Robert Rohál: Iva Janžurová a její životní role

11.12.2013 11:53

Robert Rohál: Iva Janžurová a její životní role
nové knihy

Životopisné knihy čtu velmi zřídka. Do této jsem nahlédl, protože je to dárek, a pak tu byla jedna zvláštní motivace. V televizi šel pořad o české herečce, který jsem neviděl, a Alena mi přišla říci, jestli vím, že „režisér Eichner“ byl jejím prvním mužem, zatímco ji samozřejmě všichni máme spojenou se Stanislavem Remundou jako životním partnerem. Jana Eichnera shodou okolností dost dobře znám ze souvislostí Českého ráje a jičínského pohádkového festivalu, bydlí v nedaleké (počítáno z Jičína) Sobotce. Tak jsem zvědav, zda zde najdu informaci.

U tak všestranně populárních herců, jako je Iva Janžurová (z jedné strany inscenace knihy Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy, z druhé komedie jako třeba Pane, vy jste vdova, a určitě ne nakonec scénky v televizi, jako ta slavná s Felixem Holzmannem, Včera, dnes a zítra) má člověk řadu věcí v povědomí, i když není vyslovený fanoušek, jak se k tomu hned v úvodu přiznává autor knihy, kterému jako malému klukovi Janžurová poslala podepsanou fotku. Přesto mnohé překvapí. Nebudu zde určitě jakkoli dopodrobna sumarizovat knížku, ale třeba jsem netušil, že film Čest a sláva (1968) získal na benátském festivalu nejvyšší ocenění za zahraniční film vedle Felliniho Satyrikonu či hrála v západoněmeckém filmu filmu Rudolfa Noelta Zámek podle knihy Franze Kafky vedle Maxmiliana Schella. A takových momentů je v knize celá řada.

Rohálův portrét herečky je víceméně koncipován po dekádách, „zlatá šedesátá“ atd., některé kapitoly postihují dominantní spolupráci s některými režiséry, Zdeňkem Podskalským, Jurajem Herzem, text doplňuje celá řada fotek, např. z cen Thálie, Českého lva, s dalšími hereckými osobnostmi, na některých místech najdeme podrobnější popis jednotlivých filmů. Jedna kapitola se věnuje hereckým partnerům Ivy Janžurové, jiná tomu „co o ní napsali“. V závěru knihy se vracíme k přehledu 20 Top, kultovních filmů Ivy Janžurové, a u některých filmů se autor více zastaví i ve Filmografii. Kniha není křišťálově strhující, nicméně fanoušky Ivy Janžurové určitě potěší a jako zdroj informací určitě není k zahození. Nevadí ani, že se nakonec ona životní epizoda, o níž jsem se zmínil na začátku, ani nezmiňuje. Kdoví jak to bylo, musím se na to, jestli bude příležitost, zeptat.

Autor knihy Robert Rohál (nar. 1959) je autorem řady knížek o osobnostech populární kultury, např. o Karlu Gottovi či Lucii Bílé, knihy filmových hlášek či České zpívající filmy (obě společně s Vítkem Chadimou). Pochází z Holešova, posledních dvacet let působí jako novinář (Zlín, Praha, Holešovsko), fotografuje.

https://www.petrklic.info/?page_id=1306
https://www.petrklic.info/?cat=8
https://www.kosmas.cz/knihy/161237/iva-janzurova-a-jeji-zivotni-role/

Anotace
Robert Rohál napsal knihu Iva Janžurová a její životní role, kde vyzvedl osobnost, talent a úspěch známé české herečky Ivy Janžurové. Snaží se zde připomenout nejen všechny zásadní filmové role této herečky, ale i filmy, na které publikum už možná trochu pozapomnělo. V knize, která vychází u příležitosti hereččina životního jubilea, je však dostatek prostoru i pro nejrůznější názory na Ivu Janžurovou ze strany kritiků, kolegů či obdivovatelů. Nová kniha Roberta Rohála se zabývá jak jejími začátky a zráním, tak jejím profesním partnerstvím s neméně slavnými herci, jako jsou Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Jiřina Jirásková, Jiří Hrzán, Jiřina Bohdalová, Miloš Kopecký, Stella Zázvorková či František Peterka, s nimiž hrála ve filmu, v televizi a na divadelním jevišti. Pokud vás tato vynikající herečka opravdu zajímá, v této publikaci o ní najdete vše podstatné.

Robert Rohál, Iva Janžurová a její životní role, Nakladatelství Petrklíč, 2011, edice Osobnosti

Zpět