roman Dragoun přináší, u příležitosti svého životního jubilea, šedesátých narozenin, nové album s názvem „Samota“. Tento projekt složený za zbrusu nových písní volně navazuje na minulý projekt „Piano“, který byl ovšem jen akustickými verzemi Romanových rockových skladeb. 
Na albu svůj zpěv doprovází hrou na klavír, ale prostor dostávají i další nástroje, především saxofon fenomenálního Michala Žáčka. Zůstává ale zachováno akustické, téměř folkové, tedy sdělnější pojetí písní. Hudba je autorským dílem Romana Dragouna, a texty pocházejí z dílny textaře a básníka Milana Prince. Najdeme zde i text - báseň Romanova tatínka, malíře Františka Romana Dragouna či text brněnské textařky Soni Smetanové. Nahrávka vznikla ve studiu Avian, zvukové režie se ujal Roman Jež, sám vynikající hráč na klávesy. Produkce projektu je dílem Pavla Kopřivy, který se podílel i na několika dřívějších titulech Romana Dragouna.

Můj příspěvek – Supergroup.cz v Jičíně
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/supergroup-cz-v-jicine/

Roman Dragoun / 60
https://www.musicbar.cz/program/roman-dragoun-60-let/
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11646383296-roman-dragoun-60
https://musicserver.cz/clanek/54461/roman-dragoun-60-lucerna-music-bar-praha-13-11-2016/
https://www.radiobeat.cz/cs/36/13761/13-11-2016-roman-dragoun-60-let/
https://www.rockovy-svet.cz/koncerty-2016/roman-dragoun-60/
Roman Dragoun / album Samota
https://www.bontonland.cz/roman-dragoun-samota/
https://hudba.proglas.cz/noklasik/jazz/roman-dragoun-samota-recenze-cd/ (cesta i k dalším článkům, mj. o albu Piano)

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=yJU95AB_N5c
https://www.youtube.com/watch?v=M3ju3JFr-I0
https://www.youtube.com/watch?v=3DRYmg8T56M

Zpět