Robert Schumann / Arabeska

08.04.2015 22:00

Robert Schumann / Arabeska
skladby Roberta Schumanna

Arabeska, op. 18, je krátké dílko německého skladatele Roberta Schumanna, které složil v roce 1839 ve Vídni. Podobně jako svou skladbu Blumenstück, op. 19, věnoval i Arabesku Friederike Serre, významné podporovatelce umění v Drážďanech, která zvala k sobě hudebníky a básníky a podporovala spojení mezi skladatelem a Clarou Wieckovou, jejíhož otce byla přítelkyní (Clara Schumannová zhudebňovala její texty).

Titul Arabeska poukazuje na podstatu skladby, která v sobě má cosi ornamentálního, zdobného. Prosté niterné melodie jsou ozdobeny něžnými figurami. Skladba je komponována v C dur, jedná se o rondo, jehož refrén se třikrát opakuje, je přerušeno dvěma temnými mezihrami v e moll a a moll (Minore I a II) a kontrastuje rovněž s codou (Na závěr, Zum Schluss).

Prostá kantiléna s dopředu jdoucím tečkovaným rytmem se rozvíjí zdánlivě vícehlase, podobně jako v první části Dětských scén O cizích zemích a lidech, kde jsou dva hlasy hrány levou rukou. Stoupající téma v pátém taktu dosáhne subdominantní paralely d moll, po opakování ve čtyřtaktové periodě vede k dominantě G dur a zpět k tónice. Ve druhém oddíle, který dvojím obratem k paralelní tónině e moll získává poněkud lítostivý charakter, dosahuje v taktu 25 tóniku a téma je provedeno jako na začátku.

Schumann sám se vyjadřoval velice kriticky o něžné, poněkud biedermeierovsky působící skladbě a označil ji jako „slabotinu a pro dámy“ (schwächlich und für Damen). Odlišně od Ludwiga van Beethovena se dostal Schumann do Vídně nikoli z vlastních pohnutek, nýbrž následoval pokynu svého pozdějšího tchána Friedricha Wiecka, aby si zde vybudoval vlastní existenci. Wieck se několikrát pokoušel vztahu mezi Clarou a Robertem zabránit, posílal svou dceru na turné a diktoval jí odmítavé dopisy Schumannovi.

Během bolestivého odloučení od Clary byl Schumann velice produktivní, vedle Arabesky složil Blumenstück, op. 19, Humoresku, op. 20, části živé skladby Faschingsschwank aus Wien, op. 26 a další opusy.

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/Arabeske_%28Schumann%29

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=8scDZZySYbk
https://www.youtube.com/watch?v=CHsi-TdUr38

Zpět