Robert Schumann / Geistervariationen

08.04.2015 18:30

Robert Schumann / Geistervariationen
skladby Roberta Schumanna

Geistervariationen (Thema mit Variationen v Es dur pro klavír), WoO 24, složené v roce 1854, je posledním dílem Roberta Schumanna předtím, než byl skladatel převezen do nervového ústavu v Bonnu-Endenichu. Schumann se domníval, že je v oněch dnech obklopen duchy, kteří mu nabízeli částečně nádhernou, částečně příšernou hudbu, kteří mu přinášeli nejnádhernější zvěstování, ale i mu hrozili peklem, jak si poznamenala jeho žena Clara.

Ta si ve svém deníku dále napsala: (V noci ze 17. na 18. února) byl Robert stále znovu vzhůru a psal téma, které mu předzpívávali duchové Schuberta a Mendelssohna, a na něž pro mě dělal dojemné a působivé variace. Během této činnosti se vrhl 27. února znenadání a jen napůl oblečen do ledového Rýna, byl zachráněn a dopraven domů. Poté, co přežil pokus o sebevraždu, pracoval na skladbě dál. O den později uzavřel pak svou dramaticky přerušenou práci a poslal rukopis své ženě, která se večer předtím na radu lékaře přestěhovala k jedné známé.

Albert Reimann, berlínský skladatel, klavírista a muzikolog si je jistý, že Schumannův skok do Rýna spadá mezi čtvrtou a pátou variaci vzhledem k tomu, že se poslední variace strukturálně zcela liší od všech předchozích, a všiml si, že téma je velmi podobné Schumannovu houslovému koncertu.

Info (zdroj textu pro tento příspěvek)
https://de.wikipedia.org/wiki/Geistervariationen

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=c8FUZ-saANQ
https://www.youtube.com/watch?v=buEUdOLfUnM

Zpět